Türk bilim adamından teknoloji rekoru

Güncelleme Tarihi:

Türk bilim adamından teknoloji rekoru
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

Chicago'da Amerikan hükümetine bağlı Argon laboratuvarlarında çalışan Türk bilim adamı Dr. Ali Erdemir, elmastan daha dayanıklı ve kaygan olan bir çeşit karbon film kaplama geliştirerek çağın teknoloji rekorlarından birini kırdı ve bilimsel dergilere kapak oldu.

ABD Enerji Bakanlığı yayını DEO'da (U.S Department of Energy) yayınlanan raporda, Dr. Ali Erdemir'in buluşunun sürtünme katsayısını yok denecek kadar indirdiği açıklandı. Buluşun uzay teknolojisine katkıda bulunacağı da belirtildi. Sayısız teknolojik alanda kullanılabileceği belirtilen buluşun, önemli bir enerji tasarrufu sağlayacağına yer veren bilimsel yayınlar, sürtünme katsayısını yok eden karbon kaplamanın motor, makine ve çeşitli alanlardaki aletlerde sağlamlığı da büyük ölçüde arttıracağına değindiler.

Dr. Ali Erdemir, buluşuyla ilgili olarak geçen yıl 650 bin, bu yıl da 500 bin dolar araştırma ödülü aldı. Dr. Erdemir, 500 bin dolarlık yeni araştırma ödülünü, kendisine yardımcı olarak işe alacağı iki bilim adamı için kullanacağını açıkladı. Dr. Erdemir, bir başka araştırması için de geçen yıl ayrıca bir milyon dolar araştırma ödülü almıştı.

İTÜ MEZUNU Dr. Erdemir, 1990’da borik asitin motor ve makinelerde sürtünme ve aşınmayı yok edici özelliğini bulduğu için çeşitli ödüller kazanmış ve ‘‘Research & Development’’ bilimsel dergisi tarafından dünyada önde gelen 100 bilim adamının arasında gösterilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!