Turizm İnternet atağında

Güncelleme Tarihi:

Turizm İnternet atağında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türk turizm sektörü Süper Bilgi Otoyolu’nda batıya doğru hızla ilerliyor

Otel hazinesi

Ekin Yazım Merkezi ve Superonline işbirliğiyle hazırlanan Ağ sitesinde tam 1300 otel ve tatil köyü bulunuyor. Sitenin tabanını, on yıldır, her sene kapsamı geliştirilerek yayınlanan bir katalog olan ‘‘Hotel Guide’’ oluşturuyor. Bu kapsamlı kaynağın İnternet ortamına aktarılmasıyla, Türkiye’nin dört bir yanındaki otel ve tatil köyüne dünyanın dört bir yanından kolayca ulaşılabiliyor. Bir veri tabanı üzerinde çalışan ‘‘Hotel Guide’’da, otomatik arama yapan bir arama makinasına da yer verilmiş. Arama makinası, kullanıcılara otelden bekledikleri özellikleri anahtar kelimelerle girmeleri olanağını da vererek, istenilen bölgedeki arzulanan özelliklere sahip otelleri kullanıcı için otomatik olarak bulabiliyor. İnternet kullanıcılarının, Hotel Guide ‘97 Ağ sayfalarında kısa bir gezintiyle çıkacakları tatili önceden planlamaları mümkün. İnternet’in benzersiz olanaklarını başarıyla kullanan Yeni otellerin belirli periyodlarla ekleneceği Ağ sitesi, Türkiye’nin en kapsamlı seyahat rehberi olacağı iddiasında. ‘‘Hotel Guide ‘97’’, tanıtımlarını İnternet aracılığıyla yapmak isteyen konaklama merkezlerine, kendi Ağ sitelerini yaptırmak yoluyla tesislerine ilişkin ek bilgi ve fotoğraf sunma olanağı da tanıyor.

http://www.superonline. com/hotelguide

Muhteşem tanıtım

Parlak bir fikir, disiplinli bir çalışma ve azim... Bir şahaser yartmak için bu üçü yetebiliyor. İnternet üzerinde Türkiye’yle ilgili en kapsamlı Ağ (Web) sitelerinden biri olan ‘‘Turkish Odyssey’’ yalnızca iki kişinin eseri. Şerif Yenen ve Sinan Torunoğlu, ‘‘Turkish Odyssey’’ Ağ sitesini yaratmak için altı ay uğraşmışlar. Sonuçta da Türkiye’yle ilgili mükemmele yakın bir site ortaya çıkmış. Siteyi oluşturan Ağ sayfalarındaki bilgi ve metinlerin kaynağı Şerif Yenen’in, dört yıl uğraşarak hazırladığı ‘‘Turkish Odyssey’’ isimli rehber kitap. Ağ sitesinin sayfaları ise Sinan Torunoğlu tarafından gerçekleştirilmiş. Amacına uygun olarak İngilizce olarak hazırlanan sitede Anadolu tarihi, coğrafyası, nüfusu, yönetim şekilleri, doğal kaynakları, konuşulmakta olan ve eskiden konuşulan dilleri, dinleri, mimari özellikleri, mitolojisi, arkeolojisi, insanları ve folkloruna kadar hemen her konuda bilgiye yer verilmiş. Tarihi ve turistik yerlerinde ayrıca tanıtıldığı siteden bazı otellere on-line rezervazyon da yapılabiliyor. Ağ sitesinin sayfalarında kullanılan 450’den fazla profesyonel fotoğraf, Yusuf Tuvi’nin Anadolu insanları konulu fotoğraflarından, Nejat Demirkol’un helikopterden yapılmış çekimlerinden ve Turizm Bakanlığı ile Şerif Yenen’in kişisel arşivlerinden alınma fotoğraflardan oluşuyor. Site sayfalarında kullanılan özgün haritalar ise Sinan Torunoğlu tarafından çizilmiş. Sitede gözümüze çarpan tek eksik, İnternet kullanıcılarının rahatça yararlanabileceği şekilde tasarlanan haritaların küçük ölçeklere inecek kadar çok sayıda kullanılmamış olması.

www.turkishodyssey.com

Devlet de var

İnternet’in sunduğu sonsuz olanaklardan, sayıları az da olsa bazı devlet kuruluşlarının da haberi var. Dışişleri Bakanlığı, Devlet İstatistik Enstitüsü ve Milli Kütüphane’nin başarılı İnternet sitelerinin ardından TURBAN Genel Müdürlüğü de başarılı sayılabilecek bir Ağ sitesiyle dünyaya açıldı. Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki ayrı dilde hazırlanan Ağ sitesinin sayfalarında TURBAN’a bağlı turizm işletmeleri hakkında detaylı bilgiler ve tanıtıcı fotoğraflar yayınlanıyor. TURBAN Ağ sitesinden Belek, Abant, Yalova, Antalya Kaleiçi, Akçay, Ürgüp, Marmaris, Beldibi, Adalya ve Kilyos’taki konaklama tesisleri tanıtılıyor. Siteden ayrıca TURBAN’ın acentaları ve işlettiği marinalara da ulaşılabiliyor.

TURBAN Genel Müdürü Nihat Baytan, tesislerinin İnternet aracılığıyla tanıtılmaya başlanması hakkında, ‘‘Kurumumuz, dünyayı birbirine daha da yakınlaştıran İnternet ağına bağlanmıştır. Bu sayede TURBAN tesisleri artık tüm dünyada görücüye çıkma imkanını yakalamış, yerli ve yabancı turistin bugüne kadar tesislerimize karşı gösterdiği yakın ilgiye, İnternet aracılığıyla daha aktif bir biçimde cevap verme olanağına da kavuşmuştur’’, idoyr. Ağ sitesinin açılışını duyurmak amacıyla gönderilen basın bülteninde TURBAN Ağ sitesinden, anında rezervasyon yapılabileceği de söyleniyor. Ancak siteye bağlandığımızda, böyle bir olanağa rastlaşyamadık. Sanırız bu eksiklik, önümüzdeki günlerde giderilecektir.

http://www.turban.gov.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!