Tuğçe’nin tümörü azotla temizlendi

Güncelleme Tarihi:

Tuğçe’nin tümörü azotla temizlendi
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2009 00:00

11 yaşındaki Hatice Tuğçe Terzi’nin ’kesilecek’ denilen tümörlü bacağı, ilginç bir tıbbi yöntemle kurtarıldı. Doktorlar, önce tümörlü kemiği çıkartıp sıvı azota yatırdı. Tümörlerden arındırılan kemik, daha sonra yerine yerleştirildi ve böylece Hatice Tuğçe’nin bacağı kurtarıldı.

KÖTÜ huylu tümör nedeniyle "kesilecek" denilen 11 yaşındaki Hatice Tuğçe Terzi’nin tümörlü bacak kemiği, yerinden çıkartılarak sıvı azota yatırıldı. Bu sayede tümör hücresinden arındırılan kemik, yeniden yerine yerleştirildi ve Hatice’nin bacağı kurtarıldı. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Harzem Özger, yaklaşık 10 saat süren ameliyatın ardından, bir grup meslektaşıyla birlikte geliştirdiği ve 40’ın üzerinde hastaya uygulanan ’Hot Dog’ yöntemi hakkında bilgi verdi. Dünyada bu işlemi kendilerinden başka sıvı azotla kombine eden olmadığını belirten Prof. Özger, bu sistemle hastanın kendi kemiğinin kullanıldığını vurgulayarak, "Biz kemik bağışı alamadığımız için bu yöntemi uyguladık. Yöntemin bizi vazgeçirecek bir yan etkisini görmedik" dedi.

Prof. Özgen, Hatice Tuğçe Terzi’nin bacak kemiğinin iki-üç ayda kaynayacağını ve yaklaşık bir yıl sonra bacağını kullanabileceğini söyledi. Beden eğitimi dersinde düşerek bacağını kırınca hastaneye kaldırılan ve yapılan muayenede bacağında tümör olduğu fark edilen Hatice Tuğçe Terzi, bir dizi kontrolden geçmişti. Ameliyat için Ankara’dan gelen Hatice Tuğçe Terzi’nin fizik tedavi nedeniyle bir yıl daha İstanbul’da kalması gerekiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!