Türbanlı öğretmene geri hizmet

Güncelleme Tarihi:

Türbanlı öğretmene geri hizmet
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir genelge yayımlayarak anımsattığı ‘türban yasağı’nı, hastalık raporu alarak delen ve türbanda ısrar eden öğretmenlere büyük ceza geliyor. Başlarını örtebilmek için rapora sığınan öğretmenlerin, ders verme yetkileri ellerinden alınacak. Kuran dersleri dışında imam-hatip liseleri dahil, tüm ortaöğretim kurumlarındaki öğrenci ve öğretmenlerin, kılık-kıyafetle ilgili mevzuata uymaları gerektiği yolundaki genelgeyi, önümüzdeki öğretim yılı da (1998-1999) yürürlükte tutacak olan Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni bir ‘türban genelge’si hazırladığı öğrenildi. Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay'ın imzasına önümüzdeki günlerde sunulacağı bildirilen genelge, 1998-1999 ders yılından itibaren uygulamaya konulacak. Buna göre, başlarını örtme ısrarlarını hastanelerden aldıkları, ‘‘Baş ve boyunu, hastalık nedeniyle örtüyle kapatarak korunmak zorunda’’ biçiminde ifadeli raporlarla sürdürmek isteyen öğretmenler, yeni ders yılında hiçbir biçimde derse giremeyecekler. Bu öğretmenler, aynı ifadeli raporlarını yeni öğretim yılında da yinelerlerse ‘‘sağlıksız’’ gerekçesiyle geri hizmete çekilecekler. Geri hizmeti, yeni ders yılında başlarını kapatmak üzere hastalık raporu alarak, okul idaresine teslim eden öğretmenleri de kapsayacak. Bu durumdaki hiçbir öğretmenin, ilköğretim ile lise ve dengi okullarda derse girmelerine izin verilmeyecek. Bakan onayından sonra illere gönderilecek genelgeye göre, öğretmenlerin keyfi hastalık raporu almaları da zorlaşacak. Özellikle başın örtülmesini öngören raporlar, her hastaneden alınamayacak. Rapor alımında ‘‘Hakem Hastane’’ uygulamasını yürürlüğe koyacak olan Bakanlık, bu hastaneleri de genelgeyle duyuracak. Tüm uyarılara karşın Hakem Hastane'den ‘Örtünme Raporu’ alabilen öğretmenlerin derse girmesine izin verilmeyecek ve geri hizmette görevlendirilmeleri sağlanacak.

SAHTE RAPORA SORUŞTURMA

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi olmak üzere, kırsal kesimde görev yapan ve yasal boşluklardan yararlanarak sürekli veya uzun süreli hastalık raporları alıp izin kullandıkları saptanan öğretmenler hakkında soruşturma açılacak. Geçen öğretim yılında bu konuda yayımlanan genelgeden alıntı yapılan yeni genelgede, ‘keyfi rapor’un sıkı takibi istenecek. Buna göre, hastalık raporu alımında geçerli olacak bazı şartlar şöyle:

Raporlarda gösterilen istirahat süreleri, görev yerinde geçirilecek. Ancak hastalık izninin raporda belirtilmiş olmak kaydıyla tıbbi zorunluluk ya da memurun talebi üzerine merkezde kurum amirinin, illerde mülki amirin izni ile görev yeri dışında da geçirilmesi mümkün olacak.

Usulüne uygun olarak yapılan sevk işlemine göre tek hekim, bir memur için aynı hastalık nedeniyle bir defada en fazla 20 güne kadar, aynı ya da başka hastalıklar nedeniyle aralarda göreve başlamak kaydıyla, yıl içinde parça parça 40 güne kadar istirahat öngörerek, rapor düzenleyebilecek.

Yurt içinde ister görev yerinde, isterse görev yeri dışında belirtilen usül şartlarına uygun olarak düzenlenmemiş istirahat öngören hastalık raporları izne çevrilemeyecek.

* Parça parça tek hekimden ya da sağlık kurulunca düzenlenen hastalık raporları, bir öğretim yılı içinde 40 günden fazla istirahati gerektirmesi durumunda (doğum öncesi ve doğum sonrası alınan raporlar hariç) incelenmek üzere Personel Genel Müdürlüğü Mevzuat Dairesi Başkanlığı'na gönderilecek.

Bakanlığa gönderilen raporlarda yapılacak inceleme sonunda, raporlarda gösterilen hastalığın doğrulanması bakımından, gerektiğinde ilgililerin hakem hastaneye sevki istenebilecek.

Hakem hastanenin, raporlarda gösterilen hastalığı doğrulamazsa, usül ya da fenne aykırı olarak hastalık raporu düzenleyenler hakkında da gerekli yasal işlem yapılacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!