Tüneller tamamlandı

Güncelleme Tarihi:

Tüneller tamamlandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

İSKİ'nin inşa ettiği, Tuzla Çevre Koruma Sistemi'nin en büyük atık su toplayıcısı Orhantepe-Tuzla Projesi’nin 6 kilometrelik tünelleri tamamlandı.

Tuzla Çevre Koruma Sistemi dahilinde olan ve 4,5 metre çaplı borulardan oluşan 6197 metre uzunluğundaki tünel, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Ümit Özerol ve İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu’nun da katılımıyla basın mensuplarına gezdirildi.

Tünelin 3 bin 500 metrelik bölümünün basın mensuplarına gezdirilmesinin ardından açıklama yapan Ümit Özerol, İstanbul’un ancak, doğayla uyum sağlayarak uygar kent olabileceğini belirtti.

Özerol, ‘‘Bunun için de havasıyla, deniziyle, suyuyla, yeşiliyle, doğayla uyumlu bir İstanbul’u insanlara sunabilmek gerekir. Bizler balık tutmak ve deniz sporları yapmak gibi özlem duyulan şeyleri İstanbul halkına takdim etmenin gururunu yaşayacağız’’ dedi.

İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu da, Marmara Denizi’nin bozulan doğal dengesinin geri kazanılması amacıyla başlatılan çalışmaların yüzde 80’inin tamamlandığını bildirdi.

Eroğlu, tamamlanan projenin Türkiye’deki en büyük atık su tüneli olduğunu söyleyerek, ‘‘Tuzla’daki arıtma tesisine gelen atık sular, arıtılmış olarak 2.2 metre çaplı 976 metrelik kara boru hattı ve yine 2.2 metre çaplı 2 bin 203 metrelik Avrupa’nın en büyük deniz deşarj hattıyla Marmara Denizi’nin tabanına verilecek’’ diye konuştu.

Tuzla’nın batı sahilindeki kolektörlerin sisteme bağlandığını ifade eden Veysel Eroğlu, Bayramoğlu ile Darıca kısmındaki inşaatın sürdüğünü söyledi. Eroğlu, Kocaeli’ne bağlı olmasına rağmen Bayramoğluve Darıcalılar’ın ricası üzerine, bu bölgeleri de sisteme dahil ettiklerini kaydetti.

Boston sahiline benzeyecek

Projeyle sahillerin kurtulacağını, bölgede yaşayan yaklaşık 5 milyon nüfusun sağlıklı bir altyapıya kavuşacağını anlatan Eroğlu, ‘‘Orhantepe Mahallesi’nden Darıca’ya olan kısmı, 2 yıl içinde tamamen eski haline getireceğiz. Sahillerimiz Chigago’daki, Michigan Gölü, Boston sahillerinden daha güzel olacak. Hiç merak etmeyin. Amerika’yı geçeceğiz’’ dedi.

Yüzde 80’i tamamlanan proje için bugüne kadar 220 trilyon lira harcandığını söyleyen Eroğlu, Cevizli Orhantepe Mahallesi’nden Pendik’e kadar olan kolektörlerin yapımı için ihalenin hazırlandığını ve bu aşamadan sonra projenin bütünüyle tamamlanacağını bildirdi.

Proje tamamlandığında Maltepe, Kartal, Pendik, Tuzla ve Darıca sahillerinden Marmara Denizi’ne akmakta olan evsel ve sanayi atık suları, Tuzla Biyolojik Arıtma Tesisi’ne iletilerek, burada arıtmaya tabi tutulduktan sonra, Marmara Denizi’nin derin sularına deşarj edilecek.

Doğu ve Batı Tuzla Kolektörleri, Tuzla Biyolojik Arıtma Tesisi ve Deniz Deşarjı tesisi 1998 yılında tamamlanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!