Trafik canavarı, terörü de depremi de solladı

Güncelleme Tarihi:

Trafik canavarı, terörü de depremi de solladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2001 00:00

TBMM Trafik Güvenliği Araştırma Komisyonu'nun raporu, 16 Ocak Salı günü Genel Kurul'da ele alınacak. Rapor, trafik terörünün, deprem ve terörden daha fazla can aldığını gözler önüne seriyor.

DSP İstanbul Milletvekili Ahmet Tan başkanlığındaki komisyonun 3 aydan fazla süren çalışma sonucu hazırladığı raporda yer alan tespitlere göre, son 15 yılda Türkiye karayollarında yaşanan trafik kazaları yaklaşık 120 bin can alırken, 1.5 milyonu aşkın vatandaş yaralandı. Bu dönemde ailesi içinde bir yakının kaybı ya da sakat kalması nedeniyle 8 milyon kişi trafik teröründen etkilendi. Raporda, Türkiye Cumhuriyeti'nin hiçbir döneminde, hiçbir sorunun, orta büyüklükte bir Anadolu kentinin haritadan silinmesine karşılık gelen trafik terörü kadar can alıcı sorunlar yaratmadığı dile getirildi.

Trafikte her yıl 10-12 bin yurttaşın can verdiği, hurdaya dönen araçlar nedeniyle ekonominin 8-9 milyar dolar kayıp verdiği vurgulanan raporda, yaralanan ve sakat kalanların toplam tedavi giderleri ve işgücü kaybının buna dahil olmadığı bildirildi.

Resmi rakamlar eksik
Raylı çözüm

TBMM Trafik Güvenliği Araştırma Komisyonu Raporu'nda yer alan diğer öneriler, ana hatlarıyla şöyle:

Ölümlü ve ağır yaralanmalı trafik kazasına karışan ve kusurlu olan sürücülere verilecek hapis cezalarının tecilini ve para cezasına çevrilmesini önleyecek yasal düzenleme yapılmalıdır.

Taşıma Kanunu çıkarılmasına öncelik verilmelidir.

Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu'nun, kanunda öngörüldüğü şekilde 6 ayda bir mutlaka toplanması sağlanmalıdır.

Uzun dönemli bir Ulaştırma ana Planı yapılıp titizlikle uygulanmalıdır.

Karayolları Genel Müdürlüğü ile Denizcilik Müsteşarlığı, ulaştırma açısından birliktelik sağlamak amacıyla Ulaştırma Bakanlığı'na bağlanmalıdır.

Şehirlerarası ve şehiriçi ulaşımlarda raylı taşımacılığa mutlaka önem verilerek bundan sonraki bütçelerde raylı sistem yatırımlarına kaynak aktarılmasına özel önem verilmelidir.

Toplumsal duyarlılık ve vatandaşlık bilinci, sorunun azaltılmasında ön plana çıkmaktadır.

Önerilen Trafik Güvenliği yılı içinde, şehiriçi ve dışı tüm yollarda yol çizgilerinin tamamlanması da bir amaç olmalıdır.

Trafik zabıtası da tüm sürücüleri çizgilere uyma konusunda yazılı ve sözlü olarak uyarmalı, gerektiğinde ceza uygulamalıdır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!