Türkiye Ermenisi olmaktan gururluyum

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Ermenisi olmaktan gururluyum
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2002 01:46

İstanbul'da yayımlanan AGOS Ermeni gazetesinin yazı işleri müdürü Hrant Dink, bu çağrıyı Fransız dergisi L'Express'in sorularını yanıtlarken yaptı.

Fransızların dünyaca ünlü dergisi L'Express'e konuşan AGOS isimli Ermeni gazetesinin yazı işleri müdürü Hrant Dink, Türkiye'yi soykırımla suçlayanlara çarpıcı yanıtlar verdi. Dink, Ermenistan'ın tek şansının da Türkiye olduğunu söyledi.

24 Nisan'ın yaklaşmasıyla birlikte Ermeni diasporası, Türkiye'ye karşı seferber olurken, diasporanın ‘‘düşmanlığa’’ dayalı politikasına en güzel yanıt İstanbul'dan geldi. Altı yıldan beri İstanbul'da yayımlanan haftalık Ermeni gazetesi AGOS'un yazı işleri müdürü Hrant Dink, Türkiye Ermenisi olmaktan gurur duyduğunu söyledi. Dink, Türkiye Ermenilerinin korktuklarını ileri süren Batı'daki Ermeniler'e de şu davette bulundu: ‘‘Gelin buraya konuşmaya hazırım. Çünkü Türkiye Ermenisi olmaktan gurur duyuyorum. Gazetemle bu toplumun yeniden doğuşunu temsil etmek istiyorum.’’

ERMENİSTAN'IN ŞANSI

Tüm gücünü Türk-Ermeni ilişkilerinin iyileşmesine adadığını belirten Hrant Dink, Ermenistan'ın içinde bulunduğu durumu da ‘‘boğulmakta olan’’ bir ülkeye benzetti. Dink, şunları söyledi:

‘‘Eğer Türkiye demokratikleşmezse, Ermenistan hiçbir zaman güvende olmaz. Türkiye'nin, boğulmanın eşiğinde olan bu genç devlet için bir şans olabileceğine inanıyorum. Bu ütopya gibi görülebilir ama Ermenistan yarın, Türkiye sayesinde, AB'ne ait bir komşuya sahip olma şansına kavuşacak.’’

DİASPORA ATAKTA

Dink
'in bu tutumuna karşı, ABD'deki Ermeni diasporası, Başbakan Bülent Ecevit'in İsrial'i ‘‘soykırım’’ yapmakla suçlamasını fırsat bilerek, Musevi lobisinden ‘‘Ermeni soykırımının tanınması’’ için destek istedi.

Bu doğrultuda ilk girişim Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) tarafından yapıldı. ANCA Başkanı Kenneth Haçikyan, 11 Nisan günü Amerikan-İsrail Halka İlişkiler Komitesi'nin (AIPAC) Başkanı Tim Wuliger'e bir mektup gönderdi. Haçikyan, mektubunda sözde Ermeni soykırımına ilişkin Amerikalı Ermenilere bir açıklama yapma fırsatını yapılmasını isterken, ABD'de Ermeni soykırımın tanınması ve anılması gerektiğini bildirdi.

Haçikyan ayrıca, İsrail'de birçok üst düzey yetkililerin Ermeni soykırımını reddeden açıklamaları nedeniyle son yıllarda gerginleşen Ermeni-Musevi ilişkilerini iyileştirmek için de ANCA ile AIPAC arasında işbirliği yapılmasını önerdi.

Ermeni kimliğini 1915 mezarlarında aramayın

Fransa'nın dünyaca ünlü haftalık dergisi L'Express'e konuşan Hrant Dink, Fransa'da veya ABD'de oy amacıyla Ermenileri sömürdüklerini söyledi. Dink, ‘‘Ermeni kimliğini 1915 mezarlarının arasında aramamak lazım. Ben acımı her gün içimde taşıyorum’’ dedi. L'Express'deki yazıda Dink'in 20 yıl sonra ilk kez Türkiye dışına çıkarak Michigan Üniversitesi'nde düzenlenen Türk-Ermeni ilişkileri konulu bir konferansa katıldığı da hatırlatıldı. Dink, bu konferansla ilgili görüşlerini anlatırken, ABD'deki Ermeni entellektüellere yaptığı çağrıyı, ‘‘Bütün bu entellektüellerden çok etkilendim. Türkiye'ye gelmelerini, burada nasıl yaşadığımızı görmelerini, Türk akademisyenlerle konuşmalarını isterdim’’ sözleriyle özetledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!