Titanic'i İhmal batırdı

Güncelleme Tarihi:

Titanici İhmal batırdı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bugünlerde herkes Titanic'i konuşuyor. 1912 yılında ilk yolculuğunu yaparken bir buzdağına çarpıp battığı günden beri ilgilerin odak noktası olan Titanic transatlantiği, hem sinema salonlarında hasılat rekorları kıran filmi, hem de ABD'de yayınlanan haftalık National Enquirer Dergisi'nin ortaya çıkardığı gizli rapor ile yeniden gündemde.

National Enquirer Dergisi'nin gün ışığına çıkardığı ve 19 Nisan 1912 tarihinde tamamlanarak Amerikan senatosuna sunulan gizli Titanic raporunda, facia ile ilgili şimdiye kadar bilinmeyen gerçekler gözler önüne seriliyor. Bu rapora göre, Titanic'in mürettebatı ve yolcuları, kazanın olduğu anlarda dahi buzdağını ciddiye almamış, hiç kimse çarpışmayı önemsememiş. Raporda yolculardan bazılarının kamaralarına çekildiği, bazılarının ise güvertedeki karlarla kartopu oynadığı belirtiliyor.

Geminin gözcülerine dürbün verilmediği için buzdağlarının zamanında fark edilip rotayı değiştirmek gibi bir imkanın olmadığı belirtilen gizli raporda, gemi gözcülerinden Frederick Fleet'in açıklamalarına da yer veriliyor: ‘‘İngiltere'de dürbün istedik. Bize verilecek dürbünlerinin olmadığını söylediler. Eğer dürbünlerimiz olsaydı, buzdağını erken fark eder yolumuzu değiştirirdik’’.

Yıllar sonra ele geçirilen rapora göre, gemide yolcuların yarısını bile kurtarmaya yetecek tahliye sandalı yoktu. Ayrıca soruşturma derinleştirilince bazı acı gerçekler de ortaya çıktı. Korkak erkeklerle mürettebata tahlisiye sandallarında yer açmak için bazı kadınlar gemide bırakılmıştı. Bir sandala sadece erkekler bindirilmişti.

Üçüncü kaptan Herbert Pitman, kendisinin bindiği sandala daha fazla kazazede almanın mümkün olup olmadığı sorusuna, ‘‘Aslında sandalımız 20-30 kişi daha alabilirdi. Fakat geri dönersek insanlar sandala hücum edeceklerdi. Batma tehlikesini göze alamadık’’ diye yanıtladı.

NASIL BATTI

Yüzyılın başında dünyanın en güvenli ve lüks transaltlantiği olarak tasarlanan Titanic, Southampton-New York seferini yapmak üzere demir aldı. 1912 yılının 14 Nisanını 15 Nisana bağlayan gece, Kanada yakınlarında dev bir buzdağına çarparak kötü biçimde yaralandı. Güvertede 2207 yolcu bulunuyordu. Cankurtaran sandalları ise en fazla 1500 yolcu alabilecek kapasitedeydi. Gemi yavaş yavaş Atlas Okyanusu'nun karanlık sularına gömülürken kurtarma filikalarına önce kadınlarla çocuklar bindirildi. 15 Nisan 1912 sabahı, denize indirilen filikalarda toplam 705 kişi bulunuyordu. Facia, 20. yüzyılın en büyük deniz kazası kabul ediliyor.

Filmin müzikleri de rekor kırıyor

Titanic, sinemalardaki başarısını müzik listelerinde de sürdürerek rekor üstüne rekor kırıyor. Braveheart ve Apollo-13 gibi filmlerin müziklerine imza atan James Horner, hünerini bu kez de Titanic filminde gösterdi. Horner, şu an dünyada albümleri en çok satan sanatçı olan Celine Dion için yazdığı ‘‘My Heart Will Go On’’ adlı şarkıyla büyük bir başarıya ulaştı. Sony Classical etiketiyle çıkan albüm, bir ay içinde 2 milyon satarak hem iki kez platin aldı, hem de bir ilki başararak adını Guinnes rekorlar kitabına yazdırdı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!