'Türkiye ile AB görüşmelerini durduralım'

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ile AB görüşmelerini durduralım
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2014 10:41

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim zaferinin ardından yaptığı konuşmada muhaliflerini sert sözlerle hedef alması, Alman siyasetçilerin tepkisine neden oldu. Almanya’da iktidarın küçük ortağı olan Hıristiyan Sosyal Birliği (CSU), Türkiye ile AB müzakerelerinin durdurulmasını istedi. İktidarın ana ortakları Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) ile Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) de eleştirel tepkiler geldi.

Haberin Devamı

İktidarın ana ortakları Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) ile Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) de eleştirel tepkiler geldi. CSU, Türkiye’ye yönelik eleştirilerini sık sık gündeme getiren bir parti olarak biliniyor. Ak Parti’nin yerel seçimleri kazanmasının ardından Başbakan Erdoğan’ın muhaliflerini hedef alan sözleri yine CSU’nun tepkisini çekti.

CSU Genel Sekreteri Andreas Scheuer, dün akşam Münih’te yaptığı açıklamada, “Giderek Erdoğan’ın Türkiye’sinin Avrupa’ya ait olmadığı ortaya çıkıyor. İktidarın muhaliflerini tehdit ettiği, demokratik değerleri ayaklar altına alındığı bir ülke, Avrupa’ya ait olamaz” dedi.

Başbakan Erdoğan, seçim akşamı yaptığı konuşmada muhaliflerin ‘bedel ödeyeceği’ uyarısında bulunarak, “Onların inlerine gireceğiz” demişti.

Haberin Devamı

CSU lideri, SPD ve Yeşillere atfen de Türkiye’nin AB üyeliği için mücadele eden herkesi, “bundan vazgeçip, CSU’nun doğru politikalarına katılmaya” çağırdı.

Alman Federal Parlamentosu’nda da Erdoğan’ın sözleriyle ilgili endişeli açıklamalar geldi.

‘Berliner Zeitung’ Gazetesi’ne konuşan SPD Grup Başkan Vekili Rolf Mützenich, AB ile müzakerelerde temel haklar ve ifade özgürlüğüne dikkat edilmesinin gerekli olduğunu söyledi. CDU’nun Dış Politika Sözcüsü Philipp Missfelder de, “NATO ortağına yönelik zor bir durum sözkonusu, bir yandan Türkiye’ye müttefik olarak ihtiyaç duyarken ülkedeki gelişim eşit bir şekilde ele alınmıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!