Tırtıllar ilaç üretiminde

Güncelleme Tarihi:

Tırtıllar ilaç üretiminde
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

Güve larvalarıyla etkin mücadele yolları arayan bilimadamları, bu böceklerin ölürken çok yararlı proteinler ürettikleri saptadılar. Ve tabii, ani bir strateji değişikliğiyle güve üretimine geçtiler.

New York, Cornell Üniversitesi, Boyce Thompson Enstitüsü araştırmacılarına göre tırtıllar geleceğin ilaç fabrikaları olmaya aday. Araştırmacıların bulgularına göre tırtılları koza yapana kadar besleyip tam koza öreceklerken ölümcül bir hastalık enjekte ettiklerinde, böceklerin bağırsakları ilaç yapımında kullanılan proteinler üretiyor.

Bilimadamları şimdi, binlerce ilaç ve deneysel aşıda kullanılan proteinleri üretmek için kabak oyucu tırtıllardan (Trichoplusia ni) yararlanıyorlar. Araştırmada binlerce tırtıl özel bir beslenme sistemiyle büyütülüyor.

Araştırma yöneticisi virolog Prof. Alan Wood, araştırmaya yeni bir haşarat ilacı geliştirmek amacıyla başladıklarını söylüyor, ‘‘Ancak larvaları öldürmek için yeni ilaçlar geliştirmeye çalışırken, ölümcül bir virüs aşılanan tırtılların hastalıkla mücadele etmek amacıyla çok yüksek dozlarda protein üretiklerini saptadık’’.

Araştırmanın bir başka ilginç bulgusu ise aşılanan virüsün cinsine göre tırtılların farklı proteinler ürettiği. Prof. Wood, virüsler üzerinde yapacakları genetik oynamalarla, tırtıllardan istedikleri proteinleri elde edebileceklerini söylüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!