Türkiye bizi Apo gelecek diye uyardı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye bizi Apo gelecek diye uyardı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

İtalya Dışişleri Bakanı Lamberto Dini, Türkiye'nin Apo'nun İtalya'ya gelebileceği konusunda 16 Ekim tarihinde uyarıda bulunduğunu söyledi. La Stampa gazetesinin sorularını yanıtlayan Dini, ‘‘Ancak İtalyan gizli servisleri Öcalan'ın Moskova'da olduğunu biliyordu ve İtalya'ya gelişi konusunda hiçbir bilgisi yoktu’’ dedi.

Dini, ‘‘Apo'nun tutuklanmasını neden 14 saat sonra Türkiye açıkladı?’’ sorusuna ise ‘‘Bu İçişleri Bakanlığı'nın kararı. Nedenlerini bilmiyorum. Ancak İçişleri Bakanlığı o akşam geç saatlerde İtalya Başbakanı'nı ve beni uyardı’’ cevabını verdi. Dini, Öcalan'ın tutuklandığı akşam Ankara ile diyalog kurulup kurulmadığını ise bilmediğini söyledi.

İtalya Dışişleri Bakanı, gazetenin ‘‘Size göre Öcalan bir partizan mı, bir terörist mi?’’ sorusuna ise şu karşılığı verdi:

‘‘Her zaman iki unsur vardır: Politik idealler ve bunları gerçekleştirmek için metotlar. Birincisine saygı duymak gerekir ancak ikincisi üzerinde tam tersi bir yargı olabilir. İnsanlığa karşı suç işleyen bir organizasyonu yargılamak gerekir. Türklerin en çok üzerinde durduğu şey, Öcalan'ın sadece Türkçe öğrettikleri için 112 öğretmenin kurşuna dizilmesinden sorumlu olması.’’

Bu arada, terör örgütü PKK'nın sadece Türkiye tarafında değil, Almanya, Fransa, ABD ve diğer Avrupa ülkeleri ve Uluslararası Af Örgütü tarafından da bir terör örgütü olarak kabul edildiğini söyleyen Dini, bir başka soru üzerine de, bölücü örgüt elebaşı konusunda ABD ile hiçbir anlaşmazlığın olmadığını öne sürdü, İtalya'nın NATO'nun meşru ve sadık üyesi olduğunu ifade etti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!