Töre cinayeti kurbanı Almanya'da anıldı

Güncelleme Tarihi:

Töre cinayeti kurbanı Almanyada anıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2008 17:02

Almanya'nın başkenti Berlin'de kardeşi Ayhan Sürücü tarafından “Batılı tarzda yaşadığı” gerekçesiyle sokak ortasında öldürülen Hatun Sürücü, öldürülüşünün 3. yılında anıldı.

Sürücü'nün öldürüldüğü “Oberlandesgarten” adlı otobüs durağında düzenlenen anma törenine, Berlin Eyaleti Uyum, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Heidi Knake-Werner, Tempelhof-Schöneberg İlçeleri Belediye Başkanı Ekkehard Band, Almanya Türk Toplumu (TGD) Genel Başkanı Kenan Kolat, Berlin Eyalet Meclisi üyeleri Özcan Mutlu, Bilkay Öney ve Evrim Baba ile Yeşiller Partisi Berlin eyaleti parti teşkilatı yöneticileri katıldı.

Belediye Başkanı Band, burada yaptığı konuşmada, 21. yüzyılda Almanya gibi bir ülkede hala bu tür namus cinayetlerinin işlenmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, Almanya'ya gelen yabancıların büyük bölümünün Alman toplumuna uyum sağladığını, ancak hala uyum sağlamak istemeyen insanların bulunduğunu söyledi.

Bu nedenle paralel toplumların yanı sıra “topluma karşı çıkan toplumların” oluştuğu görüşünü savunan Band, uyum için eğitim ve dil öğrenilmesinin gereğine vurgu yaptı. Band, Hatun Sürücü'nün ailesinin, oğlu Can'ın velayetini üstlenmek için mahkemeye baş vurduğunu, ancak mahkemenin bu talebi reddettiğini hatırlatarak, Can Sürücü'nün yeni bir ailenin yanında tüm ön yargılardan uzak yetişeceğini, ancak her zaman annesinin eksikliğini hissedeceğini kaydetti.

Kolat da Türk gazetecilerine yaptığı açıklamada, “Hatun Sürücü bir simge haline geldi. Türk kadınlarının özgürce yaşamalarını savunuyoruz. Bunlar acı olaylardır. Bunların bir daha yaşanmaması için buradayız. Hatun Sürücü'yü birlikte anıyoruz. Bir daha böyle olayların olmamasını umuyoruz” dedi.

Türkiye'de namus cinayetlerinin ceza artırıcı bir şekilde yasalara girmiş olmasını önemli bir gelişme olarak nitelendiren Kolat, TGD olarak yaz döneminden sonra büyük bir kadın konferansı düzenleyeceklerini bildirdi. Band'ın konuşmasını nasıl karşıladığı sorusu üzerine de Kolat, “O konuşmayı ben böyle yapmazdım. Bu olayların tümünü entegrasyon politikalarına bağlamanın doğru olmadığı kanısında değilim. Çünkü başka toplumlarda da benzer olaylar olabiliyor. Olayı tek tarafa yönlendiriyormuş gibi yaklaşımlar olmamalı. Böyle bir günde polemik yapmak istemiyorum, ancak herkesin söylediklerine daha dikkat etmesi gerekir” dedi.

Anma törenine katılan çok sayıda Türk ve Alman vatandaşı, Hatun Sürücü'nün resminin konulduğu duvara çiçek koydular.
Hatun Sürücü'yü öldüren Ayhan Sürücü 13 Nisan 2006 tarihinde Gençlik Yasası uyarınca 9 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!