Trilyonlarca zarar

Güncelleme Tarihi:

Trilyonlarca zarar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 1997 00:00

Haberin Devamı

İki gündür süren şiddetli yağış nedeniyle megaköye dönen İstanbul'da sel yüzünden trilyonlarca liralık zarar oluştu. Kanalizasyonlar patladı, yollar çöktü, gecekondular yıkıldı, fabrikalar, çukur semtler sular altında kaldı. Binlerce araç, işyeri, fabrika, makine parkı, depo kullanılamaz hale geldi.

Etkisini iki gündür sürdüren şiddetli yağış nedeniyle megaköy haline gelen İstanbul'un çukur semtleri sele boğulurken, kanalizasyonlar patladı, yollar çöktü, gecekondular yıkıldı, fabrikalar, atölyeler, mağazalar sular altında kaldı. Bilanço: Trilyonlarca lira zarar. Binlerce motorlu araç, fabrika makine parkı, bina, depo, alet kullanılamaz hale geldi. Alibeyköy, Gaziosmanpaşa, Kemerburgaz, Bahçeköy, Sarıyer, Ayazağa ve Beşiktaş'ta, özellikle dar gelirlilerin oturduğu alt katlarda bulunan 500'ün üzerinde ev sel sularına teslim oldu. Kanalizasyon sularıyla karışmış sel sularında, yüzen giyisiler, halılar, yataklar kullanılamaz duruma geldi. Hiçbir yardım alamayınca, suyun insan boyuna yükseldiği evlerden kendilerini zor atanlar, ertesi gün, hepsi bozulmuş elektronik eşyaları, perişan haldeki mobilyaları karşısında şok geçirdiler. İstanbul'un afet bölgelerine dönen bölgelerinde hasar trilyonlarla ifade ediliyor. İstanbul'da önceki gece de süren yağış nedeniyle, Ayazağa Cendere ve Kemerburgaz dereleri taştı. Ayazağa'yı Kemerburgaz'a bağlayan Cendere yolu üzerindeki Evyap Kimya, Eczacıbaşı, Yapaş, Ekmel Beton, Organik Kimya Fabrikası, Missüt ve Pınarsüt depolarını sel suları bastı. Buralarda önceki gece 172 işçi mahsur kaldı. Evyap Kimya Fabrikası'ndaki 80 işçi önceki gece botlarla kurtarıldı. Organik Kimya Fabrikası Müdürü Simone Kazlovski ve annesi Guia Kazlovski de tekstil hammadesi üreten fabrikada 32 işçiyle mahsur kaldı. 32 işçiyi kurtarmak için, önceki gece 3'üncü Kolordu Komutanlığı'ndan 4 adet zırhlı personel taşıyıcı getirildi. Suda batmayan zırhlı araçlardan ikisi, mahsur kalanları kurtarmak amacıyla harekete geçti. Ancak akıntının fazla, havanın da karanlık olması nedeniyle araçlar geri dönmek zorunda kaldı. Yetkililer, kurtarma çalışmalarının sabaha bırakıldığını bildirdiler. 32 işçiden 20'si, 2 metreye kadar yükselen sel sularında yüzerek kendilerini kurtarmayı başardılar. Fabrika Müdürü Kazlovski, kalan işçilerin güvenliğinin sağladığını belirterek, fabrikayı terketmeyeceklerini bildirdi. Ekmel Beton'da 40, Hamidiye Suları Tesisi'ndeki 10 işçi de asker ve itfaiyeye ait botlarıyla kurtarıldı. Alibeyköy, Kağıthane ve Sarıyer'de sel baskınına uğrayan binalarındaki suyun tahliyesi ise belediye ve itfaiye ekiplerince sürdürülüyor. 300 kadar ev ve işyerinin sular altında kaldığı belirlendi.

ERDOĞAN: SEL DUASI ETMEDİM

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul'un dört dörtlük alt yapısı olmadığını herkesin bildiğini belirterek, ‘‘Bu üzücü olay tamamen plansız yapılaşmadan kaynaklanıyor. Bu fabrikaların ve işyerlerinin hepsi dere yatağına yapılmış'' dedi. Erdoğan, bir gazetecinin ‘‘Yağmur duasının dozunu mu kaçırdınız?'' şeklindeki sorusunu, ‘‘Ben sel duası etmedim'' diye yanıtladı. Kurtarma çalışmalarını yürüten Vali Kutlu Aktaş da fabrikalarda mahsur kalan işçilerle telefonla görüştü ve yiyecek gönderilmesini sağladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!