Türkiye meclisteki tartışmaya kilitlendi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye meclisteki tartışmaya kilitlendi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2008 19:55

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat arasında, TBMM'de gazeteci Uğur Dündar'ın yönetiminde yapılan ve 1 saat 35 dakika süren tartışma, tüm yurtta televizyonlardan ilgiyle izlendi.

Tartışmadan sonra herkes kendi arasında tartışmayı yorumladı. Ortak görüş ise tartışmanın seviyesi ve üslubunun iyi olduğu, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın uyarısının etkili olduğu yönündeydi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ile CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu arasında Uğur Dündar'ın moderatörlüğünde gerçekleştirelen tartışma Diyarbakır, Batman ve Elazığ ile Kılıçdaroğlu'nun memleketi Tunceli ile Fırat'ın memleketi Adıyaman'da büyük ilgiyle ve sonucu merak edilerek izlendi.

KILIÇDAROĞLU, MEMLEKETİ TUNCELİ'DE HAKLI BULUNDU

Fırat ile Kılıçdaroğlu'nun TBMM’de yaptığı tartışma, Kılıçdaroğlu’nun memleketi Tunceli’de büyük bir ilgiyle izlendi. Sokakları boşaltıp kahveler, işyerleri ve evlerinde tartışmayı izleyen Tuncelililer, tartışmanın ardından kendi yorumlarını yaptı.

Kılıçdaroğlu’nun akrabası olan Mustafa Çallı, “Kemal beyin söylediklerinin doğruluğuna inanıyorum. Fırat kendini çok savundu ama yeterli olamadı. Ama iyi bir tartışma oldu diyebilirim” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun köylüsü Ali Karabulut, “Bu tür tartışmalar sürekli olmalı. Hiçbir şey gizli kalmamalı. Yolsuzluk yapan kişiler bu tür tartışmalarla ortaya çıkarılmalı ve herşey gün ışığına çıkmalı” dedi.

ADIYAMANLILAR DA FIRAT'A DESTEK ÇIKTI

Tartışma AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın memleketi Adıyaman'da da merakla ve ilgiyle izlendi. Adıyamanlılar, bugün televizyonlardan canlı olarak yayınlanan tartışmayı kahvelerden ve işyerlerinden izledi. İşyerlerinde televizyonu olmayanlar ise komşularının dükkanına giderek tartışmayı izledi.

Program sonrasında tartışmayı değerlendiren Adıyamanlılar, hemşerileri AKP Genel Başkan Yardımcısı Fırat'ı sonuna kadar desteklediklerini söyledi. Hamit Yaşar, tartışmanın üslubuna uygun biçimde iyi geçtiğini söyledi. Celal Pektaş ise Dengir Mir Mehmet Fırat'a sonuna kadar güvendiklerini Fırat'ın adı geçen iddialara karışmadığına inandıklarını söyledi.

GÜNEYDOĞU'DA İLGİ

Diyarbakır'da ise izleyicilerden bir kısmı, belgelerle tartışan iki vekilin tartışmasını kullandıkları uslup bakımından olumlu buldu. Bazı izleyiciler ise bugüne kadar gizli kalmış belgelerle yapılan tartışmanın kamuoyu tarafından bilinmesi gerektiğinin altını çizdi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Fırat ile CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, arasındaki tartışmayı Batmanlılar da kahvelerde ilgiyle izledi. Ramazan ayı nedeniyle gündüzleri kapalı olan bazı kahveler müşterilerinin isteği üzerine tartışma programının yayınlandığı saatte işyerlerini açık tuttu.
Felemez Yaşayan, “Televizyonda her şey açık ve netti. Kılıçdaroğlu oldukça sakindi. Fırat ise heyecanlıydı” dedi.

Elazığ'daki kahvelerde tartışmayı izleyenler, tartışma sonrası kendi aralarında tartışmaya başladı. İki tarafı da haklı bulanlar çıkarken, bir kişi “Ben açım, bıraksınlar bunları benim karnım aç karnımı doyursunlar” dedi.

ANTALYA'DA KAHVELER DOLDU

Antalyalılar, saatler 14.30'u gösterdiğinde kahvelerde sadece maç günleri açılan televizyonlardan Meclis'teki tartışmayı izlemeye başladı. Uğur Dündar yönetimindeki tartışmayı gözlerini kırpmadan izleyen Antalyalılar, tartışmada söylenenlerden çok sonucunun önemli olduğunu ifade etti. Tartışmanın galibini kamuoyunun kendi vicdanında belirleyeceğini belirten bir kahvede oturanlardan Ahmet Sekmez, “Eğer tartışma kaşılıklı sataşmaların hava uçuşmadığı bir ortamda sona ererse en azından demokrasi için atılmış iyi bir adım olur kanatindeyim” diye konuştu. Dokunulmazlıklarının kaldırılarak üzerinde şaibe bulunan milletvekillerini mahkeme karşısında hesap vermeye çağıran 43 yaşındaki Memduh Enez ise “O zaman kim ak kim kara ortaya çıkacak” dedi. Ekrandaki tartışma tüm heyecanıyla devam ederken bu heyecana aldırmayıp okeye devam edenler de vardı. Onlar, tartışmanın sonucunda Türkiye'de hiçbir şeyin değişmeyeceği görüşünü bildirdi.

MARMARİSLİLER EKRANA KİLİTLENDİ

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılçdaroğlu ile AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın, canlı yayında birbirlerine yönettikleri suçlamaları ispat oturumu Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde yaşayanları televizyonların başına kilitledi. Marmaris'te bulunan kahveleri dolduranlar, oturumu soluksuz izledi. Gemi kaptanı 40 yaşındaki Deniz Uysal, “Hep beraber seyrettik. Kimin ne olduğuna halk karar verecek” dedi. Turizmci 47 yaşındaki Salih Ayyıldız, bu tür tartışmaların yararlı olduğunu belirtti.

DENİZLİ'DE DE KAHVELERDE İZLENDİ

Denizli'de birçok kahvede ve işyerinde saat 14.30'da gözler tartışmaya çevrildi. Pek çok kahvede vatandaşlar tartışmayı izlemek için ekran başına geçerken, bazıları da bir yandan oyun oynayıp bir yandan tartışmayı izlemeyi tercih etti. Tartışma sırasında vatandaşlar zaman zaman Kılıçdaroğlu ile Fırat'ın sözlerine tepkiyle ya da tebessüm ederek tepki gösterdi. Tartışmadan sonra bazı vatandaşlar da kendi aralarında tartıştı.

ZONGULDAK'TA KAHVELER DOLDU

Kılıçdaroğlu ile Fırat’ın canlı yayındaki tartışması, Zonguldak'ta da büyük ilgiyle izlendi. Vatandaşlar, kahvehane ve lokallere akın ederken, esnaf da işyerlerinde tartışmayı takip etti. Tartışmasının başlamasıyla birlikte kent merkezindeki caddelerde yoğunluk azaldı. Vatandaşların kimisi Kılıçdaroğlu’nu, kimisi de Fırat’ın haklı olduğu görüşünü savundu. Tartışma Ereğli İlçesi'nde de ilgiyle izlendi. Vatandaşlar kahve ve lokallerde toplanarak tartışmayı izledi. CHP İlçe Başkanlığı’nda da partililer tartışmayı ilgiyle izledi. İlçe teşkilatındaki salonu tamamen dolduran partililer tartışmayı takip etti. AKP İlçe Başkanlığı’nda ise tartışmaya ilginin az olması dikkat çekti.

ERZURUM'DA HASTANEDE BİLE İZLENDİ

Kılıçdaroğlu ile Fırat arasındaki tartışma Erzurum'da da ilgiyle izlendi. Televizyon kanallarının canlı olarak yayınladığı program, 400 yataklı Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne muayene olmak için gelen hasta ve yakınları tarafından da koridorlardaki LCD televizyonlardan izlendi.

BERBER KOLTUĞUNDA İZLEDİ

Tartışma Sivas'ta da özellikle kahvelerde ve işyerlerinde ilgiyle takip edildi. Bazılarının berber koltuğunda tıraş olurken tartışmayı izlemesi dikkat çekti. Sivaslılar'ın çoğu bu tartışmayı yersiz bulduklarını söyledi. Sivaslılar, “Türkiye'de bunca sorun varken bizi temsil eden iki kişinin geçmişten gelen bu sorunları çıkıp televizyonda tartışmaları hoş değil. Bunlar bize bu şekilde örnek olamaz” yorumunu yaptı. Tartışmada her iki tarafı da haklı bulanlar olurken, ikisini de haksız bulanlar da oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!