Türbanlılar Hoca’nın

Güncelleme Tarihi:

Türbanlılar Hoca’nın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

FP Başkanlık Divanı'nın hazırladığı listelere müdahele edip, 2 türbanlı adayı seçilebilecek yerlere koydurtan Erbakan, partide büyük tartışma yarattı. Genel Başkan Recai Kutan'ın da karşı çıkmasına rağmen direnen Erbakan, sonunda bu isteğini kabul ettirdi.

Son ana kadar ‘gerginlik yaratmamak için türbanlı aday göstermeyeceğiz’ diyen FP'nin, büyük bir sürpriz yaparak, 2'si seçilebilecek sıradan 8 türbanlı adaya listelerinde yer vermesinin altından, siyaset yasaklı Necmettin Erbakan çıktı.

FP Başkanlık Divanı'nca hazırlanan aday listesinde, seçilme şansı bulunan sıralarda türbanlı adaya yer verilmedi. Üst sıralarında, sadece 2'si de başı açık olan Oya Akgönenç ve Nazlı Ilıcak bulunan listede, bazı türbanlı adaylar, seçilme şansı bulunmayan alt sıralara yerleştirildi.

HOCA DEVREDE

Listelerin YSK'ya sunulmasından bir gece önce devreye giren Erbakan, gün boyu Meclis Lojmanları'nda İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman'ın evinde toplanan Başkanlık Divanı'nın bazı üyelerini, geç saatlerde Balgat'taki konutuna çağırdı. Erbakan, kendisi gibi siyasi yasaklı olan Ahmet Tekdal'ın kızı Ayşenur Tekdal'ın Ankara, Prof. Yusuf Ziya Kavakçı'nın ABD'de uluslararası ilişkiler alanında master yapan kızı Merve Kavakçı'nın da İstanbul listelerinde seçilebilecek sıradan aday gösterilmesini istedi.

BÜYÜK TARTIŞMA

Erbakan'ın bu son dakika müdahalesi, o saatlerde listelere son şeklini vermiş Başkanlık Divanı'nı bir anda karıştırdı ve büyük bir tartışmaya yol açtı. Genel Başkan Recai Kutan başta olmak üzere, Başkanlık Divanı'nın özellikle yenilikçi üyeleri, hem daha Meclis'in ilk günü bir gerginliğe yol açıp partiyi büyük bir tartışmanın içine sürükleyeceği, hem de Meclis İçtüzüğü'nün zaten engel oluşturacağı gerekçeleriyle bu öneriye karşı çıktılar.

SON NOKTA

Erbakan ise hukukçu kurmaylarına hazırlattığı bir bilgi notunu okuyarak, Meclis İçtüzüğü'nün türban konusunda bir yasak içermediğini savundu. Erbakan, içtüzüğün kadınlar için etek ve tayyör giyilmesi dışında bir kısıtlama getirmediğini, başın açık olması kuralının ise içtüzükten değil, Devlet Memurları Yasası'ndan kaynaklandığını savundu. Erbakan, ardından da şu gerekçeyi sıralarak, tartışmaya son noktayı koydu:

‘‘Milletvekilleri, devlet memuru gibi nitelenemeyeceği için, haliyle bu yasadaki kurallar da milletvekilleri için uygulanamaz. İçtüzükte de bir yasak bulunmadığına göre, bir milletvekilinin türbanlı olarak Meclis faaliyetlerine katılmasına kim ne diyecek?’’

Kutan da bunun üzerine, o ana kadar, milletvekili adaylığı konusunda partisine başvuruları bulunmayan Kavakçı ve Tekdal'ın adlarını, son dakikada listeye ekledi. Kavakçı İstanbul 1. bölge 4. sıra, Tekdal Ankara 1. bölge 4. sıradan aday gösterildi.

YSK'ya türbansız fotoğrof FP, bu adaylarının küçük bir olasılık da olsa, YSK'nın ilk incelemesinde bir engelle karşılaşmaması için, dosyalarında türbanlı fotoğraflarına yer vermedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!