Türkiye’de 4 bin talasemi hastası var

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de 4 bin talasemi hastası var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2009 16:36

KAYSERİ Sağlık Müdürü Dr. Kadir Çetinkara, kalıtımsal kan hastalığı olan talaseminin (Akdeniz anemisi) özellikle Akdeniz ülkelerinde görüldüğünü belirterek, Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 300 bin taşıyıcı ve 4 bin hasta olduğunu bildirdi.

Sağlık Müdürü Dr. Kadir Çetinkara, talasemi taşıyıcılarında hastalık belirtisi olmadığını, ender olarak halsizlik ve hafif kansızlık görülebileceğini belirtti.

Taşıyıcılığın bir hastalık olmadığına ve tedavi gerektirmediğine işaret eden Dr. Çetinkara, ancak, taşıyıcıların hastalık genini kendilerinden sonraki nesillere taşımaya devam edeceğini vurguladı. Dr. Çetinkara, “Bireylerin taşıyıcı olduklarını, bir başka taşıyıcı ile evlendiklerinde hasta çocuk sahibi olabileceklerini bilmeleri önemlidir. Çok önemli olan bir başka konu da taşıyıcı çiftlerin evlenmelerinde hiç bir engel olmadığıdır. Taşıyıcı çiftler, bebek sahibi olmak istediklerinde mutlaka, doktora veya Prenatal Tanı Merkezi’ne başvurmalıdır. Akraba evlilikleri talasemi gibi ender görülen genetik geçişli hastalıkların toplumdaki sıklığını artırır. Türkiye’de her 5 evlilikten biri akraba evliliğidir. Yakın akraba evliliklerinin oldukça yüksek olduğu ülkemizde bu gerçek bir toplumsal sorundur” dedi.

EVLENMEDEN ÖNCE TEST YAPTIRIN

Sağlık Müdürü Dr. Kadir Çetinkara, çiftlerden ikisinin de taşıyıcı olması halinde her gebelik için hasta çocuk sahibi olma olasılığının yüzde 25, taşıyıcı olma olasılığının yüzde 50, sağlam çocuk sahibi olma olasılığının yüzde 25 olduğunu vurguladı. Dr. Kadir Çetinkara, “Anne ve baba yalnızca biri taşıyıcı diğeri sağlıklı ise, her gebelikte, yüzde 50 sağlam, yüzde 50 taşıyıcı çocuk doğar. Bu tür kalıtsal hastalıklardan korunmanın en önemli yolu anne ve babanın evlenmeden önce gerekli testlerini yaptırarak, taşıyıcı olup olmadıklarını öğrenmeleridir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!