Türbanını çıkarsa da milletvekili olamaz

Güncelleme Tarihi:

Türbanını çıkarsa da milletvekili olamaz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Ecevit, FP'li Merve Kavakçı'nın ABD vatandaşı olduğunun ABD tarafından da kabul edilmesi üzerine herşeyin netleştiğini söyledi. Ecevit, ‘‘Artık başörtüsünü çıkarsa bile milletvekilliğinin gerçekleşmesi yasal açıdan mümkün değildir’’ dedi.

FP İstanbul Milletvekili Merve Kavakçı'nın ABD vatandaşı olduğunun ABD tarafından da kabul edilmesi, başkente bomba gibi düştü. Başbakan Bülent Ecevit, Kavakçı'nın artık türbanını çıkarsa bile milletvekili olamayacağını söyledi.

Ecevit, dün Başbakanlık çıkışında gazetecilerin soruları üzerine, Kavakçı'nın son durumunu değerlendirdi. Milletvekili adaylık başvurularının 24 Şubat'ta kesinleştiğini hatırlatan Ecevit, ‘‘TBMM'ne üyelik başvurusu kesinleştikten sonra Sayın Kavakçı'nın 5 Mart günü bir başka devletin vatandaşlığına geçmiş olması, bir yandan yemin etmeye hazırlanırken, bir yandan da daha önce ABD'ye bağlılık andı içmiş olması kabul edilebilecek bir davranış değildir’’ dedi. Ecevit, ABD ile Türkiye arasında çifte vatandaşlık anlaşması bulunsa bile, çifte vatandaşlığa katılacak olanın veya başka bir devletin uyruğuna geçmek isteyenlerin Türkiye'den izin almaları gerektiğine dikkat çekti. Tamamen yasadışı bir durumla karşı karşıya olunduğunu kaydeden Ecevit, ‘‘Bu durumda artık başörtüsünü çıkarsa bile milletvekilliğinin gerçekleşmesi bence yasal açıdan mümkün değildir’’ diye konuştu.

HERKESE AYNI KURAL

Ecevit, TBMM'de başka milletvekilleri hakkında da çifte vatandaş olduğu iddiaları hatırlatıldığında ise şunları söyledi:

‘‘Ayrım gözetilmeksizin herkese aynı kurallar uygulanır. Ama gerçekten bu durumda başka milletvekilleri var mı, varsa bunlar kimlerdir, bunlar bilinmeden söylentilere dayanarak bir şey söylenemez.’’

Ecevit, Bakanlar Kurulu'nun izin almadan başka bir vatandaşlığa geçenlerin durumu hakkında bir tasarrufta bulunup bulunamayacağına ilişkin bir soruya da, ‘‘Bakanlar Kurulu'nun gündemine elbette getireceğiz’’ yanıtını verdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!