Trafiğe çözüm, raylı sistem

Güncelleme Tarihi:

Trafiğe çözüm, raylı sistem
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ortaköy Kültür Merkezi'nde düzenlenen, 'Beşiktaş'ta Gündem 21 ve Yerel Habitat' konulu panelde, İstanbul'da oluşan düzensiz kentleşme ve bozulan çevreye karşı alınabilecek önlemler tartışıldı. Yüksek mimar Nurfeşan Soyuer, ‘‘Çevreden, sivil toplum örgütleri, Birleşmiş Milletler örgütleri, kalkınma kuruluşları, çevre üzerinde etkisi olan her kurum ve kişi, sorumluluk sahibidir’’ diye konuştu.

İstanbul Teknik Üniversitesi Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Gerçek, konuşmasında İstanbul'un ulaşım sorunlarından bahsederek ‘‘İstanbul'a yapılacak 3'üncü köprü ulaşım sorununu çözmez. Çünkü Boğaz'ın iki yakası arasındaki trafik sıkışıklığı sadece yüzde 11'lik paya sahiptir. İstanbul'a tek çözüm raylı sistemdir’’ dedi. Gerçek, ayrıca İstanbul'da bulunan otomobil sayısının Türkiye'de bulunan otomobil sayısının yüzde 32'lik kısmını kapsadığını ve Beşiktaş ile Bakırköy ilçelerinde, bin kişiye ortalama 320 otobil düştüğünü söyledi.

Beşiktaş Belediye Başkanı Ayfer Atay, yönetimde, sivil toplum örgütlerinin de söz sahibi olması gerektiğini savunarak, ‘‘Sivil insanlar aktif hale getirilmeli. Yönetimde, Mimarlar Odası, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları üyeleri gibi birçok kişi söz sahibi olmalıdır’’ diye konuştu. Mimarlar Odası Başkanı Prof. Dr. Afife Batur, topraktan rant elde etmenin, siyasal, ekonomik ve kentsel bir politika olduğunu ve kimsenin toprak rantını gizlemediğini savundu. Batur, ayrıca, yapılması planlanan 3'üncü köprünün, şehrin düzenini bozacağını söyleyerek, ‘‘Dolmabahçe Sarayı'nın tepesine Swissotel'i kurduran imar planı, Yıldız Parkı'nın ortasına da 3'üncü köprüyü kurdurur’’ dedi.

Paneli, sivil toplum kuruluşları üyeleri, CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu,, Ankara Üniversitesi'nden Doç. Dr. Semih Yıldız, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Ergun Gedizoğlu, CHP İlçe Başkanı Zakir Özlü, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Semra Atabay ve Prof. Dr. Aykut Karaman da izledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!