Tırnak yemek orucu bozar mı? Takma tırnak oruca engel mi?

Güncelleme Tarihi:

Tırnak yemek orucu bozar mı Takma tırnak oruca engel mi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2018 11:50

Takıntılı bir davranış olan ve uzmanlar tarafından psikolojik bozukluklara işaret ettiği belirtilen tırnak yemenin oruç üzerindeki etkisi merak konusu oldu. Peki tırnak yemek orucu bozar mı? Takma tırnak oruca engel mi? İşte Diyanet’in bu konulardaki açıklamaları!

Haberin Devamı

Her Ramazan olduğu gibi bu yıl da orucu bozan veya oruç ibadetine zarar veren durumlar, sık sık gündeme geliyor. Özellikle kontrol etmekte güçlük çektiğimiz alışkanlıkların oruç üzerindeki etkisi araştırılıyor. Bunlardan biri de hem çocuklarda hem de yetişkinlerde yaygın olarak görülen tırnak yeme alışkanlığı. Tırnak yemenin başlıca nedenlerinin başında psikolojik sorunlar, stres, yalnızlık duygusu, kaygı, korku, hayal kırıklığı, sıkıntı ve dikkat eksikliği geliyor. Peki tırnak yeme alışkanlığı orucu bozar mı? Takma tırnak oruca engel mi?

Diyanet İşleri Başkanlığı, geçmişte tırnak yeme alışkanlığı için fetva yayınlamıştı. Diyanet'in fetvasına göre, tırmak yemek ve tırnağı yutmak orucu bozar.
Diyanet'in fetvasında, "Oruçlu kimse tırnağını ve dudağından bir parça yutsa orucu bozulur. Ağzın içinde bir parça yutsa bozulmaz. Ağız bazen bedenin içi sayılır. Bunun için oruçla kimse, tükürüğünü yutarsa orucu bozulmaz" şeklinde aktarılıyor.

TAKMA TIRNAK ORUCU BOZAR MI?

Abdest veya guslün geçerli olması için suyun, bedenin veya abdest organlarının yıkanması gereken kısmın her tarafına ulaşması gerekir. Yıkanması gereken yerlerde kuru yer kalırsa gusül ve abdest geçersiz olur. Abdest alacak veya gusledecek kimsenin bedeninde, suyun deriye ulaşmasını engelleyecek bir şey varsa önce onu gidermesi gerekir. (Müslim, Tahare, 31; Ebu Davut, Taharet, 99; Ali el-Kari, Fethu babi’l-İnaye, I, 31).
Bu itibarla, güzellik amacı ile tırnakların üzerine yapıştırılan yapay tırnaklar suyun kişinin kendi tırnağına ulaşmasına engel olacağı için gusül ve abdeste de engel olur.

Ancak tedavi amacı ile zorunlu olarak bedene takılan veya yapıştırılan kalıcı materyal ise suyun bedene ulaşmasına engel olsa bile, gusül ve abdeste engel olmaz. Böyle durumlarda takılan veya yapıştırılan şeyin üstünün yıkanması, bu da mümkün olmazsa üzerinin mesh edilmesi yeterlidir. Çıkarılıp takılabilen tırnakların ise abdest ve gusül için çıkartılıp altlarının yıkanması gerekir. Takma tırnak oruç tutmaya engel değildir. Zira yeme içme gibi bir işlem değildir.

 

BAKMADAN GEÇME!