Türk sineması müzesine kavuştu

Güncelleme Tarihi:

Türk sineması müzesine kavuştu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2001 00:00


Cahit AKYOL-Sefa ÖZKAYA / İSTANBUL
Haberin Devamı

Türker İnanoğlu Vakfı (TÜRVAK) tarafından Beykoz Kavacık'ta yaptırılan Türkiye'nin ilk 'Sinema Televizyon Müzesi' ve 'Görüntülü ve Yazılı Sinema Kütüphanesi'nin bulunduğu TÜRVAK Kültür Sitesi dün Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın katıldığı bir törenle açıldı. Yılmaz, Merkez'in Türk sinemasının geleceğine yeni bir soluk getireceğine inandığını söyledi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz dün Beykoz Kavacık'ta Türker İnanoğlu Vakfı (TÜRVAK) bünyesinde yer alan Türkiye'nin ilk ‘‘Sinema-Televizyon Müzesi’’ ile ‘‘Görüntülü ve Yazılı Sinema Kütüphanesi’’nin bulunduğu TÜRVAK Kültür Sitesi'ni açtı.

Yılmaz, törendeki konuşmasında eğitimi, kültürü ve eğlenceyi içinde barındıran böyle bir sanat kurumunun açılışında bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek, bu kültür kompleksi içinde bir sinema müzesi ile sinema-TV kütüphanesinin yer aldığını vurguladı.

Bu iki kurumun Türkiye'de bir ilki temsil ettiğini belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

‘‘Türk sinemasının geçmişiyle ilgili araçların, gereçlerin, bilgilerin ve belgelerin bir müze ve kütüphane çatısı altında bir araya getirilip kayıt altına alınması, sadece bir sanatsal görevin değil, aynı zamanda ulusal bir görevin yerine getirilmesidir. Bu sinema müzesini gezenler Türk sinemasının geçmişte hangi zor şartlar, altında neleri ürettiğini daha yakından görme imkanına sahip olacaktır. Ayrıca, bu çatının altında bir uygulamalı eğitim merkezi yer almaktadır. Uygulamalı eğitim merkezinde eğitim gören gençlerin Türk sinemasının geleceğine, yarınına yeni bir soluk katacaklarına inanıyorum’’

YILMAZ'A TEŞEKKÜR

İnanoğlu, 1957'de başladığı mesleği sayesinde büyük itibar ve çevre kazandığını, milyonlarca seyircinin takdirini topladığını belirterek, ‘‘Sonsuza kadar korunmaları amacıyla, Türk sinemasının geçmişine ait belge, cihaz, afiş, senaryo gibi tüm belgeleri bir müze altında toplayarak gelecek kuşaklara aktarmaya karar verdim’’ diye konuştu. İnanoğlu, TÜRVAK'da yeni sinema ve televizyoncular yetiştirildiğini söyleyerek, vakfın zor durumda olan sinemacılara da destek verdiğini belirtti.

AVŞAR'IN GÖZYAŞLARI

Müzeyi gezerken, duygulanan sanatçı Hülya Avşar ise gözyaşlarını tutamadı. Avşar, ‘‘Nasıl duygulanmayayım. Eski filmleri çok özlüyorum’’ diye konuştu. Törene, ANAP Milletvekilleri Aydın Ayaydın ve Cavit Kavak, İstanbul Valisi Erol Çakır, ANAP Genel Başkan Yardımcısı Şadan Tuzcu, ANAP İl Başkanı İbrahim Taşkın, Kemal Sunal'ın eşi Gül Sunal ile aralarında Türkan Şoray, Necdet Mahfi Ayral, Emel Sayın ve Sibel Can'ın da bulunduğu çok sayıda sanatçı katıldı.

Sinema-Televizyon Müzesi ve Kütüphanesi

Türkiye'nin ilk Sinema-Televizyon Müzesi'nde, sinema ve televizyon geçmişini yansıtan belge ve cihazlar, Görüntülü ve Yazılı Sinema Kütüphanesi'nde de sinema, televizyon ve iletişim ağırlıklı 22 bin materyal, yerli ve yabancı binlerce sinema-televizyon filmi, yüzlerce dokümanter görüntülü belge bulunuyor.

Müzenin sinema odasında, kömürlü sinema projeksiyon makinesi, Muhsin Ertuğrul'un da kullandığı 35 mm ilk sesli film kamerası, siyah-beyaz film kamerası, film baskı makinesi, film çekilirken kullanılan ışık kaynakları gibi ilk Türk filmlerinin çekiminde kullanılan cihazlar yer alıyor.

Tiyatro odasında da, Darülbedayi'den günümüze kadar tiyatroyla ilgili her türlü afiş, tiyatro oyunlarının el ilanları, Cahide Sonku, Muhsin Ertuğrul, Samiye Hun, Melahat Hanım gibi usta tiyatro sanatçılarının portreleri bulunuyor. Kültür Sitesi'nde bulunan İsviçre'deki International Academi of Broadcasing işbirliğiyle Türkiye'de ilk defa uygulamalı eğitim veren TÜRVAK Sinema ve Televizyon Eğitim Merkezi'nde de 100 öğrenci eğitim görüyor. TÜRVAK'ın sinema kompleksi ise modern donanımlı 5 salondan oluşuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!