‘Türkiye’ye tarih vermeyin’ önergesi

Güncelleme Tarihi:

‘Türkiye’ye tarih vermeyin’ önergesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2002 01:52

Alman anamuhalefet Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik partileri (CDU/CSU) Kopenhag Zirvesi'nde Türkiye ile müzakerelerin başlaması konusunda bir tarih verilmemesini içeren bir önerge sundu.

CDU Genel Başkanı Angela Merkel ile CSU Eyalet Grup Başkanı Michael Glos tarafından anamuhalefet adına Federal Meclis'e sunulan önergede, tam üyelik yerine Türkiye ile ‘‘İmtiyazlı ortaklık’’ oluşturulması talep edildi. Aynı önergede, Türkiye'de hayal kırıklığına yol açacak vaatlerde bulunulmasından kaçınılması da istendi. Federal Meclis Sözcüsü, bu önergenin ne gün ele alınacağının henüz belli olmadığını açıkladı.

KRİTERLER TAM DEĞİL

CDU/CSU'nun önergesinde, Türkiye'nin Kopenhag Kriterleri konusunda önemli gelişmeler kaydettiği, ancak reformların hayata tam olarak geçirilmediği öne sürüldü. AB Komisyonu'nun, Türkiye'nin kriterleri tam olarak yerine getirmediğine ilişkin son ilerleme raporuna dikkat çekilen önergede, ‘‘Önümüzdeki Kopenhag Zirvesi'nde Türkiye'ye ilerde acı hayal kırıklığına yol açacak yanlış umutlar vermemelidir.’’ denildi.

AB’NİN KİMLİĞİ

Türkiye'nin tam üyeliğinin Avrupa'nın kimliğini değiştireceğinin de ima edildiği önergede şu ifadeler yer aldı:

‘‘AB'nin politik kimliğini koruyabilmesi için de sınırlarının belirlenmesi ve bir bölümü Avrupa'ya ait olan ülkelerinde tam üye olarak yerini alıp almamasına açıklık kazandırılmalı. Bu nedenle Avrupa Konvansiyonu çalışmaları sırasında ve AB'nin 10 ülke genişlemesi sürecinde Türkiye'ye tam üyelikle ilgili söz vermekten kaçınılmalıdır. Kopenhag Zirvesi'nde Türkiye'ye imtiyazlı ortaklık önermelidir.'
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!