Topal'a kumarhane ruhsatı tartışması

Güncelleme Tarihi:

Topala kumarhane ruhsatı tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Susurluk raporunda yer alan ve Turizm Bakanlığı'nın Ömer Lütfi Topal'a rüşvet karşılığında kumarhane ruhsatı verdiği iddiaları, eski bakanlar arasında tartışma yarattı. Eski bakanlardan Bülent Akarcalı, ‘‘Raporda adımız olsa, Başbakan'ın nezaketen önce bize sorması gerekirdi. Eski bakanlardan Işılay Saygın da şimdi kabinede. Yine eski Turizm Bakanı İlhan Aküzüm DYP'den ANAP'a geçti’’ tepkisini gösterdi.

Eski Turizm Bakanı CHP'li İrfan Gürpınar da ‘‘Benim kumarhane ruhsatı verdiğim şirketlerin yönetim kurulunda Topal'ın adı yok’’ dedi.

Akarcalı, bakan onayıyla verilen ruhsatlar dışında, usulüne aykırı işletilen kumarhanelere dikkat çekti. Akarcalı, Turizm Bakanlığı'nın ruhsat vermediği şaibeli yerlerin, bu bakanlık kararını bir idare mahkemesinde iptal ettirerek, emniyet müdürü ve valinin inisiyatifinde kumarhane işlettiğini belirtti. Akarcalı, ‘‘Asıl incelenmesi gereken yerler bu şekilde çalışan kumarhanelerdir. Bir de usulüne aykırı verilmiş olan kumarhane ruhsatı olup olmadığını bakılmalı. Ben ipucu veriyorum’’ dedi.

1983'TEN BERİ VERİLİYOR

Gürpınar da 1983'ten bu yana tüm bakanların kumarhane ruhsatı verdiğini belirterek, ‘‘Turizm Bakanlığı yaparken Mesut Yılmaz bile 2 ruhsat vermiş’’ dedi. Gürpınar, kendi bakanlığı döneminde Bodrum Park Resort ve Topkapı Eresin otellerine kumarhane ruhsatı verildiğini, bu otellerin müracaatı sırasındaki yönetim kurulunda da Topal'ın bulunmadığını söyledi. Gürpınar, Abdülkadir Ateş döneminde Topal'a kumarhane ruhsatı verildiğini, ancak Topal'ın savcılıktan alınmış ‘sabıkası yok’ kaydını müracaat belgesine eklediğini açıkladı. Gürpınar, ruhsat alınma aşaması hakkında şu bilgiyi verdi:

‘‘Yatırım tamamlanınca Bakanlık Müsteşarı, Müsteşar Yardımcısı, İşletmeler Genel Müdürü, otelciler temsilcisi ve ticaret odası temsilcisinden kurulu olan Belge Komisyonu uygun bulursa işletme belgesini hazırlar. Turizm Bakanı belge komisyonunun hazırladığı bu raporu onaylar. Bakan'ın ruhsattaki bu onayı semboliktir.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!