Türkiye’ye ceza vermeyin

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’ye ceza vermeyin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2013 01:42

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ve İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, bugün kahvaltıda devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin kabinesinde Yerel Yönetimler Bakanı olan ve Müslüman Kardeşler İrşat Kurulu Üyesi Muhammed Ali Bişr ile Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı yapan Amr Darrag’la görüşecek.

Haberin Devamı

CHP’liler görüştükleri MIısır Dışişleri Bakanı Fehmi’ye de, “Hükümete kızıp işadamlarını cezalandırmayın” mesajını verdi.

IRAK’tan sonra Mısır’ı ziyaret eden CHP heyeti, Kahire’de bugün sürpriz bir görüşme yapacak. Mısır’da 10’a yakın siyasi partinin yöneticileriyle ve Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi ile görüşen CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ve İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, ordunun yönetime el koymasının ardından hapsedilen devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin üyesi olduğu Müslüman Kardeşler’in siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi’nden Yerel Yönetimler Bakanlığı yapan Muhammed Ali Bişr ile darbe öncesinin Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Amr Darrag ile bu sabah kahvaltıda bir araya gelecek. CHP’liler dün görüştükleri tüm Mısırlı yetkililere şu mesajları verdi: “Bizim Kahire’ye gelme amacımız, Mısır halkına Türk halkının dayanışma, dostluk ve kardeşlik mesajını iletmek. Türkiye’de hükümetin yaklaşımı, ne tüm Türk halkının ne de tüm siyasi partilerin yaklaşımıdır. Mısır’da yaşananlar, Mısır’ın işidir. Dışardan kimse karışmamalı. Türkiye’nin Mısır’da yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırımı var. Türkiye’deki hükümete kızıp, işadamlarını cezalandırmayın.”
ELÇİ: TÜM MISIR’I KUCAKLAYIN
Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi ile görüşmeye Mısır’ın Ankara Büyükelçisi Abderrahman Salaheldin de katıldı. Salaheldin, görüşmeden sonra şunları söyledi: “Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Botsalı’nın geri gönderilmesini iyi niyetli bir adım olarak algıladık. Türk hükümetinin, sadece Müslüman Kardeşler’i değil, tüm Mısır halkını kucaklamasını bekliyoruz. 2011 ve 2013’te Mısır’da iki ayrı darbe oldu. İkisi de ordu destekli halk devrimiydi. İki devrim sırasında da benzer olaylar yaşandı, hemen hemen aynı sayıda kişi öldü. Türkiye ilkini destekledi. 2011’de Mısır halkının tercihinin yanında durdu. 2013’te ise yine Mısır halkı bir tercihte bulundu ancak Türkiye bunun karşısında durdu. Hem Türkiye Cumhurbaşkanı, hem de Başbakanı, 2011’de Muşir Tantavi ile görüştü. Tantavi’nin görevi neydi? Yüksek Askeri Konsey’in başkanıydı. Oysa aynı yetkililer, 2013’teki benzer devrimin ardından, bir öncekinde olduğu gibi davranmadı. Peki nedir 2011’deki devrim ile 2013’teki devrim arasındaki fark? Tek fark Müslüman Kardeşler unsuru.”
SİVİLLER İÇİN SORUŞTURMA AÇILDI
Elçi Salaheldin, “Güvenlik güçleri sivillere ateş açtı. Esma’nın öldürülmesi, Türkiye’de sembol oldu. Esma terörist miydi?” sorusuna ise “Bir kişinin ölmesi bile kabul edilemez. Nitekim, ölen siviller konusunda geniş kapsamlı soruşturmalar açtık. Ancak, ölenlerin ailelerinin çoğu, cenazeleri inceleme için teslim etmiyor. Bu durumda da hem soruşturma, hem de ölen sivillerin ailelerine tazminat vermek mümkün olmuyor” karşılığını verdi.

CHP Mısır’da

Haberin Devamı

CHP heyeti, Kahire temaslarına kendi partileriyle aynı adı taşıyan Mısır’ın Cumhuriyet Halk Partisi ile başladı. Faruk Loğoğlu ve Osman Korutürk, Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi, Dışişleri Bakan Yardımcısı Hatem Seif El Nassr, Anayasa Tadil Komisyonu Başkanı Amr Musa, Kongre Partisi Başkanı ve eski Dışişleri Bakanı Muhammed Elorabi, Sosyal Demokrat Parti Başkanı Muhammed Ebu Elgar, Ahrar Partisi Başkanı Ahmed Said, Altayar Alhaaby Başkanı Hamdeen Sabahi ile de görüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!