Toplanan paralar amaç dışı kullanıldı

Güncelleme Tarihi:

Toplanan paralar amaç dışı kullanıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı Osman Durmuş, Babuna kampanyasında kanların yurtdışına art niyetli gönderildiğine ihtimal vermediğini söyledi. Etik yanlışlar olduğunu vurgulayan Durmuş, ‘‘Toplanan paralar amacına uygun kullanılmadı’’ dedi.

Sağlık Bakanı Osman Durmuş, İstanbul Üniversitesi Vakfı'nın, Dr. Oktar Babuna için düzenlenen kemik iliği kampanyasında toplanan kanları, bakanlığın güvence verdiği iddiasıyla ABD'ye gönderdiğini belirterek, ‘‘Kampanyada beni özellikle ilgilendiren, üniversitenin hocalarıdır, bu işle ilgili olan vakıf yöneticileridir’’ dedi.

BAŞKA MAKSATLARA İNANMIYORUM

ABD'nin New York Kenti'nde düzenlenen Birleşmiş Milletler Dünya Nüfus Faaliyetleri Fonu (UNFPA) toplantısından dün dönen Durmuş, Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Dr. Babuna kampanyasıyla ilgili soruları da cevaplayan Durmuş, ‘kanların başka maksatla ABD’ye gönderilmesi'ne yönelik bir soruyu şöyle yanıtladı:

‘‘‘Başka maksatlarla götürüldü' lafına katılmıyorum. Zannediyorum bu arkadaşlar, iyi niyetle başlattıkları bu işlemde, tüzel kişilik ve hukuki çerçevenin dışına çıkıp, eksik davranışlar içinde bulunmuşlardır. Yoksa art niyetli olarak, Türklerin kanlarını bir başka yerde pazarlamak niyetleri olabileceğine kesinlikle ihtimal vermiyorum. Onları yönledirmesi gereken etik yapıdaki insanlar da ya bu işe samimi sahip çıkmadılar ya da bu işi bilmiyorlar ki yüzbinlerce kan, maalesef, yurtdışında üniversite düzeyinde değil, özel labaratuvarlara teslim edilmiştir.’’

PARA VAADİ OLAMAZ

Dr. Babuna kampanyası için toplanan paraların amacına uygun kullanılmadığını iddia eden Durmuş, ‘‘Duygu sömürüsü yapılarak, bu hastalar adına toplanan paraların, öncelikle bu hastalar için kullanılması gereğine inanıyoruz. Tahsis amacının dışında, vakıfların kullanmasını yanlış buluyoruz’’ dedi. Durmuş, bu tür kampanyaların hedefine uygun, etik çerçevede seyretmesi gerektiğini belirterek, Organ ve Doku Nakli Kanunu’nda özendirici para vaat edilmeyeceği ve kazanç temin edilemeyeceğine yönelik hükümler olduğunu söyledi.

400 kişi banka bekliyor

Sağlık Bakanı Osman Durmuş, Türkiye'deki 40 bin löselimi hastasının yüzde 90'ının kemoterapiyle iyileşme şansı bulunduğunu, kemik iliği nakli yapılması gereken 4 bin hastanın ise yüzde 90'ının kardeşlerinden uygun ilik bulduğunu söyledi.

Sadece 400 kişinin uygun kemik iliği beklediğini anlatan Durmuş, uygun kemik iliği bulanların ise nakil için sıra beklediklerini söyledi. Durmuş, bu nedenle önceliğin nakillerin gerçekleştirilmesi olduğunu ve üniversite kliniklerine bu konuda maddi yardım yapılacağını anlattı.

ABD'de bu amaçla iki büyük hastanede incelemeler yaptığını belirten Durmuş, kemik iliği bankasının gerekli olduğuna da inandığını söyledi. Durmuş, ‘Özel bir kemik iliği bankası kurulmak isteniyor olabilir mi?’ sorusuna, ‘‘Bunu bilemem ancak bu bankalara başvurmak 8 bin dolardır, uygun kemik bulunduğu zaman da 33 bin dolar ödeniyor’’ dedi.

Özel laboratuvar tuzağı

ABD gezisi sırasında bu ülkeye test amacıyla gönderilen kanlarla ilgili görüşmeler de yaptığını belirten Durmuş, ‘‘Özellikle yapılmak istenen bir tuzak var. Bizi resmen o kuruluşlarla karşı karşıya getirmek ve onlarla işbirliğine zorlama eğilimleri var’’ dedi.

Durmuş, ABD'deki bir laboratuvarın bakanlığa, paranın ödenmesi konusunda gönderdiği mektuba, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla, böyle bir taahhüdde bulunmadıklarını anlatan bir cevap gönderdiklerini söyledi. Durmuş, laboaratuvarların ‘kanları attık, sonuçları veririz ama bunun bir bedeli vardır’ yaklaşımında olduklarını söyledi.

Durmuş, ‘kampanyayla ilgili soruşturma başlatıldı mı?’ sorusuna ise kampanyanın başta İstanbul Valiliği tarafından olmak üzere Türkiye'de emniyet güçlerine de haber verilerek durdurulduğunu söyledi. Durmuş, kampanyayı ‘Adnan hocacılar’ diye bilenen cemaatin yönettiği iddialarını da İçişleri Bakanlığı'nın araştırdığını belirtti.

Kanaldan kanala çıkması yanlış

Kampanyada 60 kadar personelin çalıştığını ve bunların hepsini Dr. Babuna'nın yönlendirmediğini anlatan bakan, hakarete varan bir çok açıklamaya Dr. Babuna'nın sağlığını düşünerek katlandığını belirterek, ‘‘Dr. Babuna'nın kanaldan kanala çıkmasını yanlış buluyorum. Asıl muhatabı arıyorum’’ diye konuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!