Tuğba'yı yüzü yanık diye hiçbir okul almıyor

Güncelleme Tarihi:

Tuğbayı yüzü yanık diye hiçbir okul almıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2002 01:55

Yenidoğan köyünde, beş yıl önce kömür sobasının patlaması sonucu elleri ve yüzü yanan Tuğba, üç yıldır her okuldan geri çevriliyor.

Dokuz yaşındaki Tuğba'nın babası Abdullah Çimenli, kızının okula gitmek istediğini ama okul müdürlerinin yüzündeki yanıkları gerekçe göstererek bu talebi reddettiğini söyledi.

Çimenli ailesi, 1997 kışında bir tanıdıklarının getirdiği kömürden ucuz olduğu için iki ton satın aldı. 29 Ekim günü anne Nebahat Çimenli, sobayı tutuşturduktan sonra bu kömürü kullanmak istedi. Ancak sobaya atılan kömür tutuşmadı ve gaz sıkışması nedeniyle soba patladı.

Sobanın başında uyuklayan Abdullah Çimenli ile odada bulunan Ayten ve Tuğba, önce ne olduğunu anlamadılar. Gözlerini Haydarpaşa Numune Hastanesi Acil Servisi'ne açtıklarında durumun vahameti ortaya çıktı. Vücudunun çeşitli yerlerinde 3. derece yanık meydana gelen altı yaşındaki Ayten, 12 gün sonra hayatını kaybetti. Abdullah Çimenli ise sobanın yanında olduğu halde hafif yaralar almıştı. Bir süre sonra taburcu oldu.

Ne yazık ki, dört yaşındaki Tuğba o kadar şanslı değildi. Kemikleri yandığı için tam 45 gün tedavi görmesi gerekmişti. Bacağından alınan derilerle, tamamen yanan yüzündeki yaraların bir kısmı kapatıldı. İki elinin parmaklarıysa, yanarak büzüşen derinin altında kaldı.

Yangından sonra bir fabrikaya güvenlik elemanı olarak giren beş çocuk babası Abdullah Çimenli, maddi imkánı olmadığı için beş yıldır kızının tedavisini yaptıramadı. Tuğba'nın yüzünün eski haline gelebilmesinin ancak plastik cerrahiyle mümkün olabileceğini söyleyen baba, ‘‘Tedavi için tek katlı gecekondumu satmayı düşündüm. Ama tapusu olmadığı için satamıyorum. Bu da beni kahrediyor’’ dedi.

Halen dokuz yaşında olan Tuğba'nın okula gitmesi için üç yıldır Yenidoğan köyündeki bütün ilköğretim okullarını gezmiş Abdullah Çimenli. Okullar farklı olsa da aldığı cevap hiç değişmemiş: ‘‘Tuğba'nın yüzündeki yaralar, diğer öğrencileri olumsuz yönde etkileyebilir.’’ En büyük hayalinin okula gitmek olduğunu söyleyen Tuğba ise ‘‘Kalem tutmak istiyorum. Okula gidenleri görünce çok üzülüyorum’’ diyor.

Ümraniye İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmet Tekin, böyle bir gerekçeyle öğrencinin okula alınmamasının yasal olmadığını belirterek, aksine davrananlar hakkında işlem yapılabileceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!