Töreyi yıkan çifte düğün

Güncelleme Tarihi:

Töreyi yıkan çifte düğün
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2010 15:49

BATMAN’ın Kozluk İlçesi’ne bağlı Geçitaltı Köyü’nde iki aşiretin gençleri arasında 20 dakika arayla yaşanan iki kızın kaçırılmasıyla başlayan olaylar, arabulucuların devreye girmesiyle kan davasına dönüşmeden çfte düğünle sona erdi. Varılan anlaşmaya göre kız kaçıran damatlara 1 yıl süreyle köye giremeyecek.

Haberin Devamı

ÇİFTE DÜĞÜNDEN FOTOĞRAFLAR

Geçitaltı Köyü’nde yaşayan ve Yozgat Bozok Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrencisi 21 yaşındaki Özcan İn'in, aynı köyde yaşayan ve Batman Üniversitesi Büro Sekreterliği Bölümü öğrencisi 18 yaşındaki sevgilisi Derya Kol'u başka bir aile oğluna istedi. Bunu duyan Özcan İn, bir hafta önce bir gece anlaştığı sevgilisi Derya’yı kaçırdı. Kısa sürede haberin duyulması üzerine Derya’nın aşiretinden Açık Öğretim Fakültesi öğrencisi 22 yaşındaki Emrah Kol da Özcan İn’in ablası 22 yaşındaki Nurcan’ı kaçırdı.

ÖNCE İNFAZ KARARI ALDILAR

Köyde 20 dakika arayla iki aşiret arasındaki iki kız kaçırma olayı, gerginliği tırmandırdı. İddiaya göre aile meclisleri toplandı ve 4 genç hakkında infaz kararı verdi.

Köyün yaşlıları kan davasına dönüşecek olası gelişmeleri önlemek için harekete geçti. Kozluk Belediye Başkanı Raşit Haşimi ve Sason eski Belediye Başkanı İrfan Aslan ile yazar Abdullah Kaya'nın devreye girmesi istendi. Yaşlıların girişimiyle Haşimi, Aslan ve Kaya'dan oluşan 3 kişilik uzlaştırma komisyonu kuruldu. Bir araya gelen komisyon aşiret liderleri, üyeleri, kız kaçıran Özcan ve Emrah, kaçırılan kızların kızların aileleri ve kendileriyle görüştü. Yaklaşık bir hafta süren görüşmeler devam ederken, aşiret üyeleri de silahlanarak, kaçan Derya ve Özcan çiftiyle Nurcan ve Emrah çiftini aramaya başladı.

UZLAŞMA HEYETİ DEVREDE

Bir hafta sonra uzlaşma komisyonu sözcülüğünü yapan yazar Abdullah Kaya, aşiret liderleri ve aileleri çağırarak, taraflarla yaptıkları görüşmeleri anlattı ve aldıkları kararı açıkladı. Gençlerin yapılacak tek düğünle evlenmesi, ancak kız kaçıran damatlara bir yıl süreyle köye giriş yasağı uygulanması uygun bulundu. Aşiret üyeleri ve aile büyüklerinin de onay vermesiyle köyde gerginlik sona erdirildi.

Kozluk İlçesi'ndeki düğün salonunda dün Derya- Özcan İn çifti ile Nurcan- Emrah Kol çiftinin düğünü yapıldı. 23 bin nüfuslu ilçede 5 bin kişinin katıldığı düğünün dikkat çeken ismi ise Özcan ve Nurcan kardeşlerin babası Kasım İn oldu. Hem oğlunu hem de kızını bir gecede evlendirmenin mutluluğunu yaşadığını belirten Kasım İn, “50 bin lira düğün masafı oldu ama çocuklarıma helal olsun. Onların bu mutlu gününü görmek paradan daha kıymetli. Bölgemiz bu düğünü kolay kolay unutmayacak. Çünkü gelenek ve göreneklere, töreye aykırı bir düğün oldu” dedi.

ÖLÜMÜ GÖZE ALMAYA DEĞDİ
Evlenen çiftler, birbirine kavuşmanın mutluluğunu çifte düğünle kutlayarak, ölümü bile göze aldıklarını ancak her şeyin tatlı ve mutlu bir şekilde sona ermesine sevindiklerini söyledi.

İki çiftin nikahını uzlaşma komisyonunda yeralan Kazluk Belediye Başkanı Raşit Haşimi kıyarken, aynı komisyonda yeralan yazar Abdullah Kaya ve Sason eski Belediyesi Başkanı İrfan Aslan da nikah şahitliğini yaptı. Türkçe ve Kürtçe şarkılar eşliğinde halayların çekildiği düğün, geç saatlere kadar sürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!