Tiyatro dünyası yasta

Güncelleme Tarihi:

Tiyatro dünyası yasta
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2017 20:23

Tiyatro dünyası Engin Cezzar’ın yasını tutuyor. Meslektaşları ve eleştirmenler Cezzar’ın ardından duygularını dile getirdi.

Haberin Devamı

TÜRK tiyatrosunun önde gelen isimlerinden Engin Cezzar’ın kaybı sanat dünyasını yasa boğdu. ‘Keşanlı Ali’ rolüyle hafızalara kazınan Engin Cezzar, 82 yaşındaydı. Eşi, ünlü oyuncu Gülriz Sururi, Cezzar’ın vefatını toprağa verildikten bir gün sonra dün gazete ilanıyla duyurmuştu. Çok sayıda tiyatro oyununda yer alan ve yöneten Cezzar, 1935 yılında İstanbul’da doğmuş, Robert Kolej’de başlayan tiyatro ilgisini, ABD’de Yale Drama School’da ve Actors Studio’da eğitim alarak tamamlamıştı. ‘Hamlet’ rolü ile İstanbul Şehir Tiyatroları’nda başladığı tiyatro yaşamını daha sonra kurdukları Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu ile yıllarca oyuncu ve yönetmen olarak sürdürdü. Dormen Tiyatrosu, Devekuşu Kabare, İstanbul Devlet Tiyatrosu, Antalya Devlet Tiyatrosu kadrolarında yer aldı. Sinema ve dizi filmlerde de rol alan sanatçı, ‘Kaldırım Serçesi’ adlı filmin yönetmenliğini ve yapımcılığını da üstlendi. Tiyatro dünyasının önde gelen isimleri Cezzar için görüşlerini şöyle dile getirdi:

Haberin Devamı

HALDUN DORMEN: HAMLET’İ EN UZUN SÜRE O OYNADI

“Değerli bir tiyatrocuyudu Engin Cezzar. Bir süre beraber de çalışmıştık. Sadece Türkiye’de değil, dünyada da Hamlet’i en uzun süre oynayan oyunculardan biriydi. Çok üzgünüm. Efendi bir insandı, iyi bir oyuncuydu, yeri kolay kolay doldurulacak biri değildi.”

AYŞEGÜL YÜKSEL: SAHNELERİN BELLEĞİNE KAZINDI

“Engin Cezzar ülkemizin önde gelen aydın sanatçılarındandı. Sahnelediği ve oynadığı her yapıtı özel, kendine özgü kılmayı başarmıştır. Shakespeare’in ‘Hamlet’i, ‘Keşanlı Ali Destanı’nın Keşanlı’sı, Palto’nun Akakiyeviç’i olarak sahnnelerin belleğine kazınmıştır. Onu çok sevdik, hep seveceğiz.”

DİKMEN GÜRÜN: RAFİNE BİR SANATÇI

“Engin Cezzar tiyatro dünyamızın her zaman sevgi ve saygıyla anacağı çok değerli bir sanatçı. 1960’larda Şehir Tiyatrosu’nda Muhsin Ertuğrul’un sahneye koyduğu ‘Hamlet’ten başlayarak çok önemli işlere imza atmış bir oyuncu ve yönetmen. Gülriz Sururi ile birlikte kurdukları tiyatrolarında bugün bile akıllardan çıkmayan oyunlar izledik. ‘Tütün Yolu’ndan ‘Feraht ile Şirin’e, ‘Teneke’ye ya da ‘Keşanlı Ali Destanı’na uzanan, daha ötelere geçen bir zincir bu. Ne yazık ki verimliliğini katlayarak sürdürebileceği yıllarda geçirdiği rahatsızlık engelledi çalışmalarını ve bugün de aramızdan ayrıldı, ama o, her daim tiyatromuzun unutulmaz isimlerinden biridir.”

Haberin Devamı

GENCO ERKAL: 60 YILI AŞKIN EMEĞİ VAR

“Koca bir çınar daha gitti aramızdan. 60 yılı aşkın emeği var tiyatromuza. Yönetmen olarak, oyuncu olarak büyük başarılarda imzası var. Eşi Gülriz Sururi’yle birlikte kurup uzun yıllar ayakta tuttukları tiyatro topluluğunda önemli işler yaptılar. Yönetmen olarak Engin Cezzar’ın Nâzım Hikmet’ten ‘Ferhat ile Şirin’, Yaşar Kemal’in ‘Teneke’ yorumları, oyuncu olarak ‘Hamlet’, ‘Otello’, ‘Keşanlı Ali Destanı’, ‘Ayaktakımı Arasında’ ve Kabare’deki performansı unutulmaz. Kadim bir dostumu kaybettiğim için ayrıca çok üzgünüm.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!