TÜBİTAK'tan 21 bilim insanına ödül

Güncelleme Tarihi:

TÜBİTAKtan 21 bilim insanına ödül
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2002 15:42

TÜBİTAK Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülleri'ni kazanan 21 bilim insanı açıklandı. TÜBİTAK'ın 39'uncu kuruluş yıldönümünde açıklanan ödüller temel bilimler, sağlık bilimleri ve bilime hizmet olmak üzere üç ayrı kategoride verildi. Ödül töreninin sonbaharda yapılacağı belirtildi.

Haberin Devamı

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Namık Kemal Pak, kurumun kuruluşunun 39. yılı dolayısıyla TÜBİTAK Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, ülkenin 80 yılda çok mesafe aldığını, ancak çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak için katedilmesi gereken daha çok yolun olduğunu belirtti.

Bilim ve teknolojinin, özellikle son yüzyılda baş döndürücü bir hızla ilerlediğini ifade eden Prof. Dr. Pak, ''Bu ilerleme, gerekli altyapıyı kurabilmiş olan ülkeleri de beraberinde aynı hızla sürüklüyor. Bizim hedefe ulaşma bağlamındaki eksikliğimiz, bu altyapıyı henüz kuramamış olmamızdır'' diye konuştu.

Çağdaş uygarlık düzeyine ulaşabilmek için her alanda topyekun bir dönüşümün gerektiğini, buna rağmen olumlu gelişmelerin de olduğunu söyleyen Prof. Dr. Pak, şunları kaydetti:

''Türkiye, 15 Haziran 2001'de Göteborg Zirvesi'nde, AB üyesi ülkelerle birlikte aday ülkeleri de bilgi toplumu haline dönüştürmek için yapılan ve bir mega proje olan eAvrupa+ girişimine katılmıştır. 24 Aralık 2001'de ülkemizi çağdaş uygarlık düzeyine taşıyacak stratejik yol haritası çalışması başlamıştır. Ayrıca, 15 Nisan 2002'deTürkiye'nin, AB 6. Bilim ve Teknoloji Çerçeve Programı'na katılım kararı alınmıştır.''

Prof. Dr. Pak, TÜBİTAK Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülleri'nin 1966 yılından bu yana kendi alanlarında seçkin ve yetkin isimlere verildiğini belirterek, ödül kalitesinin ödül alanlarla birebir koşut olması kriterini gözetlediklerini vurguladı.

ÖDÜL ALANLAR
Prof. Dr. Pak'ın verdiği bilgiye göre, TÜBİTAK Bilim Ödülü üç kategoride verildi. Temel bilimlerde, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Bekir Çetinkaya, ''aminokarben komplekslerinin sentezi ve bu komplekslerin katalitik özellikleri'' konulu çalışması ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aral Okay da ''metamorfik petroloji ile Çin veDoğu Akdeniz bölgelerinin tektoniği'' konulu çalışmasıyla ödüle layık görüldü. 

İTÜ Kimya-Metalurji Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Erdem Şenatalar ''zeolitlerin sentezi, zeolit ince film ve kaplamalarının hazırlanması ve uygulama alanlarının geliştirilmesi'' çalışmasıyla mühendislik bilimlerinde ödül aldı. 

Sağlık bilimleri alanında ise Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Turgay Dalkara'ya ''nörobilimler alanında özellikle beynin bölgesel kansız kalışında meydana gelen hücresel düzeydeki mekanizmalar'' konusundaki bilimsel çalışması ödül getirdi. Bu alandaki diğer ödülü ise Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Taner Demirer ''kemik iliği transplantasyonu alanında allojeneik ve otolog kök hücremobilizasyonu ve graftın tutmasına etki eden başlıca faktörler'' başlıklı çalışmasıyla aldı.

TÜBİTAK Hizmet ödülleri de üç bilim adamına verildi. İstanbul Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Berkem, HÜ Tıp Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Aykut Erbengi ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ekrem Kün alanlarındaki başarılı çalışmalardan dolayı ödüle layık görüldüler. 

GENÇ BİLİM ADAMLARI
Bilimsel çalışmalara gelecekte büyük katkılarda bulunabilecek potansiyele sahip ve 40 yaşın altında bilim adamlarına verilen Teşvik ödüllerini alanlar şöyle sıralandı:

Temel bilimlerde ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Cengiz Beşikçi, Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü'nden Doç. Dr. Arif Demir ve Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü'nden Yard. Doç. Dr. Ahmet Oral. 

Mühendislik bilimlerinde Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Ethem Alpaydın, Bilkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Orhan Arıkan, ODTÜ Endüstri Mühendisliği bölümünden Doç. Dr. Meral Azizoğlu, SabancıÜniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi'nden Doç. Dr. Canan Baysal, Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'ndenDoç. Dr. Özgür Ulusoy. 

Sağlık bilimlerinde HÜ Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Ediz Demirpençe, HÜ Tıp Fakültesi iç Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. İbrahim Haznedaroğlu, HÜ Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Ömer Uğur ve Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Hulusi Zeyneloğlu. 

TÜBİTAK-Üçüncü Dünya Bilimler Akademisi Bilim Ödülü'nün (TWAS) bu yılki sahibi ise matematik alanındaki çalışmasından dolayı Koç Üniversitesi'nden Prof. Dr. Halil Mete Soner oldu. 

Prof. Dr. Pak, TÜBİTAK-TWAS ödülü olarak 2 bin dolar, TÜBİTAK Bilim ödülü sahiplerine 3'er milyar lira, altın plaket ve ödül beratı; Hizmet ödülü sahiplerine 2'şer milyar lira, altın plaket ve ödül beratı, Teşvik ödülü sahiplerine de 1.5'ar milyar lira, gümüş plaket ve ödül beratı verileceğini, törenin sonbaharda yapılacağını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!