Türkiye yine Afrika ülkeleriyle aynı sınıfta

Güncelleme Tarihi:

Türkiye yine Afrika ülkeleriyle aynı sınıfta
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2013 13:21

Merkezi ABD'de bulunan düşünce kuruluşu Freedom House tarafından açıklanan raporda, Türkiye bu yıl da "kısmen özgür" ülkeler arasında gösterildi.

Haberin Devamı

Dünyada siyasi haklar ve bireysel özgürlükler ile ilgili yıllık raporunu açıklayan Freedom House, Türkiye'nin bireysel özgürlükler notunu düşürdü.

En iyi puanın 1, en kötü puanın ise 7 olduğu derecelendirmede Türkiye'ye 4 puan veren Freedom House, Türkiye'nin siyasi haklar kategorisindeki puanını bu yıl da 3 olarak belirledi.

Türkiye'nin bireysel özgürlükler kategorisindeki puanının düşürülmesine gerekçe olarak; aralarında Kürt aktivistler, gazeteciler, sendika liderleri, öğrenciler ve subayların da bulunduğu binlerce kişinin siyasi nedenli olduğuna inanılan davalarda mahkeme süreci başlamadan gözaltına alınması gösterildi.

Raporda, "Türkiye'de bireysel özgürlükler risk altında" başlıklı bölümde şu ifadeler yer aldı:

“Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iktidarının ilk yıllarında sivil otoriteye saygınlık kazandıran önemli reformlar gerçekleştirdi, seçimlerde adaleti artırdı ve kesik kesik de olsa daha geniş azınlık hakları için adımlar attı. Ancak Erdoğan hükümeti son dönemde devleti ve Kürt örgütleri hedef aldığı iddia edilen komplolara yönelik bir dizi yargılamada; yüzlerce gazeteci, akademisyen, muhalif parti yetkilisi ve subayı hapse attı. Türkiye şu anda cezaevindeki gazeteci sayısı bakımından dünyada lider ülke konumunda ve demokrasi savunucuları hem basın özgürlüğü hem de hukukun üstünlüğü konusunda derin endişelerini ifade ediyor."

Haberin Devamı

TÜRKİYE "AFRİKA SINIFI"NDA

Raporda Türkiye; Burkina Faso, Burundi, Fas, Fildişi Sahili, Kenya, Liberya, Libya, Madagaskar, Malavi, Mısır, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Nijer, Nijerya, Tanzanya, Togo, Tunus, Uganda, Zambiya gibi Afrika ülkeleriyle birlikte "kısmen özgür" ülkeler sınıfında yer aldı.

Türkiye yine Afrika ülkeleriyle aynı sınıfta

Freedom House'ın yayınladığı dünya özgürlükler haritası
Haritada yeşil renkle gösterilen ülkeler "özgür", sarı renkliler "kısmen özgür", mor renkliler ise "özgür değil" kategorisinde yer aldı.

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!