Türkiye’de basın özgürlüğü tehlikede tepki gösterin

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de basın özgürlüğü tehlikede tepki gösterin
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2009 00:23

FEDERAL Meclis olarak bilinen Alman Parlamentosu Avrupa Komisyonu Başkanı Gunther Krichbaum, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’ya bir mektup yazarak, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’de eleştirel basına baskı yapmasına zaman kaybetmeden gereken tepkinin gösterilmesini istedi.

Son olarak Türkiye’de Doğan Grubu’na görülmemiş bir vergi cezası kesilerek grubunun varlığının tehlikeye girdiğine dikkat çekilen mektupta, "Türkiye’de basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün tehlikeye girmesinin artmasına AB Komisyonu enerjik bir şekilde tepki göstermelidir. Bu Doğan Grubu’na neredeyse devletin el koyduğu anlamına gelmektedir" denildi. Başbakan Angela Merkel’in genel başkanlığını yaptığı Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) milletvekili Gunther Krichbaum, verilen vergi cezasının uygun olup olmadığının ilgili mahkemelerce incelenmesi beklenmeden, Grubu’na ceza miktarı kadar haciz çıkarılmasını da eleştirdi. Avrupa Parlamentosu medya raportörü Hür Demokrat Partili (FDP) Alexander Graf Lambsdorff da "AB’ye girmek isteyen bir ülkede basın özgürlüğü tartışmasız bir şekilde sağlanmalıdır. Eleştirel medya ve gazetecilerin köşeye sıkıştırılması derin tedirginlik yaratmaktadır" dedi.

İslamcı da korkuyor

Almanya’da yayınlanan günlük gazetelerden Frankfurter Rundschau da yayınlanan yorum-haberde de, Cumhuriyet’in, "Biz susarsak, kim konuşacak?" başlığıyla geçen hafta birinci sayfasının tamamen boş yayınlandığına dikkat çekilirken, "Türkiye’de yalnız Kemalist elitlerin sözcüsü ve Türkiye’nin en eski gazetesi Cumhuriyet değil, İslamcı-muhafazakar hükümete eleştirel yaklaşan gazeteciler ve yayınevi sahipleri de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hışmına uğramaktan korkuyorlar. Erdoğan önce karikatüristlere karşı cephe aldı, zamanla bu sürtüşme Türk medyasının büyük bir bölümü ile Başbakan arasında adeta bir medya savaşına dönüştü" denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!