Trafik canavari bu okuldan korksun

Güncelleme Tarihi:

Trafik canavari bu okuldan korksun
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 1997 00:00

Anne babalar sokağa uğurladıkları çocuklarının arkasından endişeleniyorlar. Sağ salim eve dönebilse... Korku içinde olan yalnızca anne babalar değil. Artık küçücük çocuklar da anne babalarının arkasından ‘‘Aman dikkatli sürün, bu yağmurda yola çıkmayın’’ diye tembihlerde bulunuyorlar. Büyük küçük uzun zamandır korku içinde yaşıyoruz. Sebebi; trafik kazaları.
Haberin Devamı

Birçok ürünün yanısıra trafik kontrol malzemesi de üreten 3M'in başlattığı Trafik Projesi işte bu yüzden önemli. Sloganı ‘‘Sokağa Güvenle Çıkıyoruz’’. Proje için Ataköy Medeni Berk İlkokulu pilot okul olarak belirlendi. Okulun çevresi yüksek performanslı trafik ürünleri ile işaretlendi. Trafik işaretleri yansıtma gücü sayesinde günün 24 saatinde rahatlıkla görülebiliyor.

İstatistiklerle kazalar

3M Trafik Ürünleri Sorumlusu Birand Canselen, daha önce Fransa'da uygulanan bu projenin ön çalışmalarını anlatıyor: ‘‘İsviçre'den gelen bir trafik firması önce okuldaki öğrenci, öğretmenler ve yöneticilerle görüşmeler yaptılar. Öğrencilerin okula hangi semtlerden geldiklerini, gelirken hangi araçları kullandıklarını, ulaşımda yaşadıkları zorlukları araştırdılar. Biz de bulunan verilere uygun olarak trafik işaretlerini yerleştirdik.’’ Okulun çevresine yerleştirilen 20 değişik trafik işaretinin arasında normalden 10 kat güçlü reflektörler, yerde kullanılan hız kesiciler ve uyarıcı işaretler, okul servislerinin parkedebilmesi için belirlenmiş bir alan var.

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Rıdvan Ege'nin verdiği rakamlar, okul çağındaki çocukların trafik kazaları konusunda ne kadar mağdur olduklarını gösteriyor. 1996 yılı rakamlarına göre şehir içinde gerçekleşen yaya kazalarında yaralanan 7-15 yaş arasındaki çocukların sayısı 4132. Bu tüm yaralıların (16526) dörtte biri. Aynı kazalarda ölenlerin sayısı 968. Bu sayının da yaklaşık dörtte birini (185) ilköğretim çağındaki çocuklar oluşturuyor. Bu rakamlara bisikletiyle, motorsikletiyle kaza geçiren çocuklar dahil değil. Tüm yurtta meydana gelen trafik kazası geçiren 50 bin 778 kişinin 5356'sını 7-15 yaşa arası çocuklar oluşturuyor.

Rıdvan Ege trafik kazalarının azalması için çocukların mutlaka eğitim görmeleri gerektiğini ancak Milli Eğitim Bakanlığının uyuduğunu söylüyor: ‘‘Trafik Kanununun 124. maddesi okul öncesi çocuklara ve ilköğretim öğrencilerine trafik bilgisi vermek ve kurallara uyma alışkanlığı sağlamak için çocuk trafik eğitim parkları yapma zorunluluğu getiriyor. Belediyeler ve özel idareler bunu uygulamaya geçirmek zorunda. Ancak uygulanmıyor. Aynı kanunun 134. maddesinde ‘‘okul geçidi görevlisi’’ diye bir kavram var. Okul geçitlerinde trafik zabıtasında verilmiş belgesi bulunan ve özel kıyafet ve işaret taşıyan kişiler görev sırasında trafik yönetimi açısından görevli kişilerin yetkisine sahip oluyorlar. Bu da uygulanmıyor.’’

Bizde işaret üç ay dayanır

Ege Sağlık Bakanlığını da ‘‘uyuyan güzel’’e benzetiyor. Zira bakanlık hala kaza geçiren insanlara acil yardım getirecek ilk yardım ve hastane sistemini oturtamamış. Ege trafik işaretlerinin yetersiz olduğunu düşünmüyor: ‘‘Bizde işaretler iyi konur ama iyi korunmaz. İşaretlerin üzerine tabanca ile isim yazıyorlar. Bizde bir işaret üç ay dayanır, batı ülkelerinde üç sene. Örneğin karayolları bütçesinin yarısını yollardaki işaretlemelere ayırır. Ama etraf o kadar pis ki, kısa süre içinde görünmez hale geliyor. Aynı zamanda Dünya Kazalar ve Trafik Tıbbı Genel Başkanı olan Ege, önümüzdeki günlerde yurtdışındaki beş üniversitenin temsilcileriyle Trafik Mühendisliği Eğitimi'ni tartışacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!