Tsunami timi

Güncelleme Tarihi:

Tsunami timi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

Depremin, Marmara Denizi'nde tsunami (denizaltı yer sarsıntısından ileri gelen dev dalgalar) yaratıp yaratmadığını araştırmak için ABD'den özel bir ekip geliyor.

İddiaları araştıracaklar

Amerika Birleşik Devletleri’nin Güney California Üniversitesi'nden tsunami konusunda uzman bir ekip, depremin izlerini incelemek için Türkiye'ye geliyor. Özel ekibin, Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden Prof. Ahmet Yalçıner'in, 7.4 şiddetindeki depremden sonra tsunami olduğu haberleri aldığını söylemesi üzerine araştırma yapmaya karar verdiği belirtildi.

Marmara'da olmuş olabilir

Üniversitenin okyanus ve kıyı mühendisliği bölümünden Jose Borrero, ‘Deniz kıyısındaki bazı yerlerde, depremden sonra büyük dalgaların olduğunu söylediler’ dedi. Borrero, Marmara Denizi’nde tsunami olmuş olabileceğini, çünkü fayın kara boyunca uzandığını ve daha sonra denizin içine girdiğini söyledi.

Nereden geldiği incelenecek

Ekip, Marmara'da tsunami meydana gelip gelmediğini araştıracak ve eğer olduğunu tespit ederse bu dalgaların ne kadar uzaklıktan geldiğini saptayacak. Tsunami delillerinden birinin, kıyı çizgisinde tahribat meydana gelip gelmediğinin saptanması olduğu belirtiliyor.

Temizlik, izleri siliyor

Bunun saptanması için pekçok çalışma yapmak gerektiğini belirten Borrero, tsunami izlerinin genellikle deprem temizlik çalışmaları sırasında en başta yok edilenler arasında olduğunu söyledi. Türkiye'ye gelecek ekibin tüm dünyada tsunamilerin nedenlerini ve etkilerini araştıran Uluslararası Tsunami Araştırma Ekibi'nin bir parçası olduğu belirtiliyor.

Son büyük tsunami Alaska'da yaşandı

Hawaii'de 1946'da ve Alaska'da 1964'te büyük tsunamiler meydana gelmişti. Borrero, 1992'den bu yana dünyada on kadar küçük ama yıkıcı etkisi olan tsunami meydana geldiğini söyledi. Borrero, 17 Temmuz 1998'de Papua Yeni Gine'de meydana gelen ve 2 bin kişinin ölümüne yol açan tsunamiyi araştıran ekipte yer almıştı. Papua Yeni Gine'deki tsunami bir depremin ardından gelmişti. Ancak bazı bilim adamları bu depremin bir tsunami yaratacak kadar büyük olmadığını söylüyorlar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!