Türk doktor, beyin hücrelerinin ölümünü önledi

Güncelleme Tarihi:

Türk doktor, beyin hücrelerinin ölümünü önledi
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 09, 2001 16:59

Dünyaca ünlü bilim dergisi ''Nature'', Türk doktor Murat Digicaylıoğlu ve beyin kanamalarından sonra beyindeki hücrelerin ölmesini önleyen buluşuna 9 sayfa ayırdı.

Haberin Devamı

Felci önlemenin asıl hedefinin, beyin kanamasının olduğu bölgedekisinir hücrelerinin ölmesini önlemek olduğunu belirten Dr. Murat Digicaylıoğlu, fareler üzerinde araştırma yaptı.

Dr. Digicaylıoğlu, kanda alyuvarların çoğalmasını sağlayan ''erythropoietin'' adlı hormonun, farelerin beyin hücrelerini ölmekten koruduğunu saptadı.

Dr. Digicaylıoğlu, ayrıca araştırmasında, hücre içinde faaliyet gösteren ve sinir hücrelerinin korunmasında rol oynayan enzimler saptadı.

Araştırması hakkında bilgi veren Türk doktor, elde ettiği sonuçlara göre, erythropoietin hormonunun beyin hücreleri içindeki koruma mekanizmalarını faaliyete geçirdiğini ve hücrenin, kendini koruyucu maddeler üretmesini sağladığını belirtti. Bu koruyucu maddelerin, kanama sırasında sinir hücrelerine zarar veren maddeleri yok ettiğini ya da bunların etkisini azalttığını söyleyen Dr. Digicaylıoğlu, kullandıkları koruyucu maddenin şu anda deneme aşamasında olduğunu, ancak ileride insanlar üzerinde de zararsız bir şekilde kullanabileceğine inandığını bildirdi.

Haberin Devamı

Erythropoietinin uzun süreden beri kansızlığa ve başka hastalıkların etkilerine karşı tedavi amacıyla insanlarda kullanıldığını belirten Türk doktor, araştırmalarının, şu anda insanlarda değişik tedavilerde kullanılan erythropoietinin, beyin kanamasından sonra ortaya çıkan felce karşı da bir etkisi olduğunu gösterdiğini söyledi ve "Gelecekte erythropoietini beyin kanaması geçiren hastaların tedavisinde kullanabileceğimizi umuyorum'' dedi.

ABD'DE BEYİN KANAMASINDAN ÖLÜMLER ÜÇÜNCÜ SIRADA

ABD'de beyin kanamasının ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada bulunduğunu kaydeden Dr. Digicaylıoğlu, her 53 saniyede bir Amerikalının, her 48 saniyede ise bir Avrupalının beyin kanaması geçirdiğini ve bu insanların çoğunun felç olduğunu belirtti.

Felcin asıl nedeninin, beyin kanamasının olduğu bölgedeki sinir hücrelerinin ölmesi olduğunu kaydeden Türk doktor, ''Beyindeki ölen hücreler vücudun hangi bölgesini kontrol ediyorsa, o bölgedeki kaslar beyin kanamasından sonra iktidarsız kalır, yani felç olur. Bizim araştırmamız, hastaya 30 dakika içinde farmakolojik müdahale edip, hastayı felç olmaktan kurtarmak veya felcin ağırlığını azaltmaktır. Bunu önlemek için de kanama bölgesinde ölmeye yüz tutan sinir hücrelerini korumamız ve bir nevi zırhlandırmamız gerekmektedir'' dedi.

Haberin Devamı

Ä°KÄ°NCÄ° KUÅžAK ALMANCI

1963 yılında İstanbul'da doğan Dr. Murat Digicaylıoğlu, ilk öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra, ortaokul, lise ve üniversite öğrenimini Almanya'da gördü. Digicaylıoğlu, Ruhr Üniversitesi'nde tıp ve biyoloji öğrenimi gördükten sonra, ihtisasını ve doktorasını İsviçre'de Zürih Üniversitesi'nde nörofizyoloji dalındayaptı.

1997 yılında Harvard Üniversitesi'nde Dr. Stuart Lipton ile çalışan Digicaylıoğlu, daha sonra yine Dr. Lipton ile birlikte California'daki Burnham Enstitüsü'ne geçti.

Dr. Murat DigicaylıoÄŸlu, ikinci kuÅŸaktan ''Almancı'' olduÄŸunu, fakat araÅŸtırmalarını bir Türk doktor olarak sürdürdüğünü belirtiyor.Â

 

 

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!