Troleybüs nedir ve ne demek?

Güncelleme Tarihi:

Troleybüs nedir ve ne demek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2020 14:43

Troleybüs, gücünü elektrik enerjisinden alan toplu taşıma aracıdır. Güzergahı üzerinde yer alan iki adet elektrik kablosuna bağlı olarak hareket eden Troleybüs, 1882 yılından bu yana toplu taşımada aktif olarak kullanılıyor. Türkiye'nin ilk Troleybüs ağı ise 1947 yılında Ankara'da kurulmuş ve hizmete açılmıştır. 1979-1981 yıllarında ise trafiği aksattığı gerekçesiyle kaldırılmıştır. İşte, Troleybüs hakkında detaylı bilgiler

Haberin Devamı

Troleybüs, Ankara dışında İstanbul, İzmir ve Malatya'da da alt yapısı bulunan bir yapıdır. İstanbullular’a her iki yakada uzun yıllar hizmet veren tramvayların 1960’larda kentin ihtiyacını karşılayamaz hale gelmesi üzerine; otobüslere oranla daha ekonomik olması da göz önüne alınarak Troleybüs sisteminin kurulmasına karar verilir.

Güç beslenmesi çift havai elektrik hattından sağlanan Troleybüsler için ilk hat Topkapı-Eminönü arasında döşenir. İtalyan Ansaldo San Giorgia firmasına 1956-57 yıllarında sipariş edilen Troleybüsler 27 mayıs 1961’de hizmete girer. Toplam uzunluğu 45 km. olan şebeke, 6 kuvvet merkezi ve 100 troleybüslük işletmenin maliyeti o günün rakamıyla 70 milyon TL’yi bulur. Şişli ve Topkapı garajlarına bağlı olarak hizmet veren ve kapı numaraları birden yüze kadar sıralanan araçlara 1968 yılında tamamen İETT işçilerinin üretimi olan ‘Tosun’ da katılınca araç sayısı 101 olur. Tosun, 101 kapı numarasıyla İstanbullular’a on altı yıl süreyle hizmet verir.

Haberin Devamı

Elektrik kesintileri yüzünden sık sık yollarda kalan ve seferleri aksayan Troleybüsler, trafiği engellediği gerekçesiyle 16 Temmuz 1984’te işletmeden kaldırılır. Araçlar İzmir Belediyesi’ne bağlı ESHOT (Elektrik, Su, Havagazı, Otobüs ve Troleybüs) Genel Müdürlüğü’ne satılır. Troleybüslerin 23 yıllık İstanbul macerası böylece son bulur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!