Türkiye kavruluyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye kavruluyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2001 01:55

3524 merte yüksekliğindeki Bolkar Dağı'nın zirvesindeki kar ve buzul kütleleri, tarihinde ilk kez eridi. Bolu'da 100 kilometrelik asfalt, aşırı sıcaktan kullanılamaz hale geldi.

Türkiye sıcaktan kavruluyor. Niğde'nin Ulukışla İlçesi Darboğaz beldesi sınırları içinde bulunan 3 bin 524 metre yüksekliğindeki Bolkar Dağı'nın zirvesindeki kar ve buzul kütlelerinin erimesi şaşkınlık yarattı. Dağın zirvesinde normalde yaz ayları boyunca görülen kar ve buzul kütleleri, bölgede hava sıcaklığının güneş altında 42 dereceye kadar ulaşması nedeniyle tamamen eridi. Darboğaz Belde Belediye Başkanı Mustafa Altınöz, ‘‘Bolkar Dağı'nın zirvesindeki buzullar belki de tarihinde ilk kez eriyor. Böyle bir olay hiç görülmedi, duyulmadı, şaşkınlık içindeyiz’’ dedi. Bolkar Dağı eteklerindeki 2 bin 400 metre yükseklikteki Meydan Yaylası'nda kalan yaşlı Yörükler de buzulların erimesine ilk kez tanık olduklarını söylediler.

Bolu'da karayolları 41. Şube şefi İlkay Aktuğ, aşırı sıcaklar nedeniyle eriyen asfaltları onarmak için 2 aydan bu yana çalışma yaptıklarını söyledi. Aktuğ, aşırı sıcaklardan dolayı Mengen'de 30, Mudurnu'da 20, Yeniçağa-Mengen arasında 15, Çilimli'de 10, Abant'ta 10 ve Gölyaka, Melenağzı ve Cumayeri'nde 15 kilometrelik karayolunda asfaltın eridiğini belirtti. Adana'da güneşin altında bekleyen ve nemin de etkisi ile kabin içi sıcaklığı 50 dereceyi bulan taksilere klima takılmaya başlandı. 11 İstanbul, 1’i Tekirdağ’da olmak üzere serinlemek için denize giren 12 kişi boğularak öldü.

Antalya’da nem yüzde 95

Gündüzleri 41 dereceye ulaşan sıcaklık nedeniyle zor anlar yaşayan Antalyalılar, akşamları da nem oranının yüksekliğinden nefes almakta güçlük çekiyorlar. Geçen hafta yüzde 92'ye ulaşan nem oranıyla bu yılın rekoruna ulaşılan Antalya'da cumartesi akşamı bu oran da aşıldı ve nem oranı saat 23.30 sıralarında yüzde 95'e ulaştı. Yüksek nem oranı yüzünden sıcaklığın 49-50 derece olarak hissedildiği Antalya’da, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri vatandaşları uyardı. Uzmanlar, yüzde 90 üzerindeki nem oranının özellikle hastalar için tehlikeli olduğunu, yüzde 96 üzerindeki nem oranının da ölümlere yolaçabileceğini söyledi.

Çarli de perişan

Bunaltıcı sıcaktan hayvanlar da etkileniyor. Denizli'de Eflatun Sokak'taki çay bahçesinin maskotu maymun Çarli de, sıcaktan kurtulmak için her yolu deniyor. Hüseyin Öztürk'ün 12 yaşındaki maymunu, müşterileri rahatsız etmemesi için bağlandığı ağaç gövdesinde gölge aramaya çalışırken, bahçe sulandığını zaman sahibinin elinden hortumu kapıp, hem içiyor, hem de bir güzel yıkanıyor. Çarli'nin sahibi Hüseyin Öztürk, ‘‘Çarli hortumu görünce dayanamayıp ağaçta sallanmaya başlıyor. Ağaca asılı halde suyunu içip, vücudunu ıslattıktan sonra yerine dönüyor. Bunu günde 4-5 kere tekrarlıyor’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!