TOBB: Gereğini yapın Sayın Başbakan

Güncelleme Tarihi:

TOBB: Gereğini yapın Sayın Başbakan
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2002 01:37

TOBB'un genişletilmiş yönetim kurulu toplantısından hükümete hem sert, hem kibar deklarasyon çıktı.

TOBB, mevcut durumun çok kötü olduğunu söyleyip Başbakan Bülent Ecevit'in bu durumda ‘gerekeni’ yapacağına inandığını açıkladı.

İstanbullu sanayicilerin isyanı ile başlayan Hükümete deklerasyon harekatı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) dün 8.5 saat süren genişletilmiş yönetim kurulu toplantısından sonra ortak bir tavır halini aldı. Toplantıdan sonra yapılan açıklamada ülkenin son 1 ayda Başbakan Bülent Ecevit'in sağlık durumu nedeniyle belirsizlik içine girdiği ve durumun çok kötü olduğu vurgulandı. Açıklamada, ‘‘Sayın Başbakan'ın alacağı kararla siyasi belirsizliği ortadan kaldıracak bir yapıyı oluşturacağına inancımız tamdır’’ denildi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından okunan ortak açıklamada ülke ekonomisinin kriz sürecine giriş sebepleri tekrar hatırlatıldı ve yapılması gereken reformların yine aksamaya başladığı vurgulandı.

Ecevit'in sağlık sorunlarıyla geçen 1 aylık dönemle ilgili olarak da, ‘‘1 ayda piyasaların tedirginliği ile oluşan aylık ek faiz yükü 2 katrilyon liradır. Temel göstergelerde iyileşme varken neden böyle oldu. Çünkü siyasi belirsizlik arttı. Bu belirsizliklerin de sayın Başbakan'ın sağlık durumundan kaynaklandığı herkesçe kabul ediliyor. Mali piyasalar çok olumsuz etkilendi’’ denildi.

Açıklamada, Türkiye'nin önündeki reformların bekletilemez nitelikte olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, ‘‘AB için gerekli reformlar, yatırım ortamının iyileştirilmesi için atılması gereken adımlar, kamuda şeffaflık yolsuzlukla mücadele, siyasi partiler ve seçim yasası değişiklikleri için hızlı bir çalışma gereklidir. Bugün temel problem ülkenin gerçek gündeminden kopuk kendi gelecekleri için uğraşan siyasi anlayıştır. Kısa vadede siyasi belirsizliğin dağılacağına dair işaret de yoktur’’ dedi.

HÜKÜMETSİZ KALMAYIZ

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin hiçbir dönemde hükümetsiz kalmadığını hükümetlerin değişebileceğini ancak esas olanın sözkonusu reformların aksatılmadan yürütülmesi olduğunu kaydetti. ‘‘Bizim amacımız çözüm üreten siyasit talep etmektir. Siyasetle ilgilenmemizin sebebi de ekonomiyi doğrudan etkilemesidir’’ diyen Hisarcıklıoğlu, ‘‘Bürokrasi, siyasetçi işalemi sıralaması, bundan böyle; işalemi, siyasetçi, bürokrasi olarak değişmelidir’’ diye konuştu.

İşalemi olarak kriz başlamadan önce ve kriz sırasında sürekli olarak zihniyet değişikliği talep ettiklerini hatırlatan Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: ‘‘Biz TOBB olarak siyasetin örgütlenmesinde ve işleyişinde, özel sektörde yeniden yapılanma istedik. Bunun için bir zihniyet değişikliği istedik. Topyekün yeni başlangıç istedik. Türkiye kendisini yenilemek zorundadır. Ekonomik iyileşme sürecine girilmişken şahsi ve veya siyasi menfaatlar için reformlardan sapmalar kabul edilemez. Bunun için reformlar lehine siyasi irade şarttır. Aksi takdirde yeni sıkıntılar kaçınılmaz olacaktır.’’

Hükümet ve Meclis için üst kurullar kurulsun

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ekonominin ve reformların kritik bir dönemde olduğu ortamda Bakanlar Kurulu'nun haftada bir toplanmasının şart olduğunu söyledi. Hükümetin 1 Temmuz'da aldığı kararı da yetersiz bulan Hisarcıkloğlu, ilave adımlar atılması gerektiğini vurguladı. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: ‘‘Bu doğrultuda reform sürecini desteklemek için hükümet bakanlarından bir üst koordinasyon kurulu oluşturulmalı. Ayrıca Meclis'i daha etkin ve hızlı çalıştırmak için muhalefet partilerini de kapsayan bir diğer üst kurul daha oluşturulmalıdır. Devlet yönetimi asla boşluk kabul etmez. Artık zihniyet devrimine ve yapısal reformlara karşı olanlar alternatiflerini açıkça ortaya koymalılar. Mevcut sistemle erken seçime gidilmesi çözüm sağlayamaz. Önce seçim kanunu siyasetteki parçalanmayı önleyecek bir hale getirilmelidir ve yeni yasalarla seçime gidilmedilir. AB üyelikte toplumun yeni bir bölünmeyle karşı karşıya bırakıldığını görüyoruz. Bu kamplaşmaya müsaade etmemeliyiz. ’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!