Türkiye ayağa kalkıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ayağa kalkıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, İtalya'da yakalanan bölücübaşıyla ilgili, ‘‘Türkiye ayağa kalkıyor. Türkiye'deki 4 gazetenin manşeti bugün o. ‘Bebekleri öldüren caniyi nasıl himaye edeceksiniz?' diyor. İtalya 30 bin kişinin kanının dökülmesine sebep olan bir caniyi himayeye kalkamaz’’ dedi. Demirel, Avusturya’ya giderken uçakta gazetecilerin sorularını şöyle yanıtladı:

- İtalya Başbakanı dün başka türlü şeyler söyledi.

Olabilecektir. İtalya çünkü... İtalya'da çeşitli sesler olabilecektir. Ama netice itibariyle benim dediğim gibi olacaktır hadise.

- ‘‘Terörden vazgeçsin iltica tanıyalım’’ diyor. Bir tür Türkiye'ye de mesaj var.

- Bunlar güncel şeylerdir. Netice itibariyle 30 bin kişinin kanının dökülmesine sebep olmuş bir kişiyi hiç kimse himaye edemez.

- Avrupa'da daha büyük bir atağa geçmeyi düşünüyor musunuz?

- Biraz sabır... Ne olacağını görelim. Soğukkanlılıkla, itidalle ne olacağını görelim. Aynı şey Rusya'da da oldu. Biraz diplomasi işini görsün.

- Tutuklandı mı? Yoksa İtalya'ya gönderildi mi? Çünkü, pek cezaevinde gibi gözükmüyor. Hastanede kalıyor. Size bir bilgi ulaştı mı?

- İtalyan devletinin elinde, işte o kadar. Gözetim altında. Şeklini bilmiyoruz. Yani hapishanede mi, hastanede mi, gözaltında mı? Değişik... Ama benim söylediğim şey gayet sarih: Biraz sabırlı olun, biraz sabırlı olun...

HALK AFFA KARŞI

- Af söz konusu mu?

- Af Meclis'in işidir. Şimdi Meclis'in işine karışsam olmaz. Yalnız, Türkiye'deki temayül affa karşıdır. Halkın temayülü affa karşıdır, teröre de karşıdır. Temayül, hepsine karşıdır. Daha bu işlerin çok başlangıcındayız. Türkiye ayağa kalkıyor. Türkiye'deki 4 gazetenin manşeti bugün o, ‘Bebekleri öldüren caniyi nasıl himaye edeceksiniz?’ diyor. Biraz sabırlı olun. Mesele çok olumlu bir istikamete girmiştir. Yani PKK ile mücadele, terör ile mücadele çok olumlu bir istikamete girmiştir.

- Türkiye idam cezasını kaldırır mı?

- Bugün için söylüyorum, Türk kamuoyunda idam cezasını kaldırma gibi temayüller mevcut değildir.

Her yerde öfke seli

Bölücü başı Abdullah Öcalan konusunda İtalya'nın takındığı tavır Türkiye'yi ayağa kaldırdı. Tepkiler çığ gibi büyüyor.

SİYAH ÇELENKLER

Ankara'da İtalyan Büyükelçiliğine DYP ve CHP Gençlik Kolları üyeleri tarafından siyah çelenler bırakıldı. İstanbul İtalya Konsolosluğuna ise LDP ve Nizam-ı Alem Ocakları tarafından siyah çelenk koyuldu. İtalyan Lisesi öğrenciler pencerelere çıkarak PKK alyehine slogan attılar.

YOZGAT'TA MİTİNG

PKK'ya yönelik operasyonlarda 147 şehit veren Yozgat'ta, Şehit Aileleri Derneği ve Ülkü Ocakları tarafından, İtalya'nın Apo ile ilgili tutumu protesto edildi. Cumhuriyet Alanı'ndaki mitinge katılan bin kişi, İtalya bayrağını yakarak, ‘‘İtalya Apo'yu bize teslim et’’ diye slogan attılar.

iZMİR'DEN FAKS YAĞMURU

Türk Kadınlar Birliği üyeleri, İtalya'nın İzmir Konsolosluğu önüne, siyah çelenk koydu. Protesto metinleri İtalya Cumhurbaşkanı ile Dışişleri, İçişleri, Adalet Bakanlığı ile Yeşiller Partisi'ne fakslandı.

KONYA'DA BOYKOT

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu üyesi ve Konya Esnaf Odaları Birliği Başkanı Bekir Duvarcı, bebek katili Öcalan'ın iadesini istedi, ‘‘Eğer Apo Türkiye'ye iade edilmezse Konya'da İtalyan mallarını satmayacağız’’ dedi.

KAYSERİ'DE KAMPANYA

Kayseri'deki Yozgatlılar, Nevşehirliler ve Sıvaslılar Derneği ortak basın toplantısı yaparak, ‘‘Apo'yu bize verin’’ imza kampanyası açtı. Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci de ‘‘İtalyan hükümetine tepki ve hassasiyetimizi anlatan faks mesajları gönderilmiştir. hükümetimizin de kararlı tutumu ile sonuç alınacağını sanıyoruz’’ dedi.

ULUKIŞLA'DA KAMPANYA

Ulukışla Kaymakamlığı tarafından ilçe genelinde, Apo'nun Türkiye'ye teslim edilmesi için çağrı kampanyası başlatıldı. Hazırlanan İtalyanca metinler İtalya'ya gönderiliyor. Kampanyaya tüm kamu kurum ve kuruluşları, vatandaşlar ve öğrenciler destek veriyor.

DALAMAN'DA MİTİNG

Muğla'nın Dalaman İlçesin’deki Pazaryeri Mevkii'nde öğle saatlerinde toplanan binden fazla vatandaş Atatürk Anıtı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte ‘‘Kahrolsun PKK’’, ‘‘Türkiye Apo'ya mezar olacak’’, ‘‘Kahrolsun İtalya’’ gibi sloganlar atıldı.

AYDIN DESTEK İSTEDİ

Aydın Barosu, terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye iadesi için Roma Barosu'ndan destek istedi. Baro Başkanı Tunç Aytur, ‘‘Apo'nun Türkiye'de işlediği suçlar dikkate alınarak gerekli girişimin yapılması için Roma'nın avukatlar topluluğundan destek istedik. Resmi başvurumuzu yaptık’’ dedi.

O katili bize verin

PKK'nın kahpe kurşunlarına hedef olarak şehit düşen askerlerimizin bağrı yanık anneleri, eli kanlı Abdullah Öcalan'ın biran önce Türkiye'ye iade edilmesini istediler. Çetebaşının Türkiye'ye iadesi için imza kampanyası başlatan İstanbul Şehit Anaları Dayanışma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği üyesi anneler, dün Küçükyalı'daki dernek binalarında toplandılar. İtalyan makamlarına iletilmek üzere imza kampanyası başlatan anneler, ‘‘Terör artık bitsin. Kimsenin yavrusu şehit olmasın. Avrupa sesimize kulak versin. Bunun için önce Ankara'daki İtalyan Büyükelçiliği'ne gidip siyah çelenk bırakacağız. Eğer PKK'nın başı iade edilmesse, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağız’’ dediler.

PKK'lıları linçten polisler kurtardı

İstanbul, Beyoğlu'nda korsan gösteri düzenlemeye kalkan PKK'lı teröristler, esnafın ve halkın öfkesine çarptı. Ellerinde molotofkokteyli bulunan az sayıdaki gösterici, öfkeli kalabalık tarafından tekme tokat dövüldü. Polis, göstericileri öfkeli halkın linç girişiminden büyük güçlükle kurtardı. St. Antuan İtalyan Kilisesi'ne sığınan PKK sempatizanları polis tarafından araçlara bindirilerek olay yerinden uzaklaştırıldılar. Polis araçlarına bindirilen PKK'lılar, vatandaşlar tarafından araçlardan alınıp linç edilmek istendi. Korsan gösteride gözaltına alınan 72 PKK militanı İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde sorguya alındı. Polis, korsan gösterilere karşı, HADEP Avcılar ve Gaziosmanpaşa ilçe merkezleri ile Gazi Mahallesi'ne düzenlediği operasyonlarda da 74 kişiyi gözaltına aldı.

270 kişi gözaltında

Apo'ya destek için Diyarbakır ile Mersin ve Tarsus'da açlık grevi yapan 270 kişi gözaltına alındı. Cezaevlerinde açlık grevlerine 473 örgüt üyesi katılırken 2 mahkum önceki gün Malatya E Tipi Cezaevi'nde kendini yaktı. Apo'nun yakalandığı gün kendini yakalan hükümlü ise öldü. Aksaray'da ise Mehmet Sarrafoğlu İlköğretim Okulu'na giren ve duvarlara PKK yanlısı sloganlar yazdıktan sonra Atatürk büstünü de tahrip eden 6 kişi yakalandı.

Apo için 10 bin imza

Bursa Muharip Gaziler Derneği, İtalya'da yakalanan bölücübaşı Apo'nun Türkiye'ye iadesi için imza kampanyası başlattı. Ulucami yakınlarındaki Orhangazi Parkı'nda Apo’nun iadesi için imza kampanyası açıldığını duyan vatandaşlar, uzun kuyruklar oluşturdular. Kısa sürede 10 binin üzerinde imza toplandı. Cumartesiye kadar sürecek kampanyada toplanan imzalar İtalyan Başbakanı’na gönderilecek. Bursa, hha

PKK binasını yakan Türkler gözaltında

İtalya'nın Apo konusundaki tutumuna tepki gösteren Belçika'daki Türkler'in düzenlediği protesto gösterisi olaylı geçti. Brüksel'deki Place Liedts Meydanı'nda toplanan ve ellerinde bayraklar bulunan Türk gençleri, ‘‘Kahrolsun PKK! Kahrolsun İtalya! En büyük Türkiye!’’ sloganları atarak, PKK sempatizanlarının ‘‘Kürdistan Komitesi’’ adı altında yuvalandıkları binaya doğru yürüyüşe geçtiler. Türk gençlerinin yürüyüşü, dalga dalga büyüdü. Sayıları 3 bine ulaşan Türkler, Rue Bonneels 4 numaradaki Kürdistan Komitesi binasını ateşe verdi. Yangını söndürmek için 4 itfaiye aracı müdahalede bulundu. Rue Verbist'taki Kürdistan Komitesi'nin eski merkezi ise tamamen tahrip edildi. Bu arada bazı Türkler gözaltına alındı.

Paçavrayı yaktılar

Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, İtalyan Büyükelçiği önünde protesto gösterisi yapan grubun İtalyan Bayrağı yakma girişimini engelledi. Altınok ve beraberindeki grup daha sonra Büyükelçiliğin önüne siyah çelenk koydu. Gruptakiler dağılırken, elçilik önünde bölücü terör örgütü PKK'nın renklerini taşıyan bez parçası, üzerine benzin dökülerek yakıldı.

Sembol fotoğraf

Hürriyet'te yayınlanan, PKK'nın kurşunladığı bebek ve katliam emrini veren bölücü örgütün elebaşısı Abdullah Öcalan'ın fotoğrafı, sembol oldu. Fotoğraf pankart haline getirilip, protesto eylemlerinde kullanılmaya başlandı. Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, şehit anaları ve yakınları ile bir grup Keçiörenli, bölücü terör örgütünün elebaşı Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye iadesi konusunda İtalya'nın sergilediği tavrı protesto amacıyla Atatürk Bulvarı'nda toplanarak, İtalyan Büyükelçiği önüne kadar yürüdü. Türk Bayrağı ve ‘‘Şehit edilen asker ve polislerimizin katili Abdullah Öcalan Türkiye'ye teslim edilsin’’, ‘‘Katil Apo hesabını Türkiye'ye vermeli’’, ‘‘Bugün bizi ısıran yılan, yarın sizi de ısırır’’ afişlerini taşıyan grup, ‘‘Katil Apo'yu istiyoruz’’, ‘‘Terörist devlet İtalya’’, ‘‘Vur vur inlesin İtalya dinlesin’’, ‘‘Vatan bizim kanımız, feda olsun canımız’’ sloganları attı. Atatürk ve silah arkadaşları ile şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunan ve İstiklal Marşı okuyan grup, daha sonra olaysız dağıldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!