Türk biliminsanlarının buluşu: Covid-19'a gargara ile test

Güncelleme Tarihi:

Türk biliminsanlarının buluşu: Covid-19a gargara ile test
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2021 07:00

PCR ya da antijen testlerinde, pamuklu bir çubukla burundan boğazın arka duvarına dokunarak alınan sürüntü örneğinin incelenmesiyle COVID-19 saptanıyor. Türk biliminsanları, burundan sürüntü yerine yeni bir yöntemi bilim dünyasına kazandırdı.

Haberin Devamı

Acıbadem Üniversitesi Kuluçka Merkezi’nde 2 yıllık araştırma sonucu geliştirilen yöntemde sürüntü yerine gargara ve ağız çalkalama suyu örneği alınıyor. Örnekten COVID-19 başarılı bir şekilde saptanıyor.

Türk biliminsanlarının buluşu: Covid-19a gargara ile test

 

ÇOCUKLAR İÇİN KOLAYLIK

Acıbadem Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji ve Medikal Biyoteknoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tanıl Kocagöz ve Tıp Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özge Can’ın geliştirdikleri ve MyMagiCon adı verilen yöntemin güvenilirliği bilimsel olarak kanıtlandı. Sağlık Bakanlığı’nca onaylanan yöntem dünyada bir ilk.

Türk biliminsanlarının buluşu: Covid-19a gargara ile test

Haberin Devamı

Prof. Dr. Kocagöz şunları anlattı: “Bir yemek kaşığı kadar suyla gargara yapıyoruz. Suyun, gargara ve ağız çalkalama sırasında boğazın ve ağzın tüm yüzeylerine değmesiyle, sürüntüye göre çok daha fazla virüs test edilecek sıvıya geçiyor. Bu sıvı, örnek toplama tüpüne konuyor. İşlem 5 dakika sürüyor. Gargara yapamayacak kadar küçük yaşta çocukların sadece ağız çalkalama suyu vermeleri yeterli. Yöntemin örnek alma işlemini kolaylaştırarak COVID-19 taşıyıcılarının toplumda daha etkin saptanması ve erken izolasyonu ile salgının kontrolüne katkıda bulunacağı umudundayız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!