Türkiye, Mısır ve Suriye'deki çekimlerde 42 mekan, 23 bin kostüm ve aksesuvar kullanıldı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, Mısır ve Suriyedeki çekimlerde 42 mekan, 23 bin kostüm ve aksesuvar kullanıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2003 01:47

‘‘Atatürk’’ ve ‘‘Tanrıların Tahtı Nemrut’’ belgeselleriyle adını duyuran Tolga Örnek bu kez drama belgesel ‘‘Hititler’’le 3200 yıl öncesinin dünyasına ışık tutuyor. Jeremy Irons'ın seslendirdiği, Haluk Bilginer, Fikret Kuşkan gibi tanınmış oyuncuların rol aldığı filmin dünya prömiyeri 4 Nisan'da Los Angeles'ta yapıldı.

Film, Türkiye'de ise 8 Mayıs'ta Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Sarayı'nda yapılacak gala sonrasında, 9 Mayıs'tan itibaren gösterime girecek. Filmin tanıtım sponsorluğunu Kanal D ile CNN Türk üstlendi.

Antikçağın en büyük aşk hikayesinin kahramanları Hitit Kralı Hattuşili ile Kraliçe Puduhepa nasıl evlenmişti? Bilinen en eski yazılı anlaşma Kadeş'i imzalayanlar o gün ne giyiyordu? Hitit başkenti Hattuşa'da günler nasıl geçerdi? Millattan önce 1650'de kurulup 1200'de tarihe karışan Hitit Krallığı geride izi silinemeyecek bir uygarlık ve çok sayıda soru bırakmıştı. Üç bin yıl sonra, günümüzün araştırmacıları hálá bu uygarlığı keşfetmeye çalışıyor. ‘‘Atatürk’’ belgeseliyle adını duyuran Tolga Örnek üç yılda hazırladığı drama belgesel ‘‘Hititler’’de kamerasını geçmişe çevirip merak edilen soruların cevaplarını aradı. 450 yılda yaratılan uygarlığı röportajlar, arşiv bilgileri, tarihi mekanlarda yapılan çekimler ve canlandırmalarla keşfetmeyi denedi. Üç yıllık çalışma sonucu hazırlanan 120 dakikalık iddialı belgeselin yüzde 70'i dramalardan oluşuyor.

Tolga Örnek'in Hitit Uygarlığı'yla tanışması ‘‘Tanrıların Tahtı Nemrut’’u hazırladığı günlere uzanıyor. Bilgilenmek için okuyan, öğrendikçe heyecanı artan belgeselci sonunda bir sonraki çalışmasını Hititler üzerine yapmaya karar verdi. İlk aşamada araştırmacı Feza Toker'le iki yıl ön hazırlık yaptı. Kitaplar, ansiklopediler karıştırdı, makaleler okudu, Hititler'in iz bıraktığı mekanları gezdi, Türk ve yabancı Hititologlarla, tarihçilerle yüz yüze görüştü. Senaryoyu yazması 17 ay sürdü. Yeterli bilgiye sahip olup, ‘‘Belgeselde yer alan her şeyi savunabiliriz, hata yapmadık’’ dediği ikinci yılın sonunda ise belgesel film için ‘‘Kamera’’ denildi. Türkiye'de 34, Mısır'da 6 ve Suriye'de 2 mekanda yapılan çekimler 141 günde bitti. Çekim ve sonrası çalışmaların sürdüğü bir yıl boyunca bir yandan araştırmalar da devam etti. Hatta film montajlanırken ortaya çıkan yeni veriler ışığında, değişiklikler bile yapıldı. Filmde 23 bin kostüm ve aksesuvar kullanıldı.

ELEŞTİRİLERE HAZIRIZ

Tolga Örnek, belgesel filmin Türkiye'nin tanıtımı açısından da etkili olacağını söylüyor. Filmin, Anadolu'nun antik tarihini gözler önüne sererek, özellikle tarih meraklılarını Türkiye'ye çekebileceğini belirten Örnek, ‘‘Bu filmde herşeyi gerçeğe uygun yaptık. Dramalardaki konuşmalar, tabletlerden alındı. Çok az yerde eklemeler yaptık. Yine de belgeselle ilgili eleştiriler olabilir. Zaten uzmanların bile üzerinde anlaşamadıkları, tartışmalı konular var. Bunlara hazırlıklıyız, filmin her sahnesini sonuna kadar savunabiliriz’’ diyor. Bu belgesel filmle ilk kez drama çekmekten de çok mutlu olduğunu anlatan Örnek, ‘‘Hep drama çekmek istemiştim. Bizim sanatçılarımız olağanüstü. Onlarla çalışmak büyük bir zevkti’’ diyor.

''Hititler''in drama bölümlerinde Haluk Bilginer, Sanem Çelik, Burak Sergen, Cüneyt Türel, Yeşim Alıç, Fikret Kuşkan ve Hüseyin Köroğlu'nun aralarında bulunduğu bir oyuncu kadrosu rol aldı. Tamer Çıray tarafından bestelenen film müziğini Prag Senfoni Orkestrası seslendirdi. Filmin Türkçe seslendirmesi Cüneyt Türel tarafından gerçekleştirildi. 4 Nisan'da Los Angeles'ta dünya prömiyeri yapılacak olan filmin ağustosta Japonya'da, ekimde Chicago'da, kasımda Washington'da galası gerçekleştirilecek. Ana sponsorluğunu İMKB, Çalık Holding ve ABT Ajans'ın üstlendiği filmin tanıtım sponsorları da CNN Türk ve Kanal D.

Metalürjiden sinemaya

Tolga Örnek (31), aslında metalurji mühendisi. Ama sinemaya olan ilgisi onu bu konuda da eğitim almaya götürdü. Robert Lisesi'nin ardından, İTÜ Metalürji Bölümü'nü bitirdi, Florida Üniversitesi'nde ‘‘Malzeme Bilimi’’ üzerine yüksek lisans yaparken sinemaya yöneldi. Washington Üniversitesi'nde sinema üzerine yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlayıp Türkiye'ye döndü. 1998'de Atatürk Belgeseli ile adını duyurdu. Belgesel ABD'de birçok üniversitede, Avustralya, Fransa, Kanada gibi birçok ülkede gösterildi. Chicago Film ve Video Festivali'nde 3'üncülük aldı.

1999'da ‘‘Kuruluştan Kurtuluşa Fenerbahçe’’ belgeselini hazırlayan Örnek ‘‘Tanrıların Tahtı Nemrut’’ ile 34. Chicago Uluslararası Film ve Video festivalinde, ‘‘Altın Kamera’’ ödülüyle tarih ve biyografi dalında ‘‘Büyük Ödül’’ü aldı. Örnek'in çalışmaları arasında, ‘‘Topkapı Sarayı’’ interaktif CD-Rom'u ve ‘‘Çeliğin Kalbi Ereğli’’ belgeseli de bulunuyor.

İngilizcesini Jeremy Irons seslendirdi

Filmin İngilizce seslendirmesini Osscar ödüllü ünlü yıldız Jeremy Irons yaptı.

Şimdiye kadar Hititler üzerine çekilmiş ilk uzun metraj belgesel.

Yurtiçi ve yurtdışı sinemalarda gösterilecek ilk Türk drama belgeseli.

Süper 35 mm. kamerayla çekilen ilk belgesel film.

Hititçe konuşmaların olduğu ilk film.

Bilgisayar model ve animasyonları ile antik bir uygarlığın canlandırıldığı ilk belgesel.

Türkiye'de tüm oyuncuların tiyatrocu olduğu ilk canlandırma-belgesel.

Belgesel İstanbul’da 13, Ankara’da 6, İzmir’de 3 sinemada birden 9 Mayıs cuma günü gösterime giriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!