Trilyona el kondu

Güncelleme Tarihi:

Trilyona el kondu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

RP'nin 1 trilyon 236 milyar liralık Hazine yardımını alabilmek için kapatma davasını uzatmaya yönelik planı bozuldu. Anayasa Mahkemesi, Başsavcı Savaş'ın RP'nin alacağı Hazine yardımına ihtiyati tedbir konulmasına ilişkin başvurusunu kabul etti. Bu durumda RP, dava sonuçlanana kadar Hazine'den yardım alamayacak.

Anayasa Mahkemesi, RP'ye yapılacak 1 trilyon 236 milyar liralık Hazine yardımına, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'ın istemi üzerine ihtiyati tedbir koydu. Yüksek Mahkeme, bu kararıyla, ilk kez bir kapatma davasında, partinin Hazine'den alacağı yardıma ihtiyati tedbir koymuş oldu. Böylece RP'nin, kapatma davasını uzatma ve Hazine yardımına el koyma ‘‘cinliği’’ de önlenmiş oldu. RP, dava sonuçlanana kadar yardımı alamayacak.

RP yöneticilerinin davayı uzatma çabalarının Hazine yardımını alabilmeye yönelik bir plan olduğu ihbarlarını ciddiye alan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı dün harekete geçerek, Yüksek Mahkeme'den, ilk kez bir siyasi parti kapatma davasıyla ilgili olarak, ‘ihtiyati tedbir’ başvurusu yaptı.

Savaş, Yüksek Mahkeme Başkanlığı'na gönderdiği yazıda, 2820 Sayılı Siyasi Partiler Yasası'nın 107. maddesi gereğince, ‘‘Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatılan siyasi partinin bütün mallarının Hazine'ye geçeceğini’’ hatırlattı. Savaş, yazısında şunları kaydetti:

‘‘Anayasa dışı eylemlerde bulunarak siyasi faaliyetlerini yürütmeye daha kuruluş aşamasında karar vermiş tüm partiler gibi, hakkında kapatma davası açtığımız RP'nin de kapatıldığı takdirde, mallarının Hazine'ye geçmesini engellemek için, taşınır veya taşınmaz mal edinmemeye özen gösterdiği bilinmektedir. RP, daha önce aldığı Hazine yardımının tamamını bu partide sorumlu bir mevkide olmayan Süleyman Mercümek adlı şahsa belli bir süre teslim edebilmiştir. Bu husustaki belgeler daha önce Mahkemenize gönderilmişti. Adı geçen parti yöneticilerinin, 1998 yılı bütçesinden alacağı 1 trilyon 236 milyar liralık Hazine yardımının, partilerinin kapatılması halinde Hazine'ye geçmesini önleyecek planlar yaptığı ve bu sebeple kapatma davasını uzatmaya çalıştığı yolunda Başsavcılığımıza ciddiye alınması gereken ih barlar yapıldığından, söz konusu Hazine yardımı üzerine dava sonuçlanıncaya kadar ihtiyati tedbir konulmasını takdirlerinize arz ederim.’’

3 SAATTE JET KARAR

Anayasa Mahkemesi, dün sabah saat 10.00'da toplanarak RP'nin kapatma davasını görüşmeye devam etti. Yüksek Mahkeme, Savaş'ın ‘ihtiyati tedbir’ başvurusunu derhal incelemeye aldı. Başsavcının tedbir talebini yerinde gören mahkemenin kararı saat 13.00'te öğle arasında Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Güven Dinçer tarafından açıklandı. Dinçer, Başsavcılık'ın ihtiyati tedbir isteminin oybirliğiyle kabul edildiğini belirtti. Dinçer, bu kararın diğer kapatma davalarına örnek olup olmayacağına ilişkin bir soru üzerine, ‘‘Her olay kendi seyrinde değerlendirilir. Bu konuda bir şey söylemek şimdiden mümkün değil. Daha önce Yüce Divan'da böyle kararlar verilmişti. Ancak bu ayrı bir konu’’ yanıtını verdi.

Tedbir konmayıp Hazine yardımı RP'ye ödendikten sonra kapatma kararı verilseydi, parti tüzel kişiliği ortadan kalkacak, Erbakan ve parti yöneticilerinden de para istenemeyecekti. RP, mahkemenin kapatma davasını reddi halinde Hazine yardımını alabilecek. Başsavcılık yetkilileri, tedbir kararının Maliye Bakanlığı'na iletileceğini ve Merkez Bankası'nın RP'ye verilecek Hazine yardımını dava sonuçlanana kadar bloke edeceğini bildirdiler. RP'nin kapatılması halinde, Hazine yardımı ile birlikte partinin malvarlığı da Hazine'ye geçecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!