Türkiye'de seri katiller

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede seri katiller
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2006 14:40

Geçmiş yıllarda sadece filmlerde görmeye alıştığımız seri katiller artık Türkiye sınırları içinde de işbaşında. İşte Emniyet verilerine göre Türkiye'nin suç tarihine geçmiş seri katiller.

Haberin Devamı

24 ve 29 yaşlarındaki iki katil zanlısı Sakarya, Bursa, İzmit, Mersin ve Ankara'da toplam sekiz kişiyi öldürdüklerini itiraf etti. Ancak Türkiye'de bu bir ilk değil. 11 seri katil bugüne kadar toplam 46 cinayet işledi.

Katillerin kimi cezai ehliyeti bulunmadığı gerekçesiyle akıl hastanesine sevkedildi, kimi koğuşunda öldürüldü, kimi ise af yasasından yararlanıp tahliye oldu.

BİR KEZ BAŞLAYINCA ARKASI GELİR

Psikolog Dr. Zümrüt Sevinç, bu tür cinayetle işleyen kişilerin çocuklarında veya gençlik yıllarında çevresel ya da aileden kaynaklanan ağır travmalar olduğunu söyledi. Dr. Sevinç, şöyle dedi: “Örneğin örselenmiş insanlar, sürekli itilmiş, yetersizlik veya beceriksizlikle suçlanmış insanlar. Genellikle suçlu profili böyledir. Bir de eğer madde de kullanılmışsa suçu çok daha kolay işliyor. Ama en önemlisi örselenmiş insan suçu çok kolay işliyor. Hele böyle art arda 7 tane birden. Zaten bir kez başladığı zaman arkası da çok kolay geliyor. Bu suçu isşlerken, insanların canına kastederken suçlu biri önce ailesinden, ya da kendisine kim zarar verdiyse, sonra da toplumdan birikmiş bütün intikamını, kinini böylelikle alıyor. Her işlediği cinayet ya da her kastettiği can onun adrenalini yükseltiyor. En azından birazcık daha rahatlıyor. En önemli özellikler de bu.”

Ruhsal bozukluğu olan bu tür insanlar izin gündeme gelmenin de önemli olduğunu kaydeden Psikolog Dr. Sevinç, “Yani neyle olursa olsun. Bir kez başladıktan sonra arkası gelmiştir. Gündemde de olacaklarını çok iyi bildikleri için. Bir de şunu araştırmak lazım. Acaba planladılar mı bunu, planlanmış bir şey mi bu? O sayının onlar için bir önemi de olabilir. Yani 7 rakamının bir önemi olabilir” dedi.


 
Seri katillerin hepsi belleklere lakaplarıyla kazındı. 'Çivici katil', 'mobilyacı katili', 'kolici katil', 'Artvin canavarı'...
 
'Artvin canavarı' lakaplı Adnan Çolak, 1992-1995 yılları arasında yaşları 68 ile 95 arasında değişen 11 kişiyi öldürdü. 
 
Öldürmeden önce de 6 kadına tecavüz etti. Zonguldak'ta yakalandı. 6 ayrı idam ve 40 yıl hapis cezası aldı.

DELİ RAPORU ALDI CİNAYETLERE DEVAM ETTİ
 
'Tornavidalı katil' ve 'Avcılar sapığı' olarak tanınan Yavuz Yapıcıoğlu, 1993 yılında başladığı seri cinayetlerini 2002 yılı sonuna kadar elini kolunu sallayarak sürdürdü.
 
Çıkarıldığı ilk duruşmada deli taklidi yapınca, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne sevk edildi.
 
Türk Ceza Kanunu'nun 46'ncı maddesine göre cezai ehliyetinin bulunmadığına dair deli raporu aldı, ardından toplum içine karışıp yeni cinayetler işledi ve her defasında raporuyla serbest kaldı. 
 
Yapıcıoğlu son cinayetlerini aralık 2002'de Tekirdağ Çorlu ilçesinde işledi. 10 saat içinde 3 kişiyi tornavidayla başına vura vura öldürdü.
 
Daha önce rapor alan Yapıcıoğlu'na, Adli Tıp Genel Kurulu 2003 yılında "akıllı ve cezai ehliyeti tam" raporu verdi. Cinayetten 28 yıl, yaralamadan 16 yıla mahkum oldu.
 
Ayhan Kartal, 1985'te 13 yaşındaki bir çocuğu tecavüz edip boğarak öldürdü. Bir yıl hastanede tedavi görüp taburcu edilen Kartal, 1989'ta Şirinyer'de 9 yaşındaki bir başka çocuğa tecavüz edip öldürdü.

Haberin Devamı

Ayhan Kartal, Manisa'da kaldığı hastanede koğuş arkadasları tarafından bıçaklanarak öldürüldü.
 
Sadece mobilyacıları öldüren Seyit Ahmet Demirci üç kez idam cezasına çarptırıldı. Demirci, af yasasından yararlandı ve özgürlüğüne kavuştu.

Haberin Devamı

KURBANLARINI TANIMADIKLARI İNSANLARDAN SEÇİYORLAR

* Seri katiller konusunda uzman olan FBI'a göre bir katilin seri cinayet işlediğinin kabul edilmesi için şu kriterleri taşıması gerekiyor:

* Gündelik hayatı devam ettirebilen sıradan insanlar (Mesela bir akıl hastasının işlediği cinayetler seri cinayet olarak kabul edilmiyor).

* En az üç cinayeti (Bazı uzmanlara göre beş) aynı yöntem, silah ve benzer törenle işlemiş olması.

* Kurbanlarını çoğunlukla tanımadığı kişiler arasından seçmesi.

* Bir çoğunun çocuklukta kötü muamele ya da tecavüze uğraması.

 

 

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!