Türkiye AIDS’i ondan öğrendi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye AIDS’i ondan öğrendi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2010 00:00

Türkiye’de 1985 yılında ilk AIDS teşhisi koyan, hastalıkla ilgili birçok çalışması olan Prof. Dr. Hüseyin Sipahioğlu solunum yetmezliğinden vefat etti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de 1985 yılında ilk AIDS hastası Mürteza Elgin’e teşhisi koyan Erciyes Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Akdeniz AIDS’ten Korunma Derneği (AKAD) Başkanı 82 yaşındaki Prof. Dr. Hüseyin Sipahioğlu, Antalya’nın Alanya İlçesi’nde tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Türkiye’de ve dünyada tıp alanında yaptığı çalışmalarla bilinen, ülkemizde AIDS’in teşhisini ilk koyan hekim olan Sipahioğlu, 3 gün önce solunum sıkıntısı ve böbrek ağrısı şikâyeti ile gittiği Alanya Başkent Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde yoğun bakımda tedavi altında tutuluyordu.
6 kitap, 300 yayın
Yapılan tetkiklerde ileri derecede böbrek yetmezliği, solunum sıkıntısı ve beyin damarlarında hasar olduğu tespit edilen Sipahioğlu, dün sabah saat 04.00’e karşı hayatını kaybetti. Alanya Belediye Başkanı AK Partili Hasan Sipahioğlu’nun da amcası olan Prof. Dr. Sipahioğlu’nun 6 bilimsel kitabı ve basılmış 300 yayını bulunuyor. 4 çocuk babası olan Sipahioğlu, Akdeniz Üniversitesi Kurucu Mütevelli Üyeliği, Antalya Verem Savaş Derneği Kurucu Üyeliği, Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) kurucu üyeliği, Alanya Devlet Hastanesi Kurucu Dernek Başkanlığı gibi pek çok görevde bulundu. Sipahioğlu’nun cenazesi, Emine Özmüftüoğlu Camisi’nde kılınan cenaze namazının ardından Bektaş Mezarlığı’na defnedildi.

Haberin Devamı

İlk vaka Murti, çinko tabutta gömülmüştü

SANAT ve sahne dünyasının yakından tanıdığı Murti lakaplı Mürteza Elgin’in AIDS virüsü kaptığı haberi 1985 yılının Kasım ayında ‘İşte AIDS’li Türk’ başlığıyla manşetlerden günlerce inmedi. Elgin’in gözler önüne serilen ve didik didik edilen hayatıyla birlikte AIDS de öğrenildi. Elgin, İbrahim Tatlıses’in vokalistiğini yapmış, assolistlik denemesi bile olmuştu. Hastalığa yakalanmadan önce de Star Sanat Merkezi organizatörü Hasan Bora’nın sağ koluydu. ‘AIDS kaparım’ korkusuyla önce dostları Elgin’i evinde ziyaret etmekten bile çekindi. 1992 yılında Elgin HIV’e teslim oldu. Türkiye hâlâ AIDS’e o kadar yabancıydı ki, bedeni önce ilaçlı suyla yıkandı, sonra naylona sarıldı, çinko tabuta koyularak bir kireç kuyusuna gömüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!