Trilyonlarca liralık zarar

Güncelleme Tarihi:

Trilyonlarca liralık zarar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Sel, Samsun'da bir can daha aldı. Trilyonlarca liralık zarara neden olan sel sonrası Karabük'te 30 ev heyelandan yerlebir oldu. Köprüler yıkılınca köylerle bağlantı da kesildi.

Sel, bir kurban daha aldı

KARADENİZ Bölgesi'ndeki sel bir can daha aldı. Önceki gün Samsun, Sakarya ve Aksaray'da üç kişinin sel sonucu hayatını kaybetmesinin ardından dün de Ordu'nun Ünye İlçesi'nde sele kapılan 11 yaşındaki Mustafa Karagöz boğularak can verdi. Sel etkili olduğu illerde trilyonlarca liralık zarara neden oldu. Selden Samsun, Bartın, Sakarya, Düzce, Zonguldak ve Aksaray'da büyük maddi zararlar oluştu.

Samsun'da ilk tespitlere göre maddi zararın 6 trilyon lirayı geçtiği belirtildi. Vali Metin İlyas Aksoy, selden etkilenen bölge esnafının vergi ve kredi borçlarının ertelenmesi için çalışma yapıldığını kaydetti. Vali Aksoy, ‘‘Ankara'dan yardım istedik. Özellikle Afet Fonu ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan yardım talep ettik. Gönderilecek paralarla mağdur vatandaşların acil ihtiyaçları giderilecek'' dedi.

600 KOYUN TELEF OLDU

Samsun'un Atakum Beldesi'ndeki sel felaketinde temizlik çalışmalarına Sahra Sıhhıye Er Eğitim Merkezi'nde görevli 300 asker de katıldı.

Aksaray'da hasar tespit çalışmaları güçlükle yapılabiliyor. Dünkü belirlemelere göre maddi zarar 15 trilyon liraya yaklaşıyor. 45 bin dekarlık hububat ekili alan su altında. Aksaray ilinde 4 bin tavuk ve 600'e yakın koyun telef oldu.

BARTIN’DA OKULLAR TATİL

Yaklaşık 85 bin dekarlık buğday, arpa ve pancar ekili alanın su altında kaldığı Konya Ovası'nda maddi zararın 35 trilyon liraya ulaştığı bildirildi. Merkez Karatay İlçesi Ziraat Odası Başkanı Derviş Davaslı, ekili alanlarda meydana gelen hasar hakkında bilgi verirken, zararın 40 trilyon lirayı bulabileceğini söyledi.

Bartın'da okullar dün tatil edildi. Sel sularından kaçan tarla fareleri de kent merkezinde panik yarattı. Bartın Valisi Fatih Eryılmaz, enerji nakil hatlarında meydana gelen arızaların giderilerek elektriksiz 28 köye enerji verildiğini, kapanan 13 köy yolu ile karayollarının da ulaşıma açıldığını söyledi.

Böyle felaket görmedik

Samsun, son yağışlarda resmen perişan oldu. Özellikle de Atakum Beldesi. Belediye Başkanı ‘‘Böyle bir felaket görmedim’’ derken, tüm yollar çamurla kaplandı. Beldede seferberlik ilan edilirken, temizlik için askerlerden yardım istendi. Beldenin üst kısımlarında bulunan ve ekime hazır haldeki yumuşak toprağın aşağıya akması her tarafın çamur deryasına dönmesine yol açtı. Polis panzerleri bu batağın içinde neredeyse kullanılamaz hale geldi.

Karabük Valisi DSİ'yi suçladı

Karabük'ün Yenice İlçesin'de 30 ev heyelan nedeniyle yıkıldı. Bu evlerde oturan 45 kişi geçici olarak Yenice Müftülüğü Kuran Kursu binasına yerleştirildi. Yenice'nin 18 köyüyle karayolu ulaşımı sağlanamıyor.

Karabük Valisi Nafiz Kayalı, ‘‘Devlet Su İşleri yetkililerini sürekli uyarmamıza rağmen dere yataklarını temizlemedi. Sel felaketi, bundan kaynaklandı. Yetkilileri bir kez daha uyarıyorum’’ dedi.

Zonguldak Vali Yardımcısı Dağıstan Kılıçaslan, Filyos-Çaycuma arasındaki karayolu ve demiryolunun sel sonucu ulaşıma kapandığını, bu bölgede yol açma çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Bari bunlar kurtuldu

Ne de olsa mal canın yongası. Sel gelmiş götürüyor ortalığı. Kurtarabildiğin kadarı neyse artık. Zonguldak'ın Bartın İlçesi'nde de bu vatandaş sırtlamış koltuklarını, sular altındaki evinden başka bir yere taşıyor. Sular çekilecek, koltuklar kurutulacak; eğer eski hali kalırsa üstüne oturulacak...

Köprü yıkılmasın diye

Zonguldak'ın Karabük İlçesi'nde de yağmur ortalığı kasıp kavurdu. Sel sularının getirdiği topraklar, çevreyi bataklığa dönüştürdü. Kent içinden geçen derenin taşıp su baskınlarına yolaçmaması ve altından geçtiği köprüyü yıkmaması için iş makinalarıyla sürekli olarak temizlik yapıldı, çamurlar başka yerlere aktarıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!