Türk dünyası sinemada buluştu

Güncelleme Tarihi:

Türk dünyası sinemada buluştu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2001 00:00


Muharrem AYDIN/İSTANBUL
Haberin Devamı

Bu yıl ikincisi düzenlenen Türk Dünyası Sinema Günleri başladı önceki gün Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda yapılan bir törenle başladı. 31 Ocak tarihine kadar devam edecek olan Sinema Günleri'nde 9 Türk Cumhuriyeti'nden 30 konulu ve belgesel film gösterilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığı'nın, Kültür Bakanlığı ve Mimar Sinan Üniversitesi Sinema-TV Merkezi'nin katkılarıyla düzenlediği, ‘II’nci Türk Dünyası Sinema Günleri' önceki gün başladı.

Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleştirilen açılış kokteyline İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar, II'nci Türk Dünyası Sinema Günleri Genel Yönetmeni Prof. Tevfik İsmailov, yönetmen Halit Refiğ ve Engin Ayça, sinema eleştirmeni Vecdi Sayar, sinema oyuncuları Gülsen Tuncer, Tanju Gürsu ve Kayhan Yıldızoğlu, Türk cumhuriyetlerinden çok sayıda sinemacı ve davetli katıldı.

Gürtuna, açılış töreninden önce, CRR Konser Salonu'nda açılan ‘Fotoğraflarda Türkiye ve Türk Dünyası Sineması’ konulu fotoğraf sergisini gezdi. Gürtuna yaptığı konuşmada şunları söyledi:

‘‘ II. Türk Dünyası Sinema Günleri önemli bir misyon üstlenmiştir. Bizim görevimiz Türkleri, Türklerle tanıştırmak ve beyaz perdeye emek veren insanlar arasında kültürel bir köprü oluşturmaktır. Birlikten kuvvet doğar diye bir atasözümüz vardır. Bugünkü dünyada, geçmişteki şanlı günlerimizi yeniden inşa etmek ve dünya barışına katkılarımızı sürdürmek için birlik olmaya ihtiyacımız vardır. Bu yüzden bizi birbirimize yaklaştıracak olan sanatın yaklaştırıcılığına sarılmalıyız. 21'inci asrı, Türk asrı yapmanın gayreti içinde olmalıyız. Bunun en itici kaynaklarından birisi de sanat olacaktır’’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası'nın mini bir konser verdiği törende ayrıca Türk Cumhuriyetleri'nden gelen sinemacılar toplu olarak sahneye çıktı. Konuk sinemacılar yaptıkları kısa konuşmalarda, Türkiye'nin kendilerine sunduğu fırsat için şükran duyduklarını belirttiler. Konuk sinemacılara daha sonra Gürtuna tarafından çiçek verildi.

Daha sonra, ‘II. Türk Dünyası Sinema Günleri’nin açılış filmi olan, Nuri Bilge Ceylan'ın uluslararası ödüllü ‘Mayıs Sıkıntısı’ adlı film gösterildi.

9 Türk Cumhuriyetinden 30 film beyazperdede

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Dairesi'nin, ilkini, Türkiye Cumhuriyeti'nin 75'inci kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında, 1998 yılında düzenlediği ‘Türk Dünyası Sinema Günleri’nin ikincisi 26-31 Ocak 2001 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

II. Türk Dünyası Sinema Günleri'nde, Türkiye'nin yanı sıra, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tataristan, Özbekistan ve Başkurdistan'dan çok sayıda film, Atatürk Kitaplığı, MSÜ Sinema-TV Merkezi, AKM Sinema Salonu ve Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi Sinema Salonu'nda sinemaseverlerle buluşacak.

Etkinlik kapsamında ayrıca, 9 Türk Cumhuriyeti'nin 30'a yakın konulu ve belgesel türdeki filminin yanı sıra, çeşitli açıkoturum ve sergiler de gerçekleştirilecek. II. Türk Dünyası Sinema Günleri Genel Yönetmeni Prof. Tevfik İsmailov'un uzun yıllar Türk Cumhuriyetleri sinemalarından derlediği arşivinden seçilmiş iki fotoğraf sergisi de izleyicilerin beğenisine sunulacak. Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği, ‘Mayıs Sıkıntısı’, filmiyle başlayan etkinlikte Türk sinemasından Sami Ayanoğlu'nun yönettiği ‘Yavuz Sultan Selim Ağlıyor’ ve Reha Erdem'in yönettiği ‘Kaç Para Kaç’ filmi de gösterilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!