Toplu geçişe vize

Güncelleme Tarihi:

Toplu geçişe vize
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

RP'nin yasaklı olmayan milletvekillerinin topluca başka partiye geçmelerine vize veriliyor. Anayasa Mahkemesi'nin yazımı süren gerekçeli kararında, Erbakan ve arkadaşlarının bağımsız milletvekili olup olamayacağı konusu da YSK'ya bırakılıyor.

Anayasa Mahkemesi'nin yazımı süren RP'nin kapatılması davasıyla ilgili gerekçeli kararında, siyasi yasak getirilmeyen RP'lilerin durumuna açıklık getiriliyor. Yüksek Mahkeme, Şubat ayı ortalarında açıklanması beklenen gerekçeli kararında, kapatılan partinin mensuplarının bir başka partide çoğunluk oluşturacak şekilde toplanmalarına yasak getiren Siyasi Partiler Yasası'nın 95'inci maddesi yerine, bu konuda daha esnek ifadeler içeren Anayasa'nın 69'uncu maddesini esas aldı.

Anayasa Mahkemesi'nin dikkate almadığı Siyasi Partiler Yasası'nın 95'inci maddesi, ‘Kapatılmış bir siyasi partinin mensuplarının üye çoğunluğunu teşkil edeceği yeni bir siyasi parti kurulamaz’ derken, Anayasa'nın 69'uncu maddesi ise ‘Temelli kapatılan bir parti, bir başka ad altında kurulamaz’ hükmünü içeriyor.

Yüksek Mahkeme'nin, Siyasi Partiler Yasası'nı ‘ihmal’ etme yönündeki bu kararı, siyasi yasak getirilmeyen RP'lilere, ‘Refah Partisi’ adını kullanmamak koşuluyla yeni partilerini kurma vizesini verdi. Bu karar ayrıca, 147 milletvekili, 15 bin parti yöneticisi ve 4 milyon parti üyesinin, topluca yeni partiye geçmelerine yeşil ışık yaktı. Bu durumda RP'lilerin, başında Erbakan'ın avukatı İsmail Alptekin'in bulunduğu Fazilet Partisi'nde toplanmalarının önünde yasal engel kalmadı.

VATANDAŞ CEZALANDIRILMADI

Bir Yüksek Mahkeme üyesi Hürriyet'e, RP'yi kapatan kararla sadece kısa kararda adı geçen 7 RP'liye ‘siyaset yasağı’ getirildiğini belirterek, bu kararın, parti üyesi 4 milyon vatandaşla bir ilgisinin bulunmadığını açıkladı. Aynı üye, bağımsız konumundaki RP'lilerin de yeni partiye geçebileceklerini belirterek, ‘‘Biz bir mahkemeyiz. Resen harekete geçerek, bir olaya el koyamayız. Bir dava açılmadan, yeni partiyi RP'nin devamı olduğu ve laikliğe aykırı eylemlerin odağı olduğu gerekçesiyle kendiliğimizden kapatamayız. Başsavcılık önümüze böyle bir dava getirirse, kararımızı veririz’’ dedi. Gerekçeli kararda, ‘Odak haline gelmenin kriterleri’ de tek tek belirleneceği için, yeni partinin hangi durumda kapatılabileceği belirlenecek.

SON SÖZÜ SAVAŞ'IN

‘Yeni Refah’ konusunda son sözü, RP'yle ilgili kapatma davasını açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş söyleyecek. Savaş, yeni partiyi, kapatılan RP'nin devamı şeklinde görürse, bunun da kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurabilecek. Savaş'ın dava açıp açmamasını yeni partinin yöneticilerinin, RP'nin devamı olup olmadıkları konusundaki açıklamaları oluşturacak. ‘RP’nin devamıyız' yönündeki açıklama ya da imalar, Anayasa'nın 69'uncu maddesindeki, ‘Temelli kapatılan bir parti bir başka ad altında kurulamaz’ maddesi nedeniyle yeni bir davaya dayanak oluşturabilecek. Bu arada Erbakan'ın, ‘En kısa zamanda kurulacak Yeniden Büyük Türkiye’nin ışığı altında buluşmak üzere bütün milletimizi Allah'a emanet ediyorum'' ve RP kurmaylarından Recai Kutan ve Oğuzhan Asiltürk gibi isimlerin ‘RP kapatılsa da yeni partiler kurularak yola devam edileceği’ açıklamaları, RP'nin yerine kurulacak parti için sıkıntı yarattı.

TOP YSK'DA

Anayasa Mahkemesi, siyasi yasaklı Necmettin Erbakan ve arkadaşlarının bağımsız milletvekili olup olamayacakları konusunda da esnek bir tavır alarak, topu Yüksek Seçim Kurulu'na attı. YSK yetkilileri de, adaylık başvurusu önlerine geldiğinde karar alacaklarını açıkladılar.

Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararının da 10 Şubat'a kadar Resmi Gazete'de yayımlanacağı belirtildi. Muhalif üyeler Haşim Kılıç ve Sacit Adalı'nın, karşı oy yazılarını bu tarihe kadar tamamlayacağı bildirildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!