Trafik canavarı ve hırsızları akıllı kamera yakalayacak

Güncelleme Tarihi:

Trafik canavarı ve hırsızları akıllı kamera yakalayacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2004 01:41

Proksima adlı şirketin geliştirdiği teknoloji sayesinde trafiği izleyen kameralar hem trafik kurallarını ihlal edenleri tespit edebiliyor, hem de çalıntı aracı plakasından tanıyor.

BOĞAZİÇİ Üniversitesi mezunu üç gencin kurduğu Proksima Bilgi İşlem Yazılım adlı firmanın geliştirdiği görüntü tanıma sistemi sayesinde her noktada trafik polisi bulundurmaya gerek kalmayacak. Bir kamera ve kameranın bağlı bulunduğu bilgisayarda çalışan özel bir yazılımdan oluşan sistem sayesinde, bilgisayarlar çalıntı otoları ve trafik kurallarını ihlal edenleri tespit edebiliyor.

Furkan Kıraç, Özüm Eldoğan ve Volkan Pirtini adlı üç gencin kurduğu Proksima'nın araç plakalarını tanıyan kamera sistemi için verdikleri isim Platasis. Tümüyle yerli yazılım ile geliştirilen Platasis, Antalya'da Korkuteli İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından kullanılmaya başlandı. Sistem, Acarkent'de de 1.700 aracın siteye giriş çıkışını takip ediyor.

Platasis'de kameralardan gelen görüntü, kameraların bağlı bulunduğu bilgisayardaki bir veri bankası ile karşılaştırılıyor. Böylece, siz eğer veri bankasında çalıntı araç plakalarını tutarsanız, kameranın gördüğü alana bu araç girdiğinde sistem otomatik olarak bunu belirleyebiliyor. Acarkent uygulamasında ise, yine kameralar Acarkent'in otoparkına giriş izni olan araçları plakalarından tanıyor ve giriş için kapıları otomatik olarak açıyor.

Proksima'nın görüntü tanıma teknolojisi üzerine geliştirdiği diğer yazılım ile de yollardaki trafik ihlallerini belirlemek ve hatta ceza kesmek için trafik polisine gerek kalmıyor.

POLİSSİZ CEZA

Bu kameralar izlenecek olan yola yerleştiriliyor. Ve bilgisayar yazılımında hangi hareketlerin trafik kuralı ihlali ve cezasının da ne kadar olduğu belirtiliyor. Kameraların izlediği yolda, araçlardan herhangi biri yazılımın bilgibankasında 'suç' olarak tanımlanan hareketi yaptığında kameralar ile bu otomatik olarak belirleniyor ve plaka tanıma sistemi ile o aracın plakasına gereken trafik cezası da yine 'el değmeden' kesiliyor.

Proksima Pazarlama Koordinatörü ve ortağı Volkan Pirtini, Platasis'in yurtdışındaki benzer uygulamalardan üstün pekçok yanının bulunduğunu söyledi. İngiltere'deki benzer bir uygulamada, plakalara sıkılan özel sprey nedeniyle kameraların plakaları belirleyemediğini belirten Pirtina, 'Bizim yazılımda plakanın üstünü örtmediğiniz sürece sistem plakayı tanıyabiliyor" dedi

Platasis'in çalışması için çok gelişmiş bir kamera sistemine de gerek bulunmuyor. Sistem, web kameralardan, yani 640x480 piksel çözünürlükten biraz daha yüksek çözünürlüğe sahip her türlü kamera ile çalışma imkanına sahip.

Sistemin bir diğer özelliği ise, masaüstü ve dizistü bilgisayarların yanısıra, avuçiçi bilgisayarlarda da kullanılabiliyor olması.

Hem cep telefonu hem güneş gözlüğü

PANASONIC
ürünlerinin Türkiye distribütörü Tekofaks, CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı'ndaki standında, Panasonic'in gelecek kuşak prototip mobil iletişim ürünleri ile dikkat çekiyor. Bunlar arasında en ilginç olanı bir gözlük ve bilezikten oluşan set. Bu ikili set sayesinde cep telefonu görüşmelerinizi gözlüğünüzden yapabilme imkanına sahipsiniz. Arayan ve aranan numara, gönderilen veya çekilen görüntü gibi her türlü bilgi şık bir güneş gözlüğü tasarımına sahip bu özel gözlüğe yansıtılabiliyor.

Tekofaks standında sergilenen futuristik prototiplerden biri de herşeyi kumanda edebilen bir baston. Kristal bir bostona benzeyen cihaz ile evinizde uzaktan kumanda ile yönlendirilebilen her türlü cihaza hükmedebiliyorsunuz.

Nokia'dan paslanmaz çelik cep telefonu

CEBIT
Bilişim Eurasia'da 40'ın üzerinde modelini tanıtan Nokia, 6170 modelini de burada vitrine çıkarttı. Katlanabilir ve kameralı bir cep telefonu olan 6170'de ilk kez Nokia paslanmaz çelik bir kaplama kullandı. Bas Konuş özelliğine de sahip olan Nokia 6170'in bu yılın son üç aylık döneminde piyasaya çıkması bekleniyor. Yeni Nokia, 4 saate kadar konuşma, 270 saate kadar da bekleme süresine sahip.

Toshiba ile mobil sinema keyfi

DÜNYANIN
önde gelen dizüstü bilgisayar üreticilerinden Toshiba'nın Türkiye temsilcisi TNB Bilgisayar Sistemleri, CeBIT'deki standında en gelişmiş multimedya özelliklere sahip ürünü Qosmio'yu da tanıtıyor. Qosmio’nun en önemli özelliği evde farklı alanlarda kullanılan tüm kişisel eğlence birimlerini bir araya getirmesi. Yüksek kalitede ses ve DVD sayesinde sinema keyfini dizüstüne taşıması ise bir başka özelliği. TNB Genel Müdürü Aytaç Biter, kullanıcıların multimedya özellikleri gelişmiş dizüstü bilgisayarları tercih ettiğini belirterek ‘Her geçen gün dijital eğlence ürünlerine ilgi artıyor, DVD ve CD formatlarının kullanımı çoğalıyor. Qosmio, kişisel eğlence deneyimini basitleştiren, multimedya özellikleri ile tüketici elektroniği fonksiyonelliğini bir notebook içerisinde daha önce hiç görülmemiş bir biçimde sunuyor" dedi.

Vestel'den amatör DJ'lere özel ürün

VESTEL, CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı'ndaki standında Mixman adını verdiği bir ürünün prototipini de tanıtıyor. Mixman, sadece bilgisayara bağlanarak kullanılabilen çok basit bir DJ konsolü. Mixman'in üzerinde kulaklık giriş çıkışı bulunmaması, bilgisayardan bağımsız kullanılamıyor olması rakip ürünler karşısında rekabet gücünü azaltıyor. Orta düzeyde de olsa DJ’liğe meraklı olanları tatmin etmeyecek olan bu ürün, sadece amatörce müzik parçaları üzerinde oynamayı planlayanlar için satın alınabilir. Ürünün ne zaman piyasaya çıkacağı ve fiyatı henüz belli değil.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!