Tüketici Hakları Derneği'nden ASKİye dava

Güncelleme Tarihi:

Tüketici Hakları Derneğinden ASKİye dava
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2005 13:10

Tüketici Hakları Derneği, “Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün (ASKİ) su sayacı kullanımına geçilmesiyle ilgili kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle” Ankara 3. İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

Dernek Genel Başkanı Turhan Çakar, dernek üyesi 10 kişilik grupla Ankara İdare Mahkemesi'ne gelerek, dava dilekçesini sundu.

Çakar daha sonra yaptığı açıklamada, ASKİ'nin, 18 Mayıs 2005'deki yönetim kurulu toplantısında aldığı kararla, “borcundan dolayı sökülen, bir yıl içerisinde birden fazla arıza yapan, 10 yıllık periyodik muayene zamanı dolan ve ölçme hassasiyetini kaybeden sayaçlar ile kaçak su kullanan abonelere ve yeni binalara kartlı su takılması zorunluluğu getirdiğini” kaydetti.

ASKİ'nin abonelere gönderdiği yazıda “10 yıllık periyodik muayene zamanı dolmuş olan ve bu nedenle ölçme hassasiyetini kaybetmiş sayaçların 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu gereği değiştirilmesi zorunludur” ifadesine yer verildiğini belirten Çakar, kanunda böyle bir zorunluluğun bulunmadığını söyledi.

Çakar, yasaya göre, periyodik muayene süresi geçtiği halde ölçme hassasiyetini kaybetmemiş olan sayaçlar kullanılabildiğini belirterek, ”ASKİ, ölçme hassasiyetini kaybedip kaybetmediğine bakmadan, 10 yıllık bütün mekanik sayaçları kartlı ya da ön ödemeli sayaçlarla değiştirmekte ve tüketiciden 300 YTL istemektedir” dedi.
Ön ödemeli uygulamada suyun bedelinin kullanılmadan peşin alındığını, kredinin tükendiği anda kamu hizmetinin kesintisiz sürdürülmesine aykırı biçimde suyun kesildiğini anlatan Çakar, “temel gereksinmelerin karşılanması hakkı, ekonomik çıkarların korunması hakkı, seçme hakkı, bilgilenme hakkı ile Anayasa'nın 56. maddesine göre sağlıklı yaşama hakkının korunması” amacıyla kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Ankara 3. İdare Mahkemesi'ne dava açtıklarını belirtti.
(ANKARA (A.A)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!