Tiyatronun festival hali

Güncelleme Tarihi:

Tiyatronun festival hali
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

Tiyatronun dünyada geldiği son noktayı görmek isteyenleri de, Türkiye tiyatrolarında sezon boyunca oynayan oyunları kaçıranları da memnun edecek kadar yüklü bir programı var 12. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'nin. İKSV (İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı) tarafından düzenlenen ve bugün ‘‘Medea'' oyunuyla başlayan Festival 4 Haziran'a kadar sürecek.

Dünya tiyatrosunun önemli topluluklarını konuk eden 12. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'ne Yunanistan, İngiltere, İtalya ve Almanya'dan beş oyun katılıyor. Festival programında Türkiye'den de sekiz oyun yer alıyor.

Festival AKM (Atatürk Kültür Merkezi) Büyük Salon, Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu, Aziz Nesin Sahnesi, Kenter Tiyatrosu, Karaca Tiyatrosu, Ses Tiyatrosu ve İSM Kumpanya Sahnesi'nde yer alacak.

Bu yılki Festival'in başlıca iki bölümü var: ‘‘Britanya-Türkiye 2000'' ve ‘‘Ortak Yapımlar/Buluşmalar ve ‘Aşk'''. İlk bölümde İngilizler'in dünyaca ünlü tiyatro topluluğu Royal Shakespeare Company genç ve iddialı yönetmen Lindsay Posner'in sahneye koyduğu ‘‘Hırçın Kız''ı sergileyecek. Bu bölümde Tiyatro İstanbul da Oscar Wilde'ın ‘‘İdeal Bir Koca'' adlı oyununu oynayacak.

İkinci bölümde yer alan Murathan Mungan'ın yazdığı, Mustafa Avkıran'ın sahneye uyarlayarak yönettiği ‘‘Dumrul ile Azrail'', Berlin'den Hebbel Theater ve 5. Sokak Tiyatrosu ortak yapımı. Oyunun prömiyeri Festival'de yapılacak.

Festival'de bugün saat 20.30'da AKM Büyük Salon'da sergilenecek Euripides'in ‘‘Medea''sı ise genç koreograf Dimitris Papaiannou yönetiminde Atina'dan gelen ‘‘Efedas Dans Tiyatrosu'' yapımı. Danstan çok harekete ve müziğe ağırlık veren ‘‘Medea'' koreo-drama olarak adlandırılan değişik ve çarpıcı bir gösteri.

Bu bölümün diğer oyunlarıysa İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'ndan ‘‘Aşk Hastası'', Tanztheater Wupperthal, Pina Bausch'dan ‘‘Masurca Fogo'', Tiyatro Stüdyosu yapımı ‘‘Lillian'', Kenter Tiyatrosu'ndan ‘‘Aşk Hastası'', Robert Wilson'un tasarladığı ve sahneye koyduğu ‘‘Önceki Günler; Ölüm, Yıkım & Detroit III'', Dostlar Tiyatrosu Yapımı ‘‘Can'', Ortaoyuncular'dan ‘‘Fişne Pahçesu'', Kumpanya Sahnesi yapımı ‘‘Sahte Kimlikler 5 (Asrın Entrikası)'' ve Hanna Schygulla'nın Brecht şarkıları seslendireceği ‘‘Brecht Burada ve Şimdi'' gösterisi.

Etkinliğin onur ödüllerine gelince, Genco Erkal ve Pina Bausch ödülün bu yılki sahipleri.

Ayrıca Festival kapsamında Tantztheater Wuppertal, Pina Bausch ekibinden bir dansçı, genç dansçılarla Aksanat Dans Stüdyosu'nda 30-31 Mayıs ve 1-2-3 Haziran tarihlerinde atölye çalışmaları yapacak.

Tiyatro Festivali'nin biletleri AKM (Atatürk Kültür Merkezi) gişelerinde satılıyor. 2 milyon ile 20 milyon TL arasında değişen bilet fiyatlarında öğrenci indiriminin yanı sıra 65 yaş üstü izleyicilere, tiyatro sanatçılarına ve öğrencilere birinci ve ikinci fiyat kademelerinde %25 indirim yapılacak.

‘‘Medea''nın bilet fiyatları: 15 - 10 - 8 - 6 milyon, öğrenci 3 milyon.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!