Türkiye Batı'ya hoşçakal mesajı yolluyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Batıya hoşçakal mesajı yolluyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2010 09:46

Gazze filo baskını bardağı taşıran son damla oldu. Son gelişmeler ardından, Türkiye'nin Batı ile neredeyse bir asır süren güçlü bağlarını kopardığına gösterecek başka bir işarete gerek yok.

Haberin Devamı

Bu hafta yaşanan iki olay bu gerçeğin altını çizdi: İlk olarak Türkiye gönülsüz olmaktan uzak bir şekilde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde İran yaptırımlarına ret oyu verdi.

 

İkinci olarak ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ı İstanbul’da düzenlenen Asya zirvesinde konuk etti.

 

Putin zirvede Rusya ve Türkiye arasında inşa edilecek Mavi Akım 2 doğalgaz boru hattının planlanmış olduğu gibi İsrail’e uzanmayacağını açıkladı. Türk hükümeti, İsrail’e karşı kullandığı sert üslupla büyük çaplı gösterilerle desteklendi. Kanlı Gazze filosu baskınına yapılan kınamalar süresince on binlerce insanın protesto gösterileri için doldurduğu Taksim meydanındaki duvarlarda hala İsrail karşıtı duvar yazıları duruyor.

 

Haberin Devamı

İran kökenli İsrailli analist Meir Javedanfar, “Türkiye teklifinin kabul edilmemesinin tepkisini gösterdi ve bu fırsatı bölgede İran ile konumunu güçlendirmek için kullandı” dedi.

 

BATI ENDİŞEYLE BAKIYOR

Türkiye onlarca yıldır NATO, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (OSCE) ve BM gibi Batı’nın birliklerinin üyesi durumunda. Analistler, yakın zamandaki üst düzey politik manevraların ve durma noktasına gelmiş bölgesel işbirliğinin hayata geçirilmesi kararının Batılı politika yapıcıları zor duruma düşürdüğüne inanıyor.

 

ABD’nin Massachusetts Institute of Technology (MIT) Üniversitesi’nde siyasal bilimler alanında ders veren Fotini Christia, Türkiye’nin filo baskını olayını da içeren yakın zamandaki politik hamlelerinin NATO üyelerini huzursuz ettiğini belirtti. Christia, “Laikliğiyle gösteriş yapan Türkler, bugün Müslüman kimliklerini dış politikada hiç olmadığı kadar kullanmaya başladı” dedi.

 

Haberin Devamı

Türkiye ve İsrail, Gazze filosu baskını ardından geçtiğimiz hafta en büyük ve can yakıcı diplomatik çatışmaları yaşadı. Bu olayın bir hafta öncesinde, Türkiye ve Brezilya’nın İranla yaptığı nükleer yakıt takası anlaşması Washington tarafından hoş karşılanmamıştı. İki ülkenin BM’de verdiği ret oyu ise buna karşı tepki olarak görüldü.

 

Eski bir CIA analisti ve “İslamsız Dünya” kitabının yazarı Graham Fuller, “Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmer Davutoğlu’nun politik görüşü geniş kapsamlı olduğu gibi AK Parti iktidardan düştükten sonra da kalıcı olmaya niyetli gözüküyor” dedi.

 

Asya’nın batıya en yakın ülkesi olan Türkiye’nin Batı ülkeleri ile olan ilişkisi, bir zamanlar toprakları Avrupa’nın içlerine kadar uzanan Osmanlı İmparatorluğu’nun külleri üzerinde doğdu. Soğuk Savaş süresince, Türkiye NATO’ya girdi ve Batı’ya siper oluşturdu. Bugün Afganistan’daki askeri operasyona en çok asker gücü sağlayan dokuzuncu ülke olan Türkiye, Avrupa’daki ekonomik krize rağmen Avrupa Birliği’nin (AB) bir üyesi olma çabasında.

 

Haberin Devamı

Fuller, “Türkiye yaklaşık 150 yıl sonra Osmanlı’nın bile sınırlarının ötesine bakıyor” dedi.

 

TÜRKİYE’NİN SON PADİŞAHI

Erdoğan yakın zaman içinde uluslararası arenada savaşçı kişiliğini ortaya koymaya başladı. Geçtiğimiz yıl Davos Ekonomik Forumu’nda İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres ile olan tartışmasında toplantıyı terk eden Erdoğan, Tel Aviv’in Gazze’ye yönelik Dökme Kurşun Operasyonu’nu eleştirmişti.

 

Uluslararası Kriz Grubu (ICG) adlı düşünce kuruluşunun uzmanı ve “Türk Dünyasının Yükselişi” adlı kitabın yazarı Hugh Pope, “Ortadoğu liderleri Erdoğan yüzünde yanlış yönlendirilmiş durumda ve onu kendileri gibi İslamcı kabul ediyor” dedi.

 

Haberin Devamı

Pope, “Erdoğan kapıları açık tutmaya yönelik bir politika oynayabilir ama hepsinin ötesinde o bir pragmatist” dedi

 

Javedanfar ise Erdoğan’ın şu ana kadar iyi bir denge sağladığını belirterek, “Erdoğan’ın Batı’dan kopacağını zannetmiyorum. Eğer yaparsa bu büyük bir hata olacaktır ve bundan pişman olacaktır” dedi.

 

Not: Bu makale Ortadoğu muhabiri Iason Athanasiadis tarafından kaleme alınmıştır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!