Tüm yurtta havada, karada ve denizde hayat durdu

Güncelleme Tarihi:

Tüm yurtta havada, karada ve denizde hayat durdu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2003 02:02

Bütün yurtta etkili olan yağış yolların kapanmasına, trafik kazalarına, sel ve heyelanlara yol açtı. Altı bine yakın köy yolu ulaşıma kapanırken, pek çok yerde okulllar tatil edildi. Meteoroloji yetkilileri, yağışların süreceğini bildirdi ve vatandaşların dikkatli olmasını istedi. Karayolları yetkilileri de, zorunlu olmayanların trafiğe çıkmamasını istedi.

Karakış tüm yurtta etkili oldu. Yurt genelinde 6 bine yakın köy yolu ulaşıma kapanırken okullar tatil edildi. Yoğun kar yağışı nedeniyle Erzurum, Ağrı, Kars, Muş, Ardahan, Erzincan, Iğdır, Van, Hakkari ve Bitlis'te 3 bine yakın köy yolu kapandı. Kapanan köy yollarını ulaşıma açma çalışmalarını sürdüren Köy Hizmetleri'nde akaryakıt sıkıntısı başgösterdi. Bölgede kar yağışı sonucu, çok sayıda köyde hayvan yemi sıkıntısı oldu. Köylüler, hayvanlarını beslemede sıkıntı çekmeye başladı. Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde aralıksız devam eden kar yağışı yüzünden meydana gelen arızalar nedeniyle ilçe merkezine elektrik verilemedi. Kar kalınlıkları Ağrı'da 42, Muş'ta 25, Ardahan'da 23, Erzurum'da 17 santim olurken sıcaklıklar da sıfırın altında olmak üzere gece Erzurum'da 17, Ardahan'da 15, Kars ve Ağrı'da 13, Muş'ta 12, Bayburt'ta 10 dereceye kadar düştü.

DUVAR ÇÖKTÜ: 2 ÖLÜ

Hatay'ın Altınözü İlçesi'ne bağlı Boynuyoğun Köyü'nde 42 yaşındaki Mustafa Özdemir'e ait evin bahçe duvarı aşırı yağış nedeniyle sokakta oyun oynayan çocukların üzerine çöktü. 3 metre yüksekliğindeki duvarın altında kalan 14 yaşındaki Cafer Çelenk ve 8 yaşındaki Cuma Bayraktar olay yerinde öldü, arkadaşları 8 yaşındaki Rafi Çelenk ile 13 yaşındaki Mehmet Ateş ise yaralı Altınözü Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındı.

BOLU DAĞI'NDA SİS

Bolu Dağı'nda aralıklı olarak devam eden kar yağışı ve yoğun sis ulaşımı etkiledi. Kar yağışı zeminde etkili olmazken sis nedeniyle ulaşım yavaşladı. Ankara ile İstanbul arasındaki en önemli geçiş noktası olan Bolu Dağı'nda yoğun sis görüş mesafesinin 50 metreye kadar düşmesine neden oldu. Sürücüler yoğun sise karşı elektronik tabelalarla uyarıldı. Yol kenarlarındaki sis lambaları yakıldı. Karayolları ekipleri buzlanmaya karşı yollarda tuzlama çalışması yaptı. Bolu Bölge Trafik Müdürü İbrahim Taşlı sürücülerin sis nedeniyle yakın takip yapmamasını ve sis lambalarını yakmalarını istedi.

TRAKYA'DA SOĞUK

Trakya da soğuk havanın etkisi altında bulunuyor. Bölgede gündüz sıfır derece dolayında bulunan sıcaklık gece eksi 5 dereyece kadar düşüyor. Kar yağışı sadece Kırklareli'nin Demirköy İlçesi'nde etkili oluyor. İlçe merkezinde 20 santim olan kar kalınlığı Mahya Tepe'de 50 santime ulaştı. İlçede kapalı yol bulunmazken soğuk hava devam edecek.

EN SOĞUK ŞUBAT

Son yılların en soğuk şubat ayının yaşandığı Ege Bölgesi'nde, hava sıcaklığının daha da düşeceği tahmin ediliyor. Bölgede etkisini sürdüren soğuk ve yağışlı havayla birlikte sıcaklıkların kıyı Ege'de eksi 2 dereceye, İç Ege'de ise eksi 6 dereceye kadar düşmesi bekleniyor. Manisa ve Uşak'ta kar yağışı ve karla karışık yağmur etkisini yarına kadar aralıklarla sürdürecek. Denizli'de bayramın birinci gününden itibaren yer yer devam eden kar yağışı dün de sürdü. Hava sıcaklığının cuma gecesi eksi 5 dereceye kadar düşecek. Önümüzdeki 3 gün Muğla'da yağmur bekleniyor. Çanakkale'de kar yağışı etkisini kar ve karla karışık yağmur şeklinde sürdürecek.

FIRTINA AKSATTI

Çanakkale'de hızı 80 kilometreye ulaşan fırtına yüzünden deniz ulaşımı da aksıyor. Ege Denizi'ndeki fırtına nedeniyle üç gündür Gökçeada-Çanakkale ve Gökçeada-Kabatepe arasında sefer yapılamıyor.

SİBİRYA SOĞUĞU

Marmara Bölgesi'ni etkisi altına alan hava dalgası Sibirya soğuğu getirecek. İzmit Meteoroloji Bölge Müdürü Gürkan Say, özellikle Marmara Bölgesi'nde kar yağışıyla birlikte karayelden esecek etkili rüzgarla kar yağışının tipiye dönüşeceğini belirterek, ‘‘Hava sıcaklığının perşembe ve cuma günleri gündüz sıfır derece olması bekleniyor’’ dedi.

Yollar kapandı

Şırnak'ta Şırnak-Eruh ve Uludere-Beytüşşebap karayolları ile Bingöl'de Bingöl- Sancak, Sancak- Adaklı, Kığı- Yedisu ve Yedisu- Karlıova ilçe yolları kapandı. Nevşehir- Aksaray, Nevşehir- Niğde ve Nevşehir- Kırşehir karayollarında ulaşım zorlukla sağlanıyor. Kayseri- Malatya, Kayseri- Sivas ve Kayseri- Ankara karayollarında ulaşım güçlükle yapılıyor. Kahramanmaraş -Kayseri karayolunda ulaşım güçlükle yapılırken, araçların zincirsiz seyretmesine izin verilmiyor.

Adanan'nın Tufanbeyli- Kayseri karayolu ve 40 köyün yolu tamamen karla kapandı. Kar kalındığı ilçe merkezinde 40 santimetreye, yüksek kesimlerde ise 1 metreye yaklaştı. Niğde'nin merkez, Altunhisar, Bor, Çamardı, Çiftlik ve Ulukışla İlçeleri'ne bağlı 113 köy yolu kapandı. Adana-Aksaray karayolunun Beştepeler Mevkii ile Ulukışla - Kayseri karayolunun Kolsuz ve Çaykavak geçitleri arasında ise buzlanma nedeniyle trafik aksadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!